Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Klimatskal   

Byt inte dina friska tvåglasfönster. Sätt dit en bra tillsatsruta!

KJELL BENGTSSON 2010-03-11        #14082

En tillsatsruta monteras på insidan och blir praktiskt taget osynlig


Att göra ett fönsterbyte rekommenderas ofta då upp till 35% av den till huset/fastigheten tillförda energin går förlorad genom fönster och dörrar.

En tillsatsruta ger dock en rejäl energibesparing till en mycket lägre investeringskostnad.

En investering i nya fönster är mycket svår att räkna hem då åtgärden oftast ger cirka 15-30% Lägre energiförbrukning till en investeringskostnad av runt 100 000 kronor.

Då 15-30% i normalvillan som för uppvärmningen förbrukar 15-20 000 kWh betyder en besparing på maximalt 6000 kWh och detta har ett värde på upp till 7500 kr tar det minst 15 år innan du har sparat in investeringen. En bra tillsatsruta kostar en femtedel och betalar sig på endast 2-5 år.

http://www.youtube.com/watch?v=YXuKrVNSP9M


En tilläggsruta kan skräddarsys efter millimetermått och passar därför alla typer av fönster.  Mätningar påvisar att en bra tilläggsruta monterad på ett tvåglasfönster halverar såväl buller som energiförluster.

Energi

Värmen i en bostad försvinner till stor del ut genom fönstren. Evemplet glasad med ett lågenergiglas sänker denna förlust med upp till 60%. Genom att den innersta rutan blir varmare minskas eller elimineras kallraset helt. Tack vare ett bättre inomhusklimat, utan kallras och drag, kan man i de flesta fall sänka inomhustemperaturen någon eller några grader med bibehållen eller ökad komfort. Varje grads sänkning av inomhustemperaturen i bostaden betyder 5 % lägre energiåtgång. Utöver ett bättre inomhusklimat får du dessutom förbättrad bullerkomfort och genom lägre energiförluster är du med och bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser. Normalt kan man med denna ruta räkna med en besparing på ca 30 % av fastighetens totala energikostnad.

Buller

Forskning från bland annat Världshälsoorganisationen WHO visar att buller från trafik ger upphov till högt blodtryck, förhöjd puls och sömnrubbningar vilket kan leda till allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Forskningen visar också att av de svenskar som dör i hjärtinfarkt kan så många som 600/år ha drabbats på grund av buller. Ca två miljoner människor bedöms idag vara utsatta för ohälsosamma bullernivåer varav 1,6 miljoner av trafikbuller. Studier visar även att barn som utsätts för buller får kraftigt försämrad inlärningsförmåga. All forskning tyder på att buller som överstiger 65 decibel i genomsnitt under ett dygn är direkt hälsovådlig.

Jag som skrivit detta driver SOLoVIND AB, kontakta mig om du vill veta mer om tillsatsrutor!  



JOHAN ERLANDSSON 2010-03-14        #14099
Intressant om att det finns potential att sänka innetemperaturen när kallraset försvinner. 30 % energibesparing är ju oerhört mycket för en så billig investering. Har du några referenser på att så stora besparingar faktiskt uppnått, eller är det teoretiska beräkningar?

MARTIN SAAR 2010-03-31        #14327



Hej Johan!

Som du vet har jag ägnat mycket tid att skriva om ekobyggande bl a boken Living Dreams men jag har också under de senaste 15 åren rent praktiskt tillämpat väldigt mycket av det som jag "lär ut".
Denna extraruta installerade jag i mitt hus för ett antal år sedan i mitt hus byggt på 60-talet, med ganska dåliga K-värden i fönstren. Jag kan konstatera så här fem år sedan att det fungerar riktigt bra.

Energibesparingen för mig är svår att uppskatta enskilt då jag också tilläggsisolerade alla kallvindar, tätade runt fönstren och sedan installerade en luft-vatten värmepump.
Gissningen är att jag sparade 15- 20 %, men investeringen i "extrarutan" går åtminstone att "räkna hem" efter 5 år. Vilket är en omöjlighet om man byter ut hela fönsterkarmen för 5 000 kr per fönster. Jag betalade 1000 kr per fönster för extrarutan.

Annars har alla åtgärder som jag vidtagit halverat min energianvändning från 43 000 kWh till 22 000 k Wh per år. Det inkluderar också en uppvärmd pool till 25 grader under 3 månader. Fastigheten är 220 kvm med hel källare.  Mina totala investeringar är totalt  170. 000 kr.
Men vill egentligen samhället/staten att vi på detta sätt lågkonsumerar, vid energieffektivisering? Nej,det vill man inte!  Jag fick inte ta del att de pengar som fanns avsatta på länstyrelsen för detta ändamål.


KJELL BENGTSSON 2010-03-31        #14329
Tack Martin, och Johan,

jag har varit fullt upptagen med att marknadsföra dessa rutor och har bett om lite mer fakta från leverantören. Jag  håller med dig om att det är i stort sett omöjligt att "räkna hem" ett vanligt fönsterbyte. Jag försöker komma med lite praktiska exempel så fort som möjligt.

SARA BORGSTRöM 2010-04-05        #14361

Hej,

 

Som energi- och klimatrådgivare lägger jag in en allmän kommentar till den här tråden. Det är oftast svårt att räkna hem ett byte av två- eller treglasfönster. Däremot kan man byta ut/lägga till en eller två rutor. Det bästa är energiglas med en oxidfilm. Väljer man dubbla rutor ska det fyllas en ädelgas mellan rutorna för extra isolerförmåga.

 

Information om detta, samt bra formler för hur man beräknar energibesparingen finns på www.energimyndigheten.se eller www.radgivningvast.se. Energi- och klimatrådgivarna, som finns i nästan alla kommuner kan också hjälpa till och räkna på besparingar.


 


AMELIE TROLLE 2010-05-02        #14679
Hej!

Apropa gron omstallning i hemmet sa vill jag dela med mig av nagra viktiga slutsatser som foljde ett av vara projekt har i England: 21st Century Living project. Klicka pa lanken nedan for en exec summary.

http://21stcenturyliving.edenproject.com/docs/21stCLPReport-ExecutiveSummary_000.pdf

Exempel pa vad som framgick var:
Du maste inte vara miljomedveten for att gora grona val
Modellen "forundersokning - information - pengar - deadline - undersokning" var valdigt effektiv
For varje pund som gavs i subsitut till hushallen sa valde de att spendera ytterligare en pund pa energi sparande atergarder for sina hushall

For mer info se aven hemsidan http://21stcenturyliving.edenproject.com/index.htm

Skulle vara intressant att ta det har projektet till Sverige och se vad resultatet skulle bli dar. Nagra ideer? 

Mvh,

Amelie Trolle (Eden Project)



JOHANNES WIKSTRöM 2011-04-14        #17508
Angående uppgradering av fönster.

Jag har efter lite letande hittat en leverantör av plastfilm som kan läggas in mellan glasrutor i kopplade fönster. Filmen är genomskinlig och syns inte efter montage. Fördelarna med plastinläggen är att man får bättre isolerförmåga, det är enkelt att montera, man dammtätar fönstrena vid montage, utseendet förändras inte och det är billigt. Nackdelen  är att energivinsten inte är jättestor samt att man ser hur skitiga alla fönster. Kanske enbart gäller mig dock 

Kostnaden för ett hus verkar ligga på 2-3 tusen.

En ide jag skall prova är att sätta ytterligare en plastfilm på insidan. Kunde man få ett lågemissionsskikt på denna plast så tror jag U-värdet skulle sjunka ganska lågt.

I ett längre perspektiv tror jag man så snabbt man kan skall byta till supersnåla fönster men i väntan på investeringsmedel så tycker jag detta är intressant särskilt om exteriör och interiör inte får påverkas på huset.

LARS-ERIK LENNARTSSON 2011-04-14        #17510
Har du mer fakta om filmen? Material, tjocklek mm.
Har själv haft sådana funderingar länge till mina 3-glasfönster som troligen tappat en hel del i u-värde, dessuttom är de snart 20 år. Har gjort en ram med extraglas som prov. Det är tänkt att monteras upp på hösten och ner på våren. Jag antar att fönstren här har ca: 2 i U-värde och med lite jobb ska det säkert gå att få ner under 1. Räknade lite i vintras när det var drygt 20 grader kallt hur mycket fönsterna stod för och det är mycket. En liten överslagsberäkning 20m2 x 40 graders tempdiff x 2 U-värde= 1600 W som kontinuerligt behöver tillföras bara för kompensera förlusterna i fönsterna.

JOHANNES WIKSTRöM 2011-04-14        #17516
Det finns lite olika varianter på plast. Ursprungligen så använde man ganska tjocka plaster för att stöldsäkra fönster. Det går dock inte att klämma in så tjocka plastrutor rakt av då mellanrummet är för litet. Naturligt så har ju kopplade glasrutor ett mellanrum för att färgen inta skall limma ihop bågarna. Detta medför ju tyvärr också att två glasfönster tenderar att blir mer som ett 1-glasfönster om det blåser. Den tjocklek som jag köpt är på 0,8 mm tror jag. Det linsnöre som man lägger som ram blir ungefär 1mm när man trycker ihop bågarna. Det är ett kille som tagit fram konceptet som kallar sitt företag för stocksundet. På hans hemsida så finns det mer att läsa

KJELL BENGTSSON 2011-04-15        #17528
Det är kul att så många har samma positiva erfarenheter. Det är ju bara en bråkdel det kostar av vad ett fönsterbyte kostar. Men det som man inte ska glömma är ju att det är en stor miljöinsats man gör för att minska sopberget med gamla fönster som kastas fast deras tekniska livslängd inte är över. Det som kommer att bli viktigare och viktigare är dock att göra allt som byggs till och nytt så energieffektivt och klimatsmart som möjligt.

CONNY AXELSSON 2011-04-20        #17557
Tack för tipset Kjell !
Jag har funderat på detta länge, eftersom jag sitter i ett hus med 60-talsfönster.
Virket är bra, men värmeläckaget skrämmande.
Återkom om detta så snart det är möjligt.

Logga in för att svara


Produkter

Energikonsulter (2)
Belysning (1)
El (3)
Energimätare (3)
Vindandelar (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Småskalig vindkraft (33)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Standby-stoppare (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3159 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik