Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Elsas hälsa

Kött    Från växtriket   

Byt ut nötkött mot nötter

ELSA FRIES 2012-03-14        #20189

Nya rön: "Rött kött ökar risken för cancer". En portion om dagen räcker för att öka cancerrisken med 13 %. I en tid då de proteinrika kött- och fettdieterna dominerar hälsodebatten så är detta mycket oroande.

För några veckor sedan kunde vi läsa i tidningen att charkprodukter som t ex korv och skinka ökar risken för cancer. Då var det främst ingrediensen nitrit, den höga salthalten, mycket mättat fett samt vissa tillganingsmetoder, t ex grillning och rökning, var orsaken till den ökade cancerrisken. 
 
 
Efter gårdagens artikel i DN kan vi dock konstatera att även vanligt rött obehandlat kött är starkt relaterat till förekomsten av cancer. En portion om dagen räcker för att öka cancerrisken med 13 %. I en tid då de proteinrika kött- och fettdieterna dominerar hälsodebatten så är detta mycket oroande. Att en överdriven konsumtion av nöt- och fläskkött är dåligt för klimatet är det säkerligen ingen som har missat. (Inte om ni läser den här bloggen i alla fall.) Men nu kan vi alltså även addera den negativa hälsoaspekten till minuslistan.
 
I samma studie upptäckte man även att nötter har en skyddande effekt mot cancer. Utöver cancerskyddet så innehåller nötter massor av nyttiga ämnen som fleromättade fetter, vitaminer, mineraler och antioxidanter. De flesta nötter är dessutom rika på protein vilket gör dem till ett utmärkt substitut för t ex nötkött. 
Både för hälsan och klimatet!

Mer mat och klimat finnes på http://elsashalsa.se
 



JOHN-ERIK JOHANSSON 2012-03-14        #20196
Det kan ju vara skillnad på kött och kött. Vad vet vi om vad som egentligen orsakar cancer. Uppfödningen och födan som kossorna matas med kan skilja sig åt väldigt mycket. Från djur som går i mörka stallar på betongspalt hela året och har en spanmålsinriktad utfodring och ampuller med hormoner inopererade innanför huden till kreatur som betar örter från naturliga ängar som aldrig blivit besprutade med gift eller konstgödsel.
Inte förän studierna tar hänsyn till dessa faktorer börjar jag sätta någon tilltro till dem. 

SCOTTY ÅKERMAN 2015-04-28        #23867
Jag äter nästan bara kyckling och nötter som proteinintag! Jag älskar dock en rejäl nötstek...

Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3122 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik