Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Konsumtion och livsstil   

Vad är din vision om hållbara livsstilar? Svara på en Marrakech-enkät!

JOHAN ERLANDSSON 2008-11-19        #8070

Känner du till Marrakech-processen? Ja, inte har du hört något om den här på Ecoprofile i alla fall, vi har aldrig skrivit om den. Och det är lite synd eftersom det är en global process för att främja hållbar konsumtion och produktion. Nu blir det en liten introduktion här iaf, och en inbjudan till att ge din åsikt om hållbara livsstilar. Marrakechprocessen är det internationella arbetet med att utarbeta ett 10-årigt globalt ramverk av program för hållbar konsumtion och produktion. Arbetet leds av FN. Det första mötet kring frågan hölls i Marrakech (därav namnet) 2003. Sedan dess har möten också hållits i Costa Rica (2005) och Stockholm (2007). I Marrakechprocessen ingår flera "Task forces", varav en är Hållbara livsstilar och leds av Sverige. Syftet med task forcen är att göra hållbara livsstilar åtråvärda. Det som är extra aktuellt för denna task force just nu är en global enkät som syftar till att skapa en bild av vad hållbara livsstilar är, med betoning på pluralet, alltså det finns inte bara en hållbar livsstil. Enkäten ska ta 40-60 minuter att fylla i, jag har inte gjort det själv än. Men det har jag tänkt, och jag uppmuntrar alla medlemmar här att göra det! De vill ha svar från "unga vuxna" mellan 18 och 35 år. Vilket måste betyda att jag blir en "gammal vuxen" nästa år... Hur tycker du förresten att man kan göra hållbara livsstilar åtråvärda?



MAGNUS BILLBERGER 2008-11-21        #8090
Är jag först på forumet med att ha fyllt i enkäten? Jag blev insläppt trots att jag är "gammal vuxen" (åldersgruppen 35+ finns och är uppenbarligen öppen uppåt). Det var intressant att fylla i enkäten, men jag fick en känsla av viss naivitet och begränsade insikter hos enkätställaren.

ROBERT ENGLISH 2008-11-21        #8099
Nejdå, du är inte ensam, men jag tror att det tog en dryg timme för mig som är 35+ att fylla i den. Tyckte att en del frågor belyste sådant som redan finns i Sverige, t ex att handla/prenumerera lokala säsongsgrönsaker. Tror att mycket som de frågar om redan finns på plats i Europa i varierande grad, dock ej dagvattenuppsamling vad jag vet. Gråvatten från disk- och tvättmaskiner har ju visats prototyper hur det skulle kunna användas för t ex toalettspolning men verkar inte ha slagit igenom.

MAGNUS BILLBERGER 2008-11-21        #8104
Intressant att du tar upp vattnet. Detta är en fråga som engagerar mej ganska mycket. Att samla in dagvatten i urban miljö är förknippat med en hel del bekymmer. Redan innan regnet landar har det ofta fångat upp en del luftburna föroreningar. När vattnet sedan landar på ett hustak eller en vägyta så fångar det in allsköns olika partikelbundna föroreningar (stadsdamm). Föroreningsgraden på sådant dagvatten kommer att variera från gång till gång, men vid ett par tillfällen om året kommer det att ha direkt hälsovådliga koncentrationer av diverse ohälsosamma ämnen. Den mest effektiva metod som jag känner till vore att beklä hustak och andra motsvarande ytor med vegetation (gräs och liknande). En hyfsat effektiv filtrering och rening av vattnet skull då kunna ske i växtlighet och jordmån. Därefter skulle man troligen behöva anlägga någon form av sandfilter som skulle behöva ett visst underhåll. Jordmassorna på taken mm skulle behöva bevakas avseende föroreningsgrad och bytas med vissa intervall.

JOHAN ERLANDSSON 2008-11-21        #8106
Hur mycket vatten kan man räkna med att samla in från ett hustak? Räcker det? Har haft lite såna funderingar för min lilla stuga.

MAGNUS BILLBERGER 2008-11-22        #8107
Det luriga är väl fördelningen över tid. I dina trakter får du kanske 50-100 mm per månad (=50-100 per kvadratmeter). Ett typiskt höstregn som pågår dag och natt kan ge 1-2 mm per timme medan sommaren ibland kan ge skurar på totalt över 20 mm. Säg att du har ett tak på 20 kvadratmeter så har du 20 l/h på höstregnet. Regnar det ett par dagar är du uppe i en kubkikmeter. Total gissar jag att du kan fånga mellan 800 och 1000 mm regn per år i dina trakter. Om du funderar på att odla gräs taket så får du ränka med att högst hälften så mycket vatten kan samlas in. För att få drickvattenkvalitet bör du installera någon slags reningsanläggning.

MATTIAS CARLSSON 2008-11-22        #8109
Problematiskt det här med långa enkäter. Även om jag är intresserad av frågorna så tycker jag att enkäten är för lång, och jag tröttnade någonstans i mitten. Mot slutet var mina svar inte särskilt uttömmande. Ska man få många, och bra, svar på en sådan här enkät så tror jag att man måste hålla ner längden på den till max 20 minuter. Det är i och för sig möjligt att jag är skadad av det moderna samhällets snuttifiering och att jag därför inte klarar av att intressera mig länge nog för en sån här enkät. Men det är jag förmodligen inte ensam i sådana fall. Som ni märker så har jag nyss fyllt i enkäten och är lite trött på det hela....

Logga in för att svara


Produkter

Böcker (2)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3225 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik