Affärsnätverk    Organisationer    Medlemmar    Konsult    Om oss Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kött   

Peak nötkött

MIKAEL JOHANSSON 2008-07-27        #6501
Man kan fråga sig hur länge världens produktion av nötkött kan fortsätta att öka. Själv tror jag att peak nötkött infinner sig inom tio år. En av anledningarna till det tror jag kommer att vara peak oil eftersom peak oil leder till högre och högre priser på drivmedel, konstgödsel och bekämpningsmedel vilket i sin tur leder till minskad produktionen av djurfoder. En annan anledning till peak nötkött tror jag kommer att vara mer torka och vattenbrist i världen till följd av växthuseffekten. En tredje anledning tror jag kommer att vara minskad köpkraft bland världens alla konsumenter på grund av både peak oil och växthuseffekten. Konsumenterna kommer i första hand att välja billigare livsmedel än det allt dyrare nötköttet. I en artikel i Dagens nyheter så förutspår man dyrare svenskt nötkött till följd av den torra sommaren.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=808804



FRANK NILSSON 2008-07-28        #6509
"högre priser på drivmedel, konstgödsel och bekämpningsmedel" kommer säkert att leda till att man måste sluta med kraftfoderbaserad djurhållning och återgå till gräsbete och grovfoder.

MIKAEL JOHANSSON 2008-07-28        #6510
Det tror jag med. Men dessa magra och lågproducerande kor kommer att leda till en minskad köttkonsumtion i världen.

MATTIAS CARLSSON 2008-07-28        #6511
Nötköttskonsumtionen minskar Priserna på nötkött i Sverige har stigit med 12-13% på ett år - till följd av stigande priser på spannmål och olja, samt importrestriktioner på brasilianskt kött - och det börjar nu ge utslag i minskad konsumtion. "Tappet har fortsatt under 2008. Konsumtionen av nötkött minskade med sex procent under årets tre första månader jämfört med 2007, enligt SCB."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=809093

FRANK NILSSON 2008-07-28        #6513
"Det tror jag med. Men dessa magra och lågproducerande kor kommer att leda till en minskad köttkonsumtion i världen." Jag minns dem inte som särdeles magra och den mjölk som jag drack i min ungdom höll en fetthalt på nära 5%! Om det leder till minskad köttkonsumtion får vi väl se, det beror ju på antalet djur bl.a. En ökad köttkonsumtion och en minskad kolhydratkonsumtion är ju önskvärd av hälsoskäl och kostnaderna för sjukvården skjuter ju dramatiskt i höjden, som en följd av dagens konsumtion av artfrämmande föda. Köttet och mjölkprodukterna från gräsbetande djur är ju både nyttigare och godare än från kraftfoderuppfödda. När tillgången på konstgödsel minskar kommer också priset på den att skjuta i höjden och en mer naturlig djurhållning att öka i värde.

MIKAEL JOHANSSON 2008-07-28        #6518
Den magra och lågproducerande fjällkon producerade knappt 6 liter mjölk per dag jämfört med dagens kor som närmar sig 30 liter per dag. Den vägde dessutom mindre än hälften av vad dagens nötdjur väger. Dagens kor ger ochså mjölk med en fetthalt på nära 5 procent. Men visst kommer magra kor i världen att ge ett visst kosttilskott även efter peak oil. Om inte annat så kan man väl använda skinnet till något. Vi får väl vänta tio år och se huruvida peak nötkött inträffar eller inte.

FRANK NILSSON 2008-07-28        #6526
Fördelen med den gräsbetande kon, är att både mjölk och kött innehåller mycket omega3, till skillnad från den kraftfoderuppföddas, som innehåller mycket inflammationsdrivande omega6.

MIKAEL JOHANSSON 2008-07-28        #6527
Nackdelen är att många människor aldrig hinner få i sig detta omega3 eftersom de dör av svält.

FRANK NILSSON 2008-07-28        #6532
På vilket sätt ökar gräsbetande djur svälten?

MIKAEL JOHANSSON 2008-07-28        #6536
Misstänker du inte att det finns någon anledning till att djurbestånden ser ut som de gör idag? Men nu vilar jag från den här diskussionen. Ska istället invänta de rapporter som kommer om hur världens produktion av nötkött minskar år efter år efter år. Rapporter som beskriver hur priset på nötkött i världen stiger och stiger och stiger. Hoppas att du köper dig en besättning fjällkor någon gång som äter blåbär och kottar. Ha det så bra, Frank.

FRANK NILSSON 2008-07-28        #6545
Vi har tydligen också rätt olika uppfattning om vad fjällkor äter...

Logga in för att svara


Produkter

Matlagningskurser (1)
Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2764 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik
Bloggportalen