Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekonomisk tillväxt   

Björn Forsberg: Lokalare ekonomi, stadsodling och förändrad syn på arbete dellösningar för framtiden

JOHAN ERLANDSSON 2010-03-26        #14210

Björn Forsberg och Robert Dufva


I veckan har Björn Forsberg, författare till "Tillväxtens sista dagar" gästat Göteborg. I onsdags var han på Ekocentrum, och där hade jag förmånen att få vara med både om ett mindre seminarium och hans föreläsning inför en fullsatt sal. Väldigt kul att träffa många nya människor som tänkt på den här frågan!

Jag fick en del tankeställare, varav en del är starkt kopplade till Maja Söderbergs inlägg från igår, om närodlat.

Som väntat inledde Björn med en nulägesanalys om våra akuta miljöproblem och om oljetoppen. Han lade även stor vikt vid att samhället blivit mer komplext och byråkratiskt, att vi lägger allt mer tid på metaprocesser än själva kärnverksamheten.

Som lösningar på hur vi kan ta oss ifrån den omöjliga ekvationen exponentiell tillväxt i en ändlig värld så argumenterade Björn för att ekonomin måste bli mer lokal och mindre komplex. Han exemplifierade med Havanna och Detroit som båda har omfattande stadsodlingar och, menar Björn, därmed minskade transport- och energibehov.

Min första fundering här, eller kanske till och med invändning, är fokuset på stadsodling som en framtidslösning. För att försörja en normal köttätare med mat krävs 4 000 kvadratmeter (från SLU-boken Mat och klimat). En vegan klarar sig med en fjärdedel av den ytan. Frågar man forskare inom mat och miljö så säger de även att det inte är transporterna som är det stora energi- och miljöproblemet, majoriteten av energinsatserna och miljöpåverkan ligger i själva jordbruksledet (eller fiskfångsten). För mig ger detta att stadsodling, trots stora pedagogiska fördelar, förbättrad biologisk mångfald, sänkt temperatur i stan, bättre hälsa och trivsel trots allt inte är i paritet med frågan om vår skenande köttkonsumtion. Jag tycker vi ska ha mer stadsodling i stan, men jag tror det är riskabelt att tro att detta är den viktigaste frågan när det gäller omställningen till en hållbar matkonsumtion.

Min andra fundering är frågan om hur vi ska locka fler att ställa om, en diskussion som uppkom i det mindre seminariet. Ett mantra som har gått ett tag nu, och som jag själv kört med, är att en hållbar livsstil också är en lyckligare livsstil. Vi skiftar fokus från materiell välfärd till mer gemenskap i lokalsamhället, bryr oss mer om varandra än söker självuppfyllelse, får mer fritid istället för att jobba osv. Och jag tror nog till en viss del att detta är en pedagogik vi kan använda. MEN, det stora frågetecknet infinner sig hos mig när jag ser undersökningar om lyckonivåer i olika länder. Vi svenskar är enligt dem ett av de lyckligaste folken i världen. Är det då en fruktsam väg att säga att vi blir ännu lyckligare om vi ställer om, när vi redan är lyckliga? Eller ska vi säga som Carlgren sa om de vetenskapliga underlagen för att fler vägar ger ökad utsläpp: "Jag delar inte den uppfattningen". Jag har svårt att se att jag skulle lyckas säga till mina "normala" vänner med normalsvenska konsumtionsnivåer att de kommer bli lyckligare tack vare en förändrad livsstil i sig, de är ju redan lyckliga med den livsstil de har.

Nedan några foton från det mindre seminariet.





JOHAN ERLANDSSON 2010-03-26        #14211

Håkan Sunne och Ingemar Gustafsson



JOHAN ERLANDSSON 2010-03-26        #14212

Valter Mutt, påläst politiker, och Håkan Sunne



JOHAN ERLANDSSON 2010-03-26        #14213

Christina Olivecrona och Ellinor Askvall



JOHAN ERLANDSSON 2010-03-26        #14214

Hugo Norell och Ingrid Westerfors



JOHAN ERLANDSSON 2010-03-26        #14215

Stellan Tengroth (till höger) och Mats



JOHAN ERLANDSSON 2010-03-26        #14216

Johan Olsson och Birgit Nielsen



YLVA LUNDIN 2010-03-26        #14217

Att argumentet "lycka" inte håller för att få folk att ställa om tror jag stämmer. Men när folk inser oljetoppens betydelse för vår framtid kan ändå insikten om att vi inte behöver bli olyckligare i en mindre konsumtionsinriktad energislukande värld ändå vara bra att hålla högt.

JOHAN ERLANDSSON 2010-03-26        #14218
Nä precis, det är kanske så jag ska se det. Att det är frågan om att upprätthålla en god välfärd, ett gott samhälle och sköna liv snarare än att vi ska lyckas både med den enorma utmaningen att ställa om till ett miljömässigt hållbart samhälle OCH få ökad lycka på kuppen.

För mig personligen är en viktig faktor för att jag ska vara nöjd vetskapen om att vi är på rätt väg med omställningen... Men där är vi ju tyvärr inte än, även om det i onsdags var skönt att se att några själar som jobbar för det.

YLVA LUNDIN 2010-03-26        #14219
Det är mycket som händer. Det kommer inte att gå fort nog tror jag men ju fler som är beredda desto bättre. Jag tycker hela omställningsrörelsen verkar jobba i medvind just nu. Dessutom ska det enligt SMHI inte regna på lördag längre än till 06.00 på morgonen :-) Bara en sådan sak!

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3228 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik