Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Värmesystem & ventilation    Hushållsel   

Samling vid pumpen..!

LARS SöNNEBO 2011-03-09        #17182

...och här har vi den lille energitjuven...

Om du som jag har ett vattenburet värmesystem i kåken har du också en cirkulationspump någonstans i huset. Om din pump liksom min börjar få rätt många år på nacken, ja då har både jag och du chansen att haffa en liten energitjuv på bar gärning och utföra en verklig miljöbragd i den privata skalan.


Man har kallat cirkulationspumpen "den bortglömda vitvaran", men min är åtminstone inte vit utan snarare rödaktig. En liten och oansenlig sak som suttit där inne bland rör och sladdar i min fjärrvärmecentral ända sedan jag fick systemet installerat för snart 14 år sedan. Den har sedan dess tappert och tyst pumpat vatten genom mina element, dygnet runt, året om. Den har gett oss ett härligt beboeligt hus utan att klaga eller krångla.

Cirkulationspumpen må vara en lite bortglömd och knappast särskilt gloriös hushållsapparat, men förutom att göra ett viktigt jobb kan den också på lite sikt räknas till en av de verkligt stora energiförbrukarna i ditt hus. Inte för att den drar så väldigt mycket energi, men för att den gör det hela tiden. De flesta pumpar står på dygnet runt, året om, år efter år. Faktum är att min gamla pump har visat sig dra betydligt mer än mitt kylskåp..!

Låt oss räkna

Pumpen i mitt hus drar 40 Watt, vilket ju inte är mer än en ynka EU-godkänd glödlampa. 40 Watt under 24 timmar blir 0,96 kilowattimmar per dygn och 350 kilowattimmar på ett år. Ett modernt kylskåp i bästa energiklass drar som jämförelse bara mellan 200 och 250 kilowattimmar per år.

Sedan jag fick mitt värmesystem installerat handlar pumpandet om en total elförbrukning på nära 5 megawattimmar, MWh. Detta är mer än vad som går åt för hushållsel eller uppvärmning av varmvatten för en normalvilla under ett helt år. Den lille rackaren har alltså kostat en hel del med åren.

Men man kan ju stänga av pumpen under sommaren för att spara en del, säger du kanske. För min del har jag inte vågat göra det eftersom rörmokaren säger att man då kan förstöra den. Pumpen slammar igen och kan vägra att starta. Därför har jag låtit det hela rulla på, år efter år.

Bättre upp

På senare år tycks teknikutvecklingen tagit ett par rejäla skutt framåt även när det gäller cirkulationspumpar. År 2005 infördes en (frivillig) energiklassning inom EU för pumpar, och kanske var det denna som sporrade tillverkarna att ta fram snålare och effektivare utrustning. Införande av lösningar som permanentmagnetmotorer och frekvensstyrd varvtalsreglering har gett pumpar som med samma prestanda drar hälften av energin eller ännu mindre. Min gamla pump framstår därför numera som rätt skamlöst slösaktig och det börjar bli hög tid att byta ut den. Faktum är att min pump redan visat tecken på ålderssvaghet, men även om den hade varit i gott skick kunde det definitivt lönat sig att byta till en ny, bbåde rent ekonomiskt och med tanke på energieffektivisering.

Pumpa med klass

En riktigt bra, ny pump i energiklass A med prestanda som motsvarar min gamla uppges dra mellan 5 och 10 Watt, vilket alltså innebär åtminstone 75% sänkning av energiförbrukningen. Att man inte längre kan ange exakt förbrukning beror på att pumpen varierar sin effekt beroende på vattenmotståndet, och detta kan i sin tur variera på grund av olika fysiska omständigheter i systemet. Eftersom jag än så länge inte har skaffat pumpen och kan kontrollera verklig förbrukning räknar jag med det högre värdet.

10 Watt gånger 24 timmar gånger 365 dagar ger 87,6 kilowattimmar per år, en kostnad kring en hundralapp alltså. Jag sparar därmed ungefär 260 kilowattimmar per år om jag byter pump, kostnadsmässigt uppemot 300 kronor årligen med dagens elpriser. Och kylskåpsmässigt handlar det alltså om att spara in minst ett skåp om året!

Klart och betalt

Låt oss nu anta att den nya pumpen håller minst lika länge som min gamla, alltså 14 år. Totalt kommer jag under den här tiden att ha sparat ungefär 3,6 Megawattimmar, eller kring 4 tusen Kronor i dagens elpris. För det priset får jag en ny pump redan idag. Hittar jag en verkligt billig återförsäljare kanske jag till och med kan få den nya pumpen installerad för detta pris.

Tänk om…

Så varför inte göra som jag - gör slag i saken och byt pump! Mitt byte kommer att ordnas inom bara några veckor och det kommer att kännas skönt varje gång jag hädanefter slänger en blick in i fjärrvärmecentralens virrvarr och tänker på att här görs det inte av med mer energi än vad som är nödvändigt.

Detta är i mitt tycke energieffektivisering när den är som bäst. Steg för steg byter man ut sina strömförbrukare och sakta men säkert sänks den totala elnotan, utan att man ens behöver göra avkall på något. Visst är det stimulerande att teknikutvecklingen även när det gäller sånt som elmotorer ibland nästan kan gå i samma takt som IT-utvecklingen.

Det sägs att EU-regler kommer att kräva högsta energiklass för alla pumpar som installeras från och med 2013, och det är såklart en mycket bra sak. Föreställ dig alla dessa miljoner och åter miljoner pumpar, hur mycket de drar idag och hur mycket mindre de nya pumparna kommer att dra framöver.

Men inget EU i världen tvingar oss som redan har hus att byta den utrustning vi har, här måste vi agera själva. Och som du ser finns det utöver en del goda klimat- och miljöskäl också ekonomiska anledningar till att byta upp sig.

Livscykler

I mitt fall känns det inte särskilt besvärande att byta ut pumpen eftersom den dels är relativt gammal, dels visat tecken på att snart ändå vara utsliten. Men givetvis bör vi tänka på livscykelanalyser när vi byter upp oss till modernare teknik. Jag har inte tillgång till någon analys för min gamla pump, utan antar bara att det rent resursmässigt inte är en alltför belastande affär. Det mesta i gamla pumpen är återvinningsbara metaller som gjutjärn, brons och koppar. Det är mycket troligt att den stora delen av energiförbrukningen för den här apparaten har gjorts under dess drift, inte vid tillverkning och återvinning.

Ingen villa?

Om du läst detta utan att själv vara villaägare kan det vara bra att veta att det såklart finns a-klassade pumpar även för större fastigheter, så det kan vara läge att tala med styrelsen i bostadsrättsföreningen eller med fastighetsägaren för att höra om det pågår pumpmässigt energislöseri någonstans i din närhet och om det i så fall kanske är dags att byta pumpar.

Så låt oss alltså nu tillsammans börja pumpa fram en energieffektivare framtid..!

 



MATTIAS CARLSSON 2011-03-09        #17194
Tack för ett intressant inlägg Lars.

Naturligtvis är det bra att kunna spara 100-200 kWh på att uppgradera cirkulationspumpen. Men jag vill ändå poängtera att det är viktigare att se till att den utför sin uppgift som den ska. Energin som behövs för att värma en villa är omkring 5-20000 kWh år (lägre för passivhus), alltså i storleksodningen 100 gånger större. Så det är viktigare att pumpen fyller sin funktion att cirkulera värmen i rätt mängd till rätt plats än att den i sig drar så lite ström som möjligt.

Förmodligen är det så att nyare pumpar med varvtalreglering mm är bättre på att optimera curkulationen än äldre pumpar. Så man kan uppnå både och. Men ska man välja det ena eller det andra så är det långt viktigare att ha en cirkulationspump som fyller sin funktion på bästa möjliga vis, snarare än att pumpen i sig är så snål som möjligt.

OVE GARPEMAN 2011-03-11        #17215
Jag har själv en sån gammal fin pjäs med snart 20 år på nacken, men tanken att byta ut den gamla fungerandes mot en ny är ointressant.

Man får ju inte glömma att det tär på jordens resurser att tillverka en ny för att ersätta den gamla som fungerar.

Hur man än vänder sig så nöter man på jordens resurser, men din tanke är trots allt god.

:-)

THORE ANDERSEN 2011-03-11        #17216
Spelar det någon större roll hur stor effekt cirk. pumpen drar? Så länge som du skall ha väme till elementen för uppvärmning kommer pumpen att ge ett värmebidrag till vattnet. Så stäng av pumpen på sommaren när du inte behöver värme till elementen. Du kan ju motionera pumpen några minuter i veckan/månaden för att den inte skall fastna. Att köpa en ny pump i onödan, är ändå att slösa på naturresurserna. Vänta med byte tills den går sönder. Vill du spara energi kan du t.ex. välja en luftsolfångare som både ger  värme och ventilation. Se t.ex. SOLTAN-1VFL som du bygger/monterar ihop själv till en låg kostnad. Då kan du stänga av cirk.pumpen och värmeanläggningen tidigare och spara många kronor per år. Se hemsidan: www.tateknik.se

BOSSE LOSTåL 2011-10-17        #19277
Du kanske bör byta rörmokare istället för cirkulationspump med tanke på hans råd om att inte stänga av den :)

Logga in för att svara


Produkter

Energimätare (3)
Belysning (1)
Standby-stoppare (1)
El (3)
Solceller (2)
Solfångarsystem (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Småskalig vindkraft (33)
Energikonsulter (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Vindandelar (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3161 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik