Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Hushållsel   

Teven allt mer energikrävande

JOHAN ERLANDSSON 2008-05-20        #5461

Vi har blivit vana vid att hushållsapparater drar allt mindre energi, t.ex. tvättmaskiner och kylskåp. Men när det gäller teveapparater är det tvärtom, energiförbrukningen skjuter i höjden. Brorsan köpte en stor platt-teve för ett tag sedan, och den är inte dum att värma sig framför om man är lite frusen. Energimyndigheten uppmärksammar problemet och konstaterar att plasmaskärmar är värst, den värsta teven de testade drog 509 kWh per år. 509 kWh räcker till ungefär 500 mils åkande med tåg eller elbil! Energimyndigheten efterlyser energimärkning på teveapparater likt den som är på vitvaror. Kan bara hålla med! Teve-fotograf är Per Westergård

http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Stora-skillnader-ANTON STEEN 2008-05-20        #5464
Detta är ett intressant ämne. Har sett alldeles för många "miljömedvetna" som stolt berättar att man bytt ut alla glödlampor i hemmet till lågenergilampor och som sedan verkar helt oförmögna (eller ovilliga) att göra en liknande koppling till den nya 42" plasmaapparaten. Ett steg framåt och två bakåt.

OVE GARPEMAN 2008-05-21        #5471
Kan bara hålla med ovanstående. Hela svenska folket verkar brinna för dessa Miljöbovar, men Tv-programmen blir ändå inte bättre försöker jag komma med. Var hemma hos en kompis och skulle se en fotbollsmatch och blev sjösjuk då det gröna gräset rörde sig oavbrutet.

JONAS KARLSSON 2008-05-21        #5473
Drar en platt-TV mer än motsvarande tjock-TV eller är det enbart det faktum att vi köper större och större skärmar som gör att energiförbrukningen ökar?

JOHAN ERLANDSSON 2008-05-21        #5480
Försökte hitta lite siffror, men det var svårt att hitta någon bra jämförelse. En snabbsökning på specifika modeller visade att en Philips 32-tums tjock-teve drar 115 watt, en lika stor Phlips LCD 150 watt och en lika stor Hitachi plasma 260 watt. Så enligt detta ovetenskapliga test så drar platt-teve mer även när storleken är samma, med dagens platt-teve-teknik iaf. Det finns dock framtidsteknik det snackas om som ska vara mer strömsnål, OLED tror jag en av dem heter. Kommer energimärkning av teve till skott skyndar det säkert på utvecklingen av ny, energisnålare teknik.

MATTIAS CARLSSON 2008-05-21        #5481

Tabellen är hämtad från en rapport skriven av brittiska miljödepartementet, Defra, och visar elförbrukning, i användning och stand-by, för olika TV-typer och storlekar. CRT är gamla hederliga "tjock-TVs". CRT och LCD i samma storlek har ungefär lik hög förbrukning, medan plasmaskärmar generellt har kring 20-30% högre förbrukning än LCD.

http://www.defra.gov.uk/environment/climatechange/uk/individual/pdf/actonco

CAMILLA WOOD 2008-05-21        #5483
Ja man märker det väldigt tydlig på sin egna tv hur mycket värme den utsrålar nästan som ett extra element, förfärligt. Kan tänka mig att det kommer gå åt en hel del ström nu runt om i hushållen under juni månad när fotbolls EM drar igång.

http://regionalreklam.blogg.se/

HENRIK LUNDQVIST 2008-05-22        #5492
Sitter just i tankarna att byta ut min gamla tjockis mot en slimmad pryl. Min gamla tv drar förvånandsvärt lite. 28 tum under 100 W, men dennes svarta färg är inte svart längre. Och rött är knappast rött det heller, så bildröret är slitet. Men Luxor håller kan jag lova. Jag tror att det är bland de första modellerna med text-tv. Så... vad vill man ha då? Jag för att få en bild som är lika hög som en klassisk 28 tummare så krävs i princip 37 tum widescreen. Men det är ju bra för fotboll och film om de nu sänds i rätt format. Helst vill man väl ha 42, men då rusar energiförbrukningen iväg. Men jämför man med en stationär dator så drar de ofta 250 watt med skärm, och den står ju på oftare än en TV... eller? Ang sjösjukar så är det ju en effekt av olika pruttiga processer för att göra smalbild till bredbild. Man kan låta ytterfälten dras ut mer än de centrala fälten i en bild, vilket gör att bollen stannar upp i luften och gräset böljar. Inte att rekommendera. Klipp hellre bilden i sidorna så att den får rätt proportioner. En förvrängd bild som är bred är sämre än en rättprojicerad bild som är smal. Vad drar projektorer? Vissa skriver max 300 W... men är det normalt? Per tum så blir dock projektorer billigast. Läste att man kommer med projektorer med LED-lampor. Det betyder låg förbrukning och klart förlängd brinntid. Det är ju lamporna som gör projektorerna dyra i längden.

JOHAN ERLANDSSON 2008-05-22        #5496
Angående datorer så är det en väldig spridning på energiförbrukningen där (se bifogad tråd). Stationära schabrak kan väl dra 250 watt eller ännu mer ändå om de är avsedda för spel. Bärbara drar betydligt mindre, min egen dator drar max 50 watt om jag inte använder extern skärm.

http://www.ecoprofile.se/1999_922_Datorer_star_for_2__av_vaxthusgasutslappe

HENRIK LUNDQVIST 2008-05-22        #5499
Självklart... men de som går för high-end TV idag kopplar dem till blueray-spelare och datorer med grymma grafikkort, oftast stationära. Sedan tillkommer en CD/DVD-spelare, en hemmabioförstärkare på en hel del watt.... och som tårta på moset en aktiv subwoofer. Man kan lätt landa på 500W med 42 tums TV utan att ta i... exkl dator

ANTON STEEN 2008-05-22        #5514
Artikel i MiljöAktuellt om detta ämne.

http://www.miljoaktuellt.se/2.1845/1.163492

ERIK SANDBLOM 2008-05-23        #5526
Men hur många timmar tillbringar man framför teven? Det verkar ha blivit vanligt att man köper hela tv-serier på DVD, eller laddar ner, och ser dessa på en helg, kanske tillsammans med kompisar. Sen kanske man inte ser så mycket på tv i veckan, man får nyheterna via fm-radio och internet. Låter man teven stå på flera timmar om dagen så är det viktigt med strömförbrukningen. Är det däremot ett kvällsnöje någon gång i veckan på hösten så blir strömförbrukningen inte lika betydelsefull. Samtidigt är en energimärkning någonting som borde ha funnits sedan länge förstås.

ANTON STEEN 2008-05-23        #5535
Någon som är duktig på livscykelanalyser av TV apparater? Hur mycket energi går det åt att tillverka dessa monster jämfört med energi under användningsfasen?

HENRIK LUNDQVIST 2008-05-26        #5569
Bra fråga... man kan nog höra direkt med tillverkarna om de har gjort ngn sådan...

KRISTER ANDERSSON 2008-11-19        #8073
I en del reklamblad kan man nu hitta uppgifter om tv-apparaters energiförbrukning i både på och i standby -läge. Förutom skillnaden i förbrukning när TV:n är på så kan man se att det är stor skillnad i förbrukning när TV:n står i standby läge. Exempelvis drar en modell 200W när TV:n är på och 1 W i standby. En annan modell drar 176W på och 0,19W i standby.

KRISTER ANDERSSON 2009-04-08        #10217
En obligatorisk energimärkning av TV-apparater kommer att införas i hela EU. Dessutom kommer det att införas krav på maximal energiförbrukning. Kraven på energiförbrukning kommer att införas i två steg. År 2010 börjar det första steget gälla med en maxgräns på 142 watt för en 32 tums bredbilds-tv och 157 watt om den har full HD upplösning. År 2012 börjar det andra steget gälla med en maxgräns på 114 watt oavsett vilken upplösning den har. Enligt uppgifter på energimyndighetens hemsida så kommer märkningen och kraven att år 2020 leda till en besparing på 43 TWh per år i EU.

http://www.energimyndigheten.se/sv/press/Pressmeddelanden/Nya-energikrav-oc

JOHAN ERLANDSSON 2009-05-14        #10691
Lite nyheter om OLED-teveapparater: en 40-tums OLED-teve ska dra ca. 40 watt.

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/tv/article576585.ece

Logga in för att svara


Produkter

Energimätare (3)
Belysning (1)
Standby-stoppare (1)
El (3)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Solceller (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Småskalig vindkraft (33)
Solfångarsystem (2)
Energikonsulter (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Vindandelar (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3276 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik