|
Närproducerat Smarriga recept med rotfrukter, kål och andra höstråvaror efterlyses!
Så här års brukar jag fynda finfina rotfukter, vitkål och äpplen till fantastiska kilopriser och både laga vardagsrätter och konservera för senare bruk. För ett par dagar sedan blev det vitkål för 2,90 kr/kg och diverse rotfrukter som nu ligger på balkongen i väntan på att bli kåldolmar, surkål, morotssoppa och vad mera jag kommer på.
Det är bara det där att "vad jag kommer på" börjar bli begränsat till ungefär samma receptrepertoar som alla tidigare år. Och för kålrot till exempel innebär det ganska få rätter, vilket blir enformigt och får effekten att jag inte äter så mycket kålrot. Det problemet har jag förstått att jag definitivt inte är ensam om i Sverige. Många av oss vill att det vi handlar ska vara både efter säsong och lokalproducerat, men vi vet inte riktigt vad vi ska göra av rotfrukterna och kålen utöver rotmos och pizzasallad.
Så nu undrar jag om någon av er lurar på riktigt smaskiga recept som använder höstens råvaror? Några spännande inläggningar förutom surkålen och de inlagda rödbetorna som jag brukar göra? Någon läcker middagsrätt?
Följande ingredienser har jag hittills hamstrat som väntar på att bli något gott:
Vitkål
Kålrot
Morötter
Rödbetor
Palsternackor
Rotselleri
Lök
Grönkål
Äpplen
Jag hittade den här receptsamlingen på Tasteline häromdagen, där är nog en del av ingredienserna ovan med i alla fall! http://www.tasteline.com/Artiklar_och_guider/i-sasong/Skordetid/Basta-kopen
Rotfrukter gör sig väldigt bra i ugn. Gör precis som med klyftpotatis i ugn. Blanda fritt med klyftor av alla de slag. Kålroten kan man gärna förkoka en kvart så blir den klar ungefär samtidigt med potatisen. Släng gärna in en näve vitlöksklyftor när det är ca 15 minuter kvar.
Filmen Ratatoille gav mej inspiration till en gratäng-variant: Skiva tunnt potatis, kolrot, palsternacka, morötter och lök. Varva dessa (vill man vara riktigt ambitiös lägger man en skiva i taget av varje sort till en lång, randig korv), slå över lite olja, strö över riven ost och eventuellt ströbröd och gratinera 30-45 minuter i 175-200 grader.
Fisksoppa/gryta är en annan favorit. Gör en bas på tärnade rotfrukter som får koka i buljong. Tärnad fisk och crème fraiche ska i sedan och därefter gillar jag att smaksätta med skivade tomater och/eller apelsin (skal + saft).
Fisksoppan blev en härlig fredagsmiddag. Apelsinsmaken passade alldeles extra bra med just rotfrukterna, som idag representerades av morötter, palsternacka, kålrot, potatis och rotselleri i fallande mängder. Jag började med att fräsa lök glansig i lite smör (utan att löken fick färg), hällde sedan på vatten, buljongtärning och de tärnade grönsakerna. Efter ett tag slängde jag i lite purjo, tärnad tomat (från den egna odlingen i köksfönstret:-) och apelsin. Några minuter innan det hela var färdigt åkte fisken och creme fraichen i.
När soppgrytan skötte sig själv på spisen fick jag för mig att testa morotsbrödet som fanns på Johans länk till tasteline (se min länk nedan för att komma direkt till receptet). Mycket gott! Det skulle nog ha passat utmärkt till fisksoppan om jag startat med brödbaket i god tid före soppan. Brödet kräver nämligen 60 min jäsning. Ovanpå brödet hade jag inte bara pumpafrön som i receptet, utan strödde på en "salladsmix" av fröer (Exotic snacks) som jag nyligen hittade i det ekologiska sortimentet på ICA.
http://www.tasteline.com/recept/Morotsbrod_2
På den här länken finns en lista över råvaror som hör september till i Sverige, att snegla på när veckans meny ska planeras och inköpslistan skrivas.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=15856&a=968606
Hackad vitkål och gul lök blir väldigt bra när man steker de tillsammans med en buljongtärning och rikligt med chili-och paprikapulver. Man kan även blanda i lite skivade morötter. Funkar utmärkt för sig självt, eller som en bas till en tomatsås med röda linser, sojafärs eller köttfärs.
Som variation på receptet med ugnsbakade rotfrukter som Magnus rekommenderade tidigare i tråden så kan man i stället för vitlöken använda rivet citronskal.
Om man ugnsbakar rotsaker så ha gärna på lite honung på i slutet. Ta ut typ 5-10 minuter innan de är klara och ha på ca 5 msk honung och sätt in dem igen.
Man kan göra en god och enkel soppa på bl.a. vitkål, purjolök, tomater, och köttfärs. Receptet finns på länken nedan. http://www.tasteline.com/recept/nikkaluoktasoppa
En annan variant på goda maträtter med rotfrukter är att göra en rotfruktswok. Ett tips är att dela upp woken på två stekpannor för att det ska bli lagom krispigt. http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSi
DN har en rotsaksgratäng som inte verkar så dum! http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=850405
Hej Eleonora och alla andra!
Några förslag:
Rödbetor:
Koka rödbetorna mjuka med skalet på. Gärna i tryckkokare.
Skala dem och lägg dem i en ugnsfast form. Halvera stora betor. Häll över en god svampstuvning eller vanlig stuvning. Riv lite ost över. Gratinera tills osten och stuvningen bubblar lite. Serveras med kokt potatis, grönsaker, någon bön- eller linssallad (för proteinets skull) och lite bröd.
Palsternackor och grönkål:
En riktigt festlig gratäng får man om man lägger nätt och jämnt mjukkokta palsternackor i en ugnsfast form, täcker dem med en blandning av creme fraiche och finhackad grönkål, kryddad med örtsalt, peppar och gärna lite fransk dragon. Lite riven ost över och gratinera. Ursprungsreceptet finns i "Vår kokbok". Det går också bra att göra paj med den här fyllningen.
Grönt potatismos:
Mal färsk grönkål på persiljekvarn eller hacka sönder den riktigt fint på något annat sätt. Om du hackar den rå, häller du över en del av det heta potatisvattnet när potatisen är kokt. Då mjuknar kålen lite medan du mosar potatisen och kryddar med salt, muskot och creme fraiche. Häll tillbaka potatisvattnet med kål först, ev. lite mer av vattnet om det behövs för att få rätt konsistens.
Smaklig måltid.
Eva
Grönsakssoppa fungerar alltid. I den kan man ha i lite vad man vill men åtminstone potatis, kålrot, och lök passar utmärkt. Rödbetor funkar också men kan ha en tendens att ta över. Tillsammans med en ostmacka som man kan doppa i så blir det enligt mitt tycke en av de godaste måltiderna en kall vinterdag.
Äpplen tycker jag att man kan äta som de är men om man vill göra lite med dem så är det ganska enkelt och gott att bara värma dem och servera med kanel. Om du har väldigt mycket äpplen och ork så är ju äppelmos gott till mycket. Ät det som det är med mjölk, ha det på pannkakor eller på mannagrynsgröten.
En synnerligen god Palsternackssoppa kan man få till med följande ingredienser: 4-5 palsternackor 3-4 potatisar 2 lökar 2 svenska äpplen (t ex Ingrid Marie) 1-1 1/2 l buljong (2-3 tärningar + vatten) 1/2-1 dl surkål (utan kummin!) en liten skivad vitlöksklyfta 1-2 dl matlagningsgrädde liten sked dijonsenap peppar och ev salt Enklast är att slänga ner palsternackorna och potatisen i småbitar i en ugnsform med olja i botten, rosta dem en stund och sedan slänga ner lök- och äppelbitar. Samtidigt kan man passa på att baka ett bröd om man så vill, eller en ugnspannkaka. Vill man inte rosta i ugn fräser man grönsakerna i samma ordning direkt i soppkastrullen. Sedan häller man på 1-1 1/2 l vatten och stoppar i buljongtärningarna, den skivade vitlöken och surkålen. Koka tills allt är mjukt. Häll i grädden och senapen. Koka upp. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar och späd med vatten om den är för tjock. Passande tillbehör: smörgåskrasse och/eller riven ost. Och så hembakt rågsurdegsbröd såklart :) Inspirationen till denna soppa fick vi i Ekolådans kokbok som jag fick i julklapp. Det är en bok med många recept som är spännande utan att vara tillkrånglade. Palsternackssoppa med äpple och potatis à la Ekolådans recept 4 portioner 2-3 palsternackor 2 potatisar 2 äpplen 1 lök 1-2 msk smör 1 l grönsaks- eller kycklingbuljong 1 dl vispgrädde ca 1 msk dijonsenap en skvätt vitvinsvinäger salt och peppar (brödkrutonger)
Rotsellerirösti: en ganska stor klump rotselleri (ca. 10 cm i diameter) 5-6 potatisar 1 äpple lite dill salt och peppar ev. en vitlöksklyfta ev. lite yoghurt (tjock grekisk) Riv rotsellerin, potatisen och äpplet grovt. Forma till biffar och stek i stekpannan drygt 10 minuter på vardera sida. Lagom till 3 personer om man har bönor eller kött till. --------------------------- Inspirerad av "Ekolådans recept" där den ser ut på detta vis: 2 portioner: 2 stora potatisar 150 gram rotselleri 1/2 äpple salt och peppar smör + lite olja Logga in för att svara |
Hemleverans av mat (1) Vegetarisk catering (2) Växtskydd (1) Matlagningskurser (1)
|