|
Kött Peak nötkött
Man kan fråga sig hur länge världens produktion av nötkött kan fortsätta att öka. Själv tror jag att peak nötkött infinner sig inom tio år.
En av anledningarna till det tror jag kommer att vara peak oil eftersom peak oil leder till högre och högre priser på drivmedel, konstgödsel och bekämpningsmedel vilket i sin tur leder till minskad produktionen av djurfoder.
En annan anledning till peak nötkött tror jag kommer att vara mer torka och vattenbrist i världen till följd av växthuseffekten.
En tredje anledning tror jag kommer att vara minskad köpkraft bland världens alla konsumenter på grund av både peak oil och växthuseffekten. Konsumenterna kommer i första hand att välja billigare livsmedel än det allt dyrare nötköttet.
I en artikel i Dagens nyheter så förutspår man dyrare svenskt nötkött till följd av den torra sommaren.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=808804
"högre priser på drivmedel, konstgödsel och bekämpningsmedel" kommer säkert att leda till att man måste sluta med kraftfoderbaserad djurhållning och återgå till gräsbete och grovfoder.
Det tror jag med. Men dessa magra och lågproducerande kor kommer att leda till en minskad köttkonsumtion i världen.
Nötköttskonsumtionen minskar
Priserna på nötkött i Sverige har stigit med 12-13% på ett år - till följd av stigande priser på spannmål och olja, samt importrestriktioner på brasilianskt kött - och det börjar nu ge utslag i minskad konsumtion.
"Tappet har fortsatt under 2008. Konsumtionen av nötkött minskade med sex procent under årets tre första månader jämfört med 2007, enligt SCB." http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=809093
"Det tror jag med. Men dessa magra och lågproducerande kor kommer att leda till en minskad köttkonsumtion i världen."
Jag minns dem inte som särdeles magra och den mjölk som jag drack i min ungdom höll en fetthalt på nära 5%!
Om det leder till minskad köttkonsumtion får vi väl se, det beror ju på antalet djur bl.a. En ökad köttkonsumtion och en minskad kolhydratkonsumtion är ju önskvärd av hälsoskäl och kostnaderna för sjukvården skjuter ju dramatiskt i höjden, som en följd av dagens konsumtion av artfrämmande föda.
Köttet och mjölkprodukterna från gräsbetande djur är ju både nyttigare och godare än från kraftfoderuppfödda.
När tillgången på konstgödsel minskar kommer också priset på den att skjuta i höjden och en mer naturlig djurhållning att öka i värde.
Den magra och lågproducerande fjällkon producerade knappt 6 liter mjölk per dag jämfört med dagens kor som närmar sig 30 liter per dag. Den vägde dessutom mindre än hälften av vad dagens nötdjur väger. Dagens kor ger ochså mjölk med en fetthalt på nära 5 procent.
Men visst kommer magra kor i världen att ge ett visst kosttilskott även efter peak oil. Om inte annat så kan man väl använda skinnet till något.
Vi får väl vänta tio år och se huruvida peak nötkött inträffar eller inte.
Fördelen med den gräsbetande kon, är att både mjölk och kött innehåller mycket omega3, till skillnad från den kraftfoderuppföddas, som innehåller mycket inflammationsdrivande omega6.
Nackdelen är att många människor aldrig hinner få i sig detta omega3 eftersom de dör av svält.
På vilket sätt ökar gräsbetande djur svälten?
Misstänker du inte att det finns någon anledning till att djurbestånden ser ut som de gör idag?
Men nu vilar jag från den här diskussionen. Ska istället invänta de rapporter som kommer om hur världens produktion av nötkött minskar år efter år efter år. Rapporter som beskriver hur priset på nötkött i världen stiger och stiger och stiger.
Hoppas att du köper dig en besättning fjällkor någon gång som äter blåbär och kottar. Ha det så bra, Frank.
Vi har tydligen också rätt olika uppfattning om vad fjällkor äter... Logga in för att svara |
Matlagningskurser (1) Hemleverans av mat (1) Växtskydd (1) Vegetarisk catering (2)
|