Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bil   

Alla får vara med

MIKAEL JOHANSSON 2008-05-20        #5457
Alla får så gärna vara med när vi går över till elbilar En övergång till elbilar gör Sverige oberoende av olja från bl.a. Ryssland och Mellanöstern. För vi kommer då att tillverka vårt eget drivmedel vilket gynnar hela det svenska samhället.ANTON STEEN 2008-07-20        #6373
Mikael, jag har tänkt en del på en storskalig övergång till elbilar. Detta börjar ju mer och mer bli normen och är väl i dagsläget ett het tips på vilken teknik som kommer att ta över då oljan briser. Vad jag är mer intresserad av är vilka bieffekter som en väldigt storskalig övergång till elbilar skulle medföra? Jag är inte så insatt i batteriteknik etc så jag vet inte vilka naturresursproblem som är dem mest aktuella. Vad ser du som dem största problemen? Finns det inte en risk att vi går över från en bristvara till en annan?

MIKAEL JOHANSSON 2008-07-21        #6377
Javisst kommer vi att gå mot resursbrist. Det är därför jag skriver om resursbalans, noll-tillväxt och minustillväxt. Med ökad elektrifiering så stiger priserna på bl.a. koppar. När det gäller litium så har kineserna börjat använda en teknik där man tar råvaran från saltvattensjöar. Men vad jag förstår så bryts det mesta av världens litium idag i gruvor i Chile och Tibet. Litum finns även i världshaven och förmodligen i leran på havsbottnar så jag tror att om man utvecklar rätt teknik så finns det hur mycket litium som helst. Bättre svar än så kan jag tyvärr inte ge. Toyota jobbar med tredje generationens batteriteknik som ska ta över efter litium. Den ska visst ge batterier som passar för tyngre fordon. Men jag vet inte vad de består av. EESTOR jobbar med en batteriliknande superkondensator som visst ska bestå av bl.a. nickel och titan. Det finns ochså flera företag som vidareutvecklat blybatterierna till att närma sig NiMH i kapacitet. Sammantaget och med ny forskning så tror jag att industrin kommer att kunna ta fram tillräckligt med batterier för de fordon som världen kommer att efterfråga i framtiden.

MATTIAS CARLSSON 2009-04-27        #10452
Reportage i E24 om Bolivias litiumtillgångar, som uppgår till hälften av de idag kända reserverna av litium. Den bolivianska regeringen med presidetn Morales i spetsen ser litiumreserverna som strategiskt viktiga och kommer förmodligen behålla statlig kontroll över produktionen. "Runt om oss breder öknen ut sig likt en gigantisk is en solig vinterdag. Det starka ljuset reflekteras i kristallerna. På den här höjden, 3670 meter över havet, är det lätt att bränna sig även i normala fall. För 40000 år sedan var området en del av en förhistorisk sjö. Idag återstår en 10000 kvadratkilometer saltskorpa, vackert utsmyckad med små laguner som färgats röda, blå och gröna av alger och mineraler. Det är två hundra meter till botten och under ytan finns näst intill oändliga naturresurser – drygt hälften av världens litium. Enligt Marcelo Castro kan det räcka i hundra år – lågt räknat."

http://www.e24.se/branscher/ravaror/artikel_1270727.e24

Logga in för att svara


Produkter

Elmopeder (5)
Cyklar (6)
Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Elmotorcyklar (1)
Lastcyklar (4)
Konferenstjänster (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3323 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik