Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Markbunden kollektivtrafik   

Rekordresande med SJ

ERIK SANDBLOM 2008-01-31        #4326




Fler än någonsin väljer att resa med SJ, och nu köper man nya tåg för att alla ska få plats. Det är främst X2000-trafiken som behöver förstärkning på smålinjerna, så att de nuvarande X2000-tågen kan koncentreras på de stora linjerna, mellan Stockholm och Sundsvall/Göteborg/Malmö.

Beläggningen i X2000-tågen har under hösten hållit sig över 70%. Det är en väldigt hög siffra för tåg, eftersom man tenderar att ha hög beläggning på delsträckor men lägre beläggning totalt, på hela linjen. Förutom att dra in mer pengar till SJ så gör den högre beläggningen att energiförbrukningen per passagerare faller ganska kraftigt.

SJ har under två år haft en detaljerad redovisning av marknadsandelar gentemot flyg och bil. Att man började med detta var naturligtvis för att visa hur man tar marknadsandelar från andra färdmedel, men den goda utvecklingen tycks nu ha stannat av, eftersom man inte längre redovisar marknadsandelar för bilresor. Jag hade hoppats att en utveckling mot mer hållbart resande skulle ge utslag i siffror som visar minskande bilresor parallel med X2000-linjerna, men icke.

Vad kan det bero på? Jag har läst nånstans att en stor del av bilresandet i Sverige görs av män i åldern 40-60 år som kör ensamma i bilen. Det låter ju som affärsresor. En positiv tolkning av detta är att yngre medarbetare har en högre miljömedvetenhet än medelålders män, vilket innebär att dessa bilresor kan minska kraftigt när de medelålders männen går i pension.

En annan positiv utveckling vore om det blev lättare att åka tåg med ett annat bolag än SJ. Jag tror att många människor utvecklar en aversion mot olika monopol, som t ex SJ, före detta Televerket, kanske Apoteket, med flera, just för att man inte kan välja bort ett företag man är missnöjd med.

Samtidigt har den stora järnvägssatsningen sedan början av 1990-talet åtföljts av en ännu större vägsatsning. Vägverkets anslag har nästan alltid legat betydligt över Banverkets. Tåget har ändå kunnat öka sin marknadsandel lite lite sen början av nittiotalet, så frågan är hur mycket man kan förvänta sig en överföring av trafik från väg till järnväg, så länge man alltid satsar ännu mer på vägar än på järnvägar. Lite överföring ändå, kan man ju hoppas, så länge SJ erbjuder en bra produkt.  

VLT: SJ gör vinst - och miljardsatsar

Ecoprofile: Allt fler skippar körkort


http://www.sj.se/content/1/c6/06/78/04/SJ_Q4_arsbokslut07_080131.pdf



OVE GARPEMAN 2008-02-01        #4332
När det alltid har varit dyrare att åka tåg än flyg så vet man vad svensken väljer. Jag har iaf. börjat med att flyga ena hållet och tar tåget tillbaks mellan Malmö & Stockholm.

ERIK SANDBLOM 2008-02-01        #4336
Christer Ljungberg, vd på Trivector Trafik, säger att han inte har tid att flyga den sträckan. Han får så mycket gjort på tåget. Bloggande t ex. Och behöver han komma fram tidigt på morgonen så tar han nattåget, som kommer fram tidigare än morgonflyget. Jag har inte tid att flyga

ROBERT ENGLISH 2008-02-04        #4352
Lite smolk i glädjebägaren är dock kostnaden! Jag är för miljövänligt resande men nu måste EU ta krafttag för att samordna tågnäten (det verkar ju inte gå på privat initiativ!).

http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_837081.svd

ELEONORA HORN 2008-02-04        #4356
Har man möjligheten att vara ute i god tid, kan man hitta biljetter för 95 kr. Till exempel på sträckan Malmö-Stockholm. Senast jag åkte mellan Göteborg och Stockholm fick jag biljetten för 1 kr - men då får man ha is i magen och inte vara beroende av att komma fram, eftersom det är auktionerade biljetter där auktionen avslutas några timmar före avgång (hur mycket har dessa Tradera-biljetter bidragit till ökade beläggningen förresten?). Resan ut till flygplatser brukar dessutom också gå på en slant. Men visst, även om det går att hitta billiga biljetter under särskilda förutsättningar så skulle jag självklart önska att det var generellt sett billigare. Och gärna lättare att få en överblick över kostnaden (nu ändras priset hela tiden) när man funderar på att resa någonstans. Vi konsumenter har en nyckelroll - ju mer vi reser med tåg desto större är sannolikheten att både service och teknik (utbyggnad mm) förbättras - men också att priset kan sjunka. Är det förresten inte värt att betala lite mer för att få en mer avkopplande och/eller jobbvänlig resa där man kan sträcka på benen och slipper ägna tid åt att krångla sig igenom kontroller och sitta i en incheckningshall på en flygplats? Åtminstone för alla som har ekonomiska möjligheten att välja. Jag tycker att man kan märka att SJ har gjort flera förbättringar av servicen de senaste åren. Små saker som bättre mat på tågen gör tågresorna enklare och trevligare. Surfningsmöjligheter ombord. Smarta tågcharterpaket inom Sverige till skidorter, där de tänkt på att anpassa tidtabellen, att erbjuda vallning av skidorna på tåget mm. Men det som verkligen skulle behövas göras är att lägga pengar på att utveckla spåren så att SJs nuvarande tågs kapacitet skulle kunna utnyttjas helt och att det skulle vara en vits för SJ att investera i snabbare tåg. Som jag förstått det begränsar spåren dels hastigheten, dels finns det flaskhalsar på sina ställen i Sverige. Det skulle göra mycket också för godstrafikens utveckling bort från de nu ökande lastbilstransporterna. Görs inte flera ordentliga satsningar - som vi medborgare bör kräva - kommer det rätt som det är ett tak för "rekordresande". Professor Bo-Lennart Nelldal på KTH säger i SvD (se länken) att "kort restid (är) helt utslagsgivande för att tågen ska ta marknadsandelar från flyget." och att "nya banor för snabbtåg är bästa sättet att lösa kapacitetsproblemet."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_788021.svd

ERIK SANDBLOM 2008-02-05        #4368
Det kommer dröja länge innan tåget blir ett populärt val för att forsla storfamiljer billigt mellan Sverige och England. Det är ganska långt, 1900km mellan Stockholm och London. Vore det X2000 hela vägen utan byten skulle det ta tretton timmar, med medelfart 150 km/h. Med lite mer realistiska 100 km/h i genomsnitt så tar det nitton timmar. Så jag tycker att just det exemplet är lite elakt mot tåget, eller kanske lite naivt. Jag skulle hellre se ett återinfört nattåg direkt Stockholm-Hamburg. Den sträckan kunde man klara på tio timmar: avgång kl 22, ankomst kl 08. Det vore konkurrenskraftigt tidsmässigt mot flyget eftersom man är framme i centrala Hamburg innan flyget har landat, samtidigt som man inte behöver stiga upp lika tidigt. Det kan tänkas nästan förlegat att jämföra med flyget, men min tanke är att en konkurrenskraftig produkt kan ge stora miljövinster genom att man får över många passagerare från bil och flyg. Göteborg-Frankfurt skulle kunna gå på elva timmar med ett sånt tåg. Avgång kl 21, ankomst kl 08 och sen tar det ytterligare sju timmar till London för den som vill åka tåg dit. Sen finns det en stor flygplats i Frankfurt, så den som måste flyga interkontinentalt i framtiden kanske eliminerar anslutningsflyget till förmån för ett nattåg. Tänk om Göteborgs flygplats i framtiden heter varken Säve eller Landvetter utan Frankfurt! Då behövs vagnar som klarar 200 km/h, möjligen lutande sådana. Det finns sådana lutande nattåg i Tyskland och Spanien. Det är bara för operatören att lägga sin beställning!

ERIK SANDBLOM 2008-02-05        #4369
Jag måste ta JustNu-biljetterna i försvar. Så länge man inte bokar dagen innan, och så länge det inte gäller t ex fredag eftermiddag så hittar jag nästan alltid prisvärda biljetter. När man kan åka mellan Stockholm och Malmö för 95kr eller t o m en krona så blir det lotteristuk över det hela, och tyvärr missar man kanske att även de mer lättåtkomliga biljetterna är prisvärda. Just nu finns det en avgång kl 12.14 med X2000 i övermorgon från Malmö till Stockholm för 613kr. Det är en krona per kilometer, och utan tilläggskostnader som flygbuss, parkering mm. Vill man slippa undan kostnaden för lokaltrafikbiljett så kan man köpa resplusbiljett, eller sk JustNu med Resplus. Där ingår alla hållplatser med spårvagn, tunnelbana och många bussar. Mata bara in namnet på hållplatsen på SJs hemsida så får man hela resan på en biljett och ofta sparar man lite pengar jämfört med att köpa separata biljetter. Så, en bekväm och prisvärd resa på fyra och en halv timme. Inget märkvärdigt, jag har bara undvikit att boka dagen innan eller åka fredag eftermiddag.

ELEONORA HORN 2008-02-15        #4456
Ja, så fruktansvärt illa är det inte med priserna, det tycker inte jag heller, även om jag inte tackar nej till billigare. De 95 kronorna för resa mellan till exempel Malmö och Stockholm som jag skrev om i tidigare inlägg har dock inget lotteristuk över sig, utan är helt enkelt ett pris man får om man bokar på vanligt vis men i god tid. Vill bara klargöra det för den som inte känner till den möjligheten till billig resa. Robert, jag reagerade direkt på den SvD-artikel som du bifogade ett inlägg eftersom det kändes som om tidningen hittat ett olyckligt exempel som de inte utredde alternativ till. Några dagar senare skrev SvD insiktsfullt nog en uppföljande artikel som jag såg först idag. Sedan kan jag förstås önska att det vore enklare att boka och hitta billiga tågbiljetter vid utlandsresor. Ju enklare, desto fler tar förmodligen tåget. Förhoppningsvis leder Railteam till det.

http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_842921.svd

ERIK SANDBLOM 2008-03-09        #4613
SJ-chefen Jan Forsberg i en kort intervju: "Vi kör på med våra gamla kärror från DDR-tiden. Mina direktiv från regeringen har varit glasklara. Skit i ny teknik, skit i om tågen avgår i tid, men se till för helvete till att öka lönsamheten." "Jag garvar hela vägen till Centralen”

JOHAN ERLANDSSON 2008-03-10        #4626
Ha ha ha, Jan verkar vara en person med humor! Apropå avgångar i tid så märkte jag i helgen ett nytt påbud: dörrarna stängs 30 sekunder innan avgång. Så nu kan man komma sent och känna 30 sekunder av verklig frustration av att inte bli insläppt innan tåget går... Fast det är väl så klart bra om det gör det sannolikare att tåget avgår i tid.

ERIK SANDBLOM 2008-05-02        #5273
Framgången fortsätter! Antalet resenärer med SJ ökade nio procent under årets tre första månader. SJ: Ökat resande och ett fortsatt starkt resultat

ERIK SANDBLOM 2008-05-22        #5494

Nu har man äntligen lagt beställningen på nya tåg, som man började prata om redan i december. Man köper 20 stycken fyravagnars Reginatåg av Bombardier. Leverans 2010. De ska ha samma inredning som X 2000, bistro och trådlöst internet. Ingen korglutning dock, toppfart 200 km/h. Precis som X 2000 får de nya tågen elåtermatande broms, men tekniken har utvecklats och elförbrukningen ska ligga upp till 20% lägre än på X 2000 enligt tillverkaren. Bombardier Wins 221 Million Euro Order From Swedish State Railway For Environmentally-Friendly REGINA Trains SJ köper 20 nya tåg för drygt två miljarder kronor Tågen ersätter X 2000 på ett antal sträckor, till exempel Värmland – Stockholm och Dalarna – Stockholm. Dessa körs vanligen med fyra vagnar, så de nya tågen innebär en ökning av antalet sittplatser eftersom de blir bredare. De X 2000-tåg som frigörs kan omfördelas till andra destinationer så som från Stockholm till Göteborg, Malmö eller Sundsvall, genom att koppla ihop dem och göra dem dubbelt så långa. Ett ihopkopplat X 2000 erbjuder cirka 600 sittplatser, vilket motsvarar cirka fyra inrikesflyg.

ERIK SANDBLOM 2008-05-30        #5666
Även tyska DB köper nya tåg. Från år 2015 vill man varje år ersätta 15% av dagens snabbtåg. Det handlar om modellerna ICE1 och ICE2 som båda har en toppfart på 250 km/h, som ska ersättas. Dessa tillverkades på nittiotalet. Även de lokdragna InterCity-tågen, som i Tyskland går i 200 km/h, ska ersättas av de nya snabbtågen, som ska gå i 250. Genom att sprida ut tåganskaffningen över flera år vill man ge en jämnare belastning i tågfabrikerna, något som ska ge ett lägre pris. I den nya tågbeställningen kommer DB inte engagera sig i tekniska detaljer som man gjort tidigare. Istället får tågtillverkarna en kravspecifikation som de själva får ta fram lösningar till. Då hastigheten på de nya tågen inte ger rubriker betonar man från DB istället att man vill erbjuda ett heltäckande snabbtågsnät med smidiga förbindelser i hela landet. 40% av resenärerna i ICE-tågen sägs byta till eller från pendeltåg. Restiderna kan dock kortas en del genom att de nya tågen får bättre acceleration än loktågen. Bahn investiert in neue Zugtechnik

ERIK SANDBLOM 2008-07-26        #6479
Norrtåg köper fem Reginatåg till Botniabanan Tågen klarar 200 km/h. Inklusive SJ:s trafik kommer det att från augusti 2011, när Ådalsbanan är klar, gå elva till tolv tåg per dygn tur och retur Sundsvall-Umeå.

ERIK SANDBLOM 2008-09-02        #6978
Tågresandet med SJ fortsätter att öka, med nio procent under första halvåret räknat i personkilometer. Antalet resor ökade med 10%. Det här är väldigt starka siffror med tanke på att tågresandet i Sverige ökade med åtta procent under såväl 2006 som 2007. Blir det lika bra i år, vilket verkar sannolikt, så kommer tågresandet ha ökat med över 25% på tre år. Sika: Person- och godstrafik på järnväg, 1 kv 2008 Vart fjärde X2000-tåg är mer än fem minuter sent till slutsationen och det är inget vidare förstås. Fjorton procent av snabbtågen är senare än 15 minuter. Vinstmarginalen ligger runt 10%.

http://www.sj.se/content/1/c6/08/44/41/Q2_version080815_final.pdf

ERIK SANDBLOM 2008-12-17        #8635
Tre X 2000-linjer ersätts med loktåg under hela våren Problemen med X 2000 har blivit så illa att en rad X 2000 ersätts med loktåg ända till i juni! Det gäller X 2000 i Dalarna, Jämtland och Värmland från den 11 januari till juni. På Västkustbanan ersätts X 2000 av loktåg fram till 10 januari. SJ åtgärdar problemen med X 2000 Enligt signaturen Flurp har antalet inrapporterade fordonsfel på X 2000 minskat till 72 inrapporterade koder under vecka 50. Vecka 49: 109 inrapporterade koder Vecka 48: 109 st Vecka 47: 55 st Postvagnen: Punklighet för X2000 v.50

ERIK SANDBLOM 2009-02-03        #9230
Antalet inrapporterade fordonsfel på X 2000 låg på 57-58 st under vecka fyra respektive vecka fem. Det går framåt!

http://postvagnen.com/forum/index.php?id=109933

ERIK SANDBLOM 2009-03-02        #9622
Ekot: SJ kan komma att säga upp personal SJ har inte känt av konjunkturen ännu. Men VD Jan Forsberg säger att man måste man vara beredd på en nedgång i resandet på mellan 5 och 25 procent. Därför ska man spara 650 miljoner kronor. Enligt vd:n Jan Forsberg kommer det att innebära personalneddragningar, skriver Dagens Industri. Orsaken är både lågkonjunkturen och att SJ förbereder sig för en avreglerad järnvägsmarknad. Att SJ inte har känt av konjunkturen ännu är anmärkningsvärt mot bakgrund av att vägtrafiken minskat ända sedan i maj. Trafikbarometern - December 2008

ERIK SANDBLOM 2009-04-20        #10322
Punktligheten för X 2000-tågen har återhämtat sig. Under mars kom 78% tågen i tid, det vill säga mindre än fem minuter sent till slutstationen. SJ Punktlighetsstatistik Vecka 14 låg punktligheten på 81% och vecka 15 på 87%, den bästa siffran på väldigt länge. Postvagnen: Punktlighetsstatistik för mars

ERIK SANDBLOM 2009-04-27        #10453
Ännu ingen minskning för SJ Under årets första kvartal ökade resandet med SJ med 3 procent, exklusive Öresundstrafiken som nu tagits över av DSB-Arriva. Som helhet ligger resandet med SJ oförändrat jämfört med förra året, räknat i personkilometer. Antalet resor har minskat med en procent. – Vi ser en minskad ökningstakt i resandet men jämfört med industrin i övrigt har vi hittills klarat oss förvånansvärt bra. Vi håller en hög beredskap för att vidta åtgärder om konjunkturen skulle försämra för oss ytterligare. SJ skall bli effektivare i alla led och personalminskningar kan inte uteslutas, säger SJs VD Jan Forsberg. SJ effektiviserar för att öka konkurrenskraften www.sj.se/q1

ERIK SANDBLOM 2009-06-23        #11238
SJ AB varslar 200 om uppsägningar Inom SJ pågår ett arbete för att stärka konkurrenskraften och öka effektiviteten. Behovet av ökad konkurrenskraft har två orsaker; samtidigt som lågkonjunkturen påverkar resandet negativt är SJ på väg in i en marknadssituation där den interregionala persontrafiken på järnväg avregleras. Beslut om eventuella uppsägningar kommer att tas i september.

ERIK SANDBLOM 2009-08-14        #11694

Resandet med SJ minskade med en procent under andra kvartalet. Punktligheten (max fem minuter sent) har återhämtat sig till 84% för X 2000 och 94% för övriga tåg. SJ storsatsar inför avregleringen VDs presentation av delårsrapporten för Q2 2009 (pdf) DN: Lägre vinst för SJ Under de senaste tio veckorna, fram till sista veckan i juli, har resandet ökat tre procent.

ERIK SANDBLOM 2009-08-16        #11711

X 2000-tågen har bra beläggning.

ERIK SANDBLOM 2009-10-02        #12372

De andra tågen har inte lika bra beläggning, men mellan 2002 till 2006 ökade beläggningen från 40% till 50% i alla tåg. SJ verkar inte ha släppt någon senare version av denna figur, så man kan anta att beläggningen ligger kvar på samma nivå sen 2006 ;-)

ERIK SANDBLOM 2009-10-26        #12637
DN: Ökad vinst för SJ Delårsrapporten visar att färre reser med SJ. Resandet har minskat med 10 procent under perioden. En stor del av minskningen beror på att SJ inte längre kör Öresundstågen. Sedan januari i år är det DSB First som sköter den trafiken. Om Öresundstrafiken räknas bort har resandet med SJ minskat med fyra procent under det tredje kvartalet.

ERIK SANDBLOM 2009-10-26        #12638

Den här figuren visar vad det nya enklare biljettsystemet betytt för SJ. Trots att man inte kör mer trafik nu jämfört med 2001, så har resandet ökat med 40% och intäkterna med 50%. Det bör också innebära sänkt elförbrukning per personkilometer. Det man har lyckats med är alltså att fylla tomma stolar, framförallt på udda tider.

http://www.sj.se/content/1/c6/12/38/60/VD_presentation_Q3_2009.pdf?intcmp=1

ERIK SANDBLOM 2010-05-22        #14859



Snön slog hårt mot SJ

Resandet med SJ minskade med 7% under första kvartalet och man gjorde en förlust på 137 mkr (mot en vinst på 62 mkr samma kvartal 2009). SJ uppger att vinterproblemen kostade 272 mkr varav 70 mkr i kompensation och restidsgaranti till resenärerna. Punktligheten (+5 min) för X 2000 minskade till 55% från 80% ett år tidigare (som jag förstår är inställda avgångar borträknade).

Enligt SJ kommer 66% av tågresenärerna även välja tåget i fortsättningen, medan övriga inte vet eller väljer bort tåget där det är möjligt. Bland allmänheten är förtroendet lägre, 49% fortsätter med tåget medan 51% inte vet eller väljer andra alternativ.

Presentation av delårsrapport kvartal 1/2010

SvD: SJ kräver Trafikverket på 110 miljoner

SJ kräver nu Trafikverket (fd Banverket) på 110 mkr för bristande snöröjning.

SJ satsar på snabbare och billigare tåg

Och nu ska de nya snabbare InterCitytågen börja gå. Egentligen skulle de fyra dagliga avgångarna börjat gå redan i januari, men ställdes in i förväg på grund av fordonsbrist och snö.


ERIK SANDBLOM 2010-12-04        #16386

SVT Rapport: Stora vinster trots problemen

Raport uppmärksammar att SJ är en stabil vinstmaskin men har problem med punktligheten.


ERIK SANDBLOM 2010-12-05        #16392

Sydsvenskan: SJ tar fram än snabbare snabbtåg

De 20 nya snabbtågen börjar levereras till hösten. Men SJ vill på sikt ha snabbare snabbtåg, med en maxfart på 250 km/tim. Därför fattar SJ på sitt styrelsemöte den 15 december ett principbeslut om att bereda mark för nya höghastighetståg. SJ ska först göra en förstudie för att få fram specifikationer på vad de mer avancerade snabbtågen ska klara av.


ERIK SANDBLOM 2011-06-13        #18102
Nu har resandet minskat två vintrar i följd och SJ försöker bättra på anseendet genom att förlänga restiderna på några tåg som ofta är sena. Men för trafikledningen och lokförarna förblir tidtabellerna oförändrade, vilket gör att tågen, som trots allt oftast är i tid, för det mesta nu kommer 3-15 minuter tidigt enligt den så kallade kundtidtabellen. Göteborgs-Posten uppger att punktligheten för dessa tåg genom detta knep ökat från 85% till 88%, vilket kanske inte är värt besväret. Några resenärer har klagat på att man bestämmer att vänner skall möta vid tåget en viss tid, och tåget kan komma tio minuter tidigare än det står på biljetten.

De nya snabbtågen testas för fullt och sätts in i trafik i augusti.

GP: SJ trixar med tabellerna

Logga in för att svara


Produkter

Cyklar (6)
Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Elmopeder (5)
Trikar (16)
Konferenstjänster (2)
Lastcyklar (4)
Cykelleasing (2)
Elmotorcyklar (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3207 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik