Affärsnätverk    Organisationer    Medlemmar    Konsult    Om oss Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Fisk och skaldjur   

Njut och må bra av sill på Midsommar!

JOHAN ERLANDSSON 2008-06-16        #5860

Sill är ett av många rekommenderat bra miljöval. I och med att den befinner sig tidigt i näringskedjan är det mer resurseffektivt att äta den direkt istället för att göra fiskmjöl och mata t.ex. odlad lax med den. Miljöaspekten och inte minst hälsoaspekten med omega-3 fettsyror, vitamin D, selen och vitamin B12 lyfts fram i en färsk doktorsavhandling. Roligt för en strömming-med-mos-älskare att höra och bra att veta inför fredagens sillintag!

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.168236



THEODOR ADOLFSSON 2008-06-18        #5879
Dessutom finns det få rätter som är godare än sill, potatis och gräddfil toppat med färsk gräslök. Helst med minst två av ingredienserna egenproducerade/-fångade. Det kanske inte är bättre för miljön men förstärker åtminstone känslan :)

KENNETH GYLLENSTING 2008-06-19        #5900
Vad de dock inte skriver är att östersjösillen har så höga dioxinnivåer att den av hälsoskäl inte får säljas i övriga EU...

JOHAN ERLANDSSON 2008-06-19        #5902
Oj, det var inget vidare, har du någon referens på det?

KENNETH GYLLENSTING 2008-06-19        #5906
Kolla bl.a den här länken (sista stycket): --Kenneth

http://www.regeringen.se/sb/d/6404/a/58546

JOHAN ERLANDSSON 2008-06-19        #5907
Ja, det framgick ju tydligt där. Hur ser man om sillen/strömmingen är fångad i Östersjön?

JONAS KARLSSON 2008-06-19        #5909
Är den fångad i Östersjön brukar den väl vanligtvis inte kallas för sill utan den kallas nog vanligtvis strömming.

JOHAN ERLANDSSON 2008-06-19        #5912
Inte lätt det här med sill och strömming. Så här skriver Ny Teknik: Fotnot: Strömming och sill är samma art, men eftersom strömming lever i bräckt vatten (norr om Kalmar sund) blir de lite mindre än sillarna. Strömming är mer utsatt för miljögifter än sill. Små sillar och strömmingar passar bäst att ätas färska och stora sillar inlagda. Det är därför man kallar färska små sillar för strömming och inlagd sill för sill. Som om det inte är krångligt nog ska man fråga efter strömmingsflundror om man vill köpa sill i fiskhandeln. Vill du vara säker på att det är sill och att den kommer från västkusten så fråga var den är fiskad!

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article37115

ZENITHA ADOLFSSON 2010-05-10        #14758




Hoppas att vi även i fortsättningen kan äta vår midsommarsill. Blev så otroligt sugen på allt gott du lagt upp på tallriken Johan. Vissa i vår familj har lite mer fantasi än vad jag har så i påskas blev det inte bara "sill i dill" utan en massa nya roliga smaker på påsksillen.

Logga in för att svara


Produkter

Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)
Växtskydd (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2779 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik
Bloggportalen