Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bioenergi   

OBS ironi: Shell storsatsar på biogas i Skåne

STAFFAN SöLVE 2007-12-14        #3979

Shell investerar i framtidsteknik för storskalig biogasproduktion i Skåne. Ett avtal har tecknats med bioteknikbolag och lantbruksorganisationer för nästa stora steg inom hållbar energiutveckling. Lika mycket pengar som Shell ursprungligen hade avsatt för prospektering av naturgas, kommer nu i stället att investeras i stora och små anläggningar för omvandling av biologiskt rötavfall, i ny biogasteknik, och ett effektivt distributionssystem för biogas genom utbyggnad av mobila biogastankställen i anslutning till Shells stationsnät. Shell markerar på detta sätt att man vill vara ledande i omställningen till ett hållbart energisamhälle, och drivande i utvecklingen av svensk miljöteknik. (slut på ironin) Den nyheten skulle jag vilja läsa i stället för det torra pressmeddelandet i länken (OBS! ej ironi):

http://www.shell.com/home/content/se-sv/news_and_library/pressmeddelanden/2



MIKAEL JOHANSSON 2007-12-15        #3982
Shell deltar i ett projekt på Hawaii där man avser att producera biodiesel från alger. Alger odlas i havet utanför kusten. Fördelen med denna typ av biomasseodling är att man får ingen konflikt med livsmedelsproduktion eller massaindustrins produktion. För några år sedan när jag var med och drev ett projekt med biogas i en liten kommun så kom vi snabbt fram till att världens biomassa inte räcker till för världens alla fordon efter peak oil. Vi kom fram till att den enda möjligheten att få världens biomassa att räcka till var om man kunde odla biomassa i bassänger, sjöar och kanske i hav. Ett förslag var att göda sjön Dättern så att den växer igen helt och hållet för att sedan kunna skördas på råvara till biogasanläggningen. Men då var det ingen som trodde på denna typ av odling. Ekologisk hänsyn måste också tas, naturligtvis. Men kan nu Shell med sitt stora kapital lösa detta på ett ekologiskt sätt i stora odlingar i havet så kan biomassa faktiskt bli något att räkna med i stor skala efter peak oil.

http://www.greencarcongress.com/2007/12/shell-and-hr-bi.html

MAGNUS BILLBERGER 2007-12-19        #3996
Idén om alger till diesel tycker jag är ytterst tilltalande. I praktiken har vi ju för länge sedan startat upp stora okontrollerade algodlingar som tar sig uttryck i algblomningar. Antaget att Shell har framgång med sin anläggning på Hawaii så borde det kunna blir intressant att skörda (o)naturlig algblomning. Skörden av vilt växande alger verkar dock vara en nöt att knäcka. Jämförelsen med palmolja och raps på Shells hemsida är värd en reflektion. Algerna uppges ge 15 gånger så mycket olja per hektar vilket kan låta bra, men då ska man ha i åtanke att Palmolja och raps ger extremt dålig avkastning i förhållande till biomassaproduktion eller än värre infallande solljus.

http://www.shell.com/home/content/se-sv/news_and_library/pressmeddelanden/2

MIKAEL JOHANSSON 2007-12-19        #3998
När jag för några år sedan skissade på ett system och presenterade det för ett innovationscentrum i Västsverige, så var tanken att göra biogas. Tanken var att odla småalger eller mikroorganismer som har exponentiell tillväxt i en stor bassäng eller i en liten sjö. I ett balanserat system så pumpar man "växtröran" från bassängen kontinuerligt in i biogasanläggningen och pumpar kontinuerligt rötresten tillbaka till bassängen som näring för ny tillväxt. En typ av metanlunga. Anläggningens elbehov kan täckas av vindkraft och anläggningens processvärme kan till stor del täckas med solvärme. Nästan hela processen skulle kunna automatiseras. Bör teoretiskt även ge en rätt så hög verkningsgrad. Vid ett besök på Lund Universitets laboratorier så nämnde jag det för en känd forskare inom biogasteknik. Han trodde det var fullt möjligt. Men större än så var inte intresset. Vi får nöja oss med att följa Shells och flera andra länders testanläggningar. Hoppas faktiskt att de lyckas med sina koncept. Men även om de lyckas med algodling så är ändå det bästa att använda elektriskt drivmedel från vindkraft och solkraft för att driva världens alla fordon som bör vara elbilar. Såväl naturlig som odlad biomassa måste vi, efter peak oil, ha till livsmedel, virke, industrikemikalier, pappersmassa, konstgödsel, textilier mm. mm.

Logga in för att svara


Produkter

Energimätare (3)
Varmvattensparande produkter (4)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Energikonsulter (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Vindandelar (2)
Belysning (1)
El (3)
Småskalig vindkraft (33)
Solfångarsystem (2)
Standby-stoppare (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3212 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik