Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Världens EkoGästartikel från Klimataktion

Ekologiskt   

Nytt ekologiskt smågodis utan främmande tillsatser

ELEONORA HORN 2008-09-24        #7266

Det är egentligen lite märkligt att det dröjt så många år innan ett ekologiskt smågodis når marknaden. Vi sätter trots allt i oss stora mängder godis per person och år. Även om det är för mycket sötsaker ur ett hälsoperspektiv, tycker jag att någon borde ha utnyttjat marknadspotentialen tidigare. Först nu finns ett ekologiskt smågodis i påse att köpa, och såvitt jag vet är det det första på marknaden. Godiset är fritt från konstgjorda färg- och smakämnen liksom syntetiska sötnings- och konserveringsmedel. Den syrliga blandningen är dessutom laktosfri, glutenfri och vegetarisk. Istället för gelatin har agar använts. Sjölunda Gård Ekogrossisten, som tagit fram det nya ekogodiset, har funnits sedan 2007 och inriktar sig helt på ekologiska produkter. Hoppas de fortsätter ta fram nya produkter som saknas i ekosortimenten ute i affärerna!

http://www.sjolundagard.se/?p=1DANIEL JOHANSSON 2008-09-24        #7268
Vet inte vilket märke det är i huvudet (det är inte samma som på bilden iallafall) men ICA i landvetter har haft ekologiskt smågodis i påse ett antal månader. Skall kolla upp vad det är för märke, jag tycker iallafall att de som finns på ICA är riktigt goda.

KENNETH GYLLENSTING 2008-09-24        #7275
Jo, det finns andra märken. Det här är dock det första som ser ut som "vanligt" smågodis. Köpte en påse häromdagen (klassisk blandning) till sonens lördagsgodis. Få se om den får godkänt...

DANIEL JOHANSSON 2008-09-24        #7276
Nu förstår jag inte vad du menar med "vanligt" smågodis. De jag menar finns i påsar med vingummin, colaflaskor, lakrits och ett par varianter till. Skillnaden är möjligtsvis att påsarna är mer genomskinliga med en etikett och mindre färgglada. Skall som sagt kolla upp märket när jag är i affären nästa gång.

KENNETH GYLLENSTING 2008-09-24        #7279
Vad jag menar är att de dels inte är blandade, och som du säger finns i genomskinliga påsar med, tycker jag, "alternativgodisutseende". Den här ser däremot ut som vilken smågodispåse som helst, och kanske vågar även "ickefrälsta" pröva dem?

ELEONORA HORN 2008-09-24        #7284
Jaha, det har alltså funnits något liknande redan en tid? Det har jag helt missat. Kanske beror det på en skillnad i marknadsföring (inklusive förpackning som ni nämner)? Marknadsföringsaspekten är, apropå detta, av väsentlig betydelse för om vi ska lyckas ställa om till ett hållbarare samhälle. Det är större sannolikhet att omställningen lyckas om det upplevs attraktivt att välja det mera hållbara alternativet. Precis som du skriver, Kenneth, kan förmodligen påsutseendet leda till att också "icke-frälsta" testar. Och över huvud taget hittar produkten. Jag kan tänka mig att förpackningsutseendet till och med påverkar publiciteten i media (upplever journalisten detta som något nytt, fräscht värt att skriva om?). Men påsutseendet är förstås bara en liten del av "marknadsföringsmixen" av verktyg som marknadsföraren kan laborera med. Marknadsföring bygger på hur vi funkar, och grunden för det är densamma vare sig det gäller att sälja godis eller sälja in hela livsstilar. Vi funkar som vi funkar, och det glädjer mig att se utvecklingen mot att mer och mer utnyttja dessa företagsekonomiska kunskaper för att uppnå hållbarare konsumtion. Samma kunskaper som kan användas till att öka konsumtionen, och ännu värre öka den för miljövidriga produkter, kan (och måste!) utnyttjas till att styra om konsumtionen till hållbarare konsumtion. Är det godis ni pratar om möjligtvis Eco Vitals smågodis som jag hittade en artikel om på nätet efter att ha googlat lite snabbt? Texten om detta godis är faktiskt otroligt lik den pressmeddelandetext som jag fann om Ekorre-godiset. Till och med stycket om företaget.

http://webfinanser.com/nyheter/?id=109536

DANIEL JOHANSSON 2008-09-24        #7285
Jepp, helt rätt Eleonora det var Eco Vitals godis jag menade ser jag efter att ha googlat upp deras egna hemsida med bilder. Mycket gott godis tycker iallafall jag att det är.

http://www.vsell.se/godis.htm

ELEONORA HORN 2008-09-24        #7286

Mycket gott säger du? Det måste jag testa! Jag hittade en bild på en påse Fruktgummibjörnar och en lista över de olika godissorterna på deras sajt. Inte så mycket "alternativgodiskänsla" på bild, tycker jag själv, men det kanske är en annan upplevelse i butiken?

http://www.vsell.se/godis.htm

DANIEL JOHANSSON 2008-09-24        #7287
Jo, det var den urlen jag skrev i mitt inlägg ;-) Jo, jag gillar de jag testat rejält, har ju dock inte testat alla (gillar ju inte alla sorters godis eller så)

ELEONORA HORN 2008-09-24        #7288
Ja, tack för länken! Jag lade automatiskt till länken igen eftersom jag snodde bilden därifrån.

ELEONORA HORN 2008-10-02        #7382
Jag har precis haft ett samtal med Charlotte André på Sjölunda gård som är mycket bekymrad över att den text för det andra godiset som jag skrev om några inlägg upp är väldigt snarlikt det för Ekorre-godiset - men ska ha dykt upp senare än Sjölunda Gårds text. Märkligt, tyckte jag själv när jag läste dem, men nu reagerar också Sjölunda Gård. Att en sådan sak är bekymmersam - särskilt för ett litet fyramansföretag där mediekontakter är mycket viktiga - förstår jag.

CHARLOTTE ANDRé 2008-10-02        #7383
Ja, på Sjölunda Gård förstår vi inte varför ett annat företag valt att plagiera vårt pressmeddelande och skicka ut det 6 dagar efter att vårt pressmeddelande gått ut. De har i stort sett bara bytt ut namnet på produkter, personer och företag! Det är hur som helst Sjölunda Gård som står bakom Ekorrens ekologiska smågodis.

www.sjolundagard.se

CHARLOTTE ANDRé 2008-10-05        #7431
Om Ekorrens ekologiska smågodis Det har hittills inte funnits några ekologiska smågodisblandningar på den svenska marknaden. När vi letat har vi bara hittat påsar som innehåller en sorts godis, till exempel en påse lakrits eller en påse sega björnar. Vi har velat ta fram det ekologiska svaret på en Gott & Blandat. Vi tycker att det ska finnas ett ekologiskt godisalternativ som är minst lika gott och ser minst lika roligt ut som de godispåsar vi är vana vid. Nu har vi gjort Ekorrens ekologiska smågodis i två varianter. Den "klassiska" blandningen innehåller sega frukter, yoghurtfrukter, colaflaskor och lakritsbitar. Den "syrliga" blandningen innehåller sura maskar, syrliga frukter och syrliga björnar. Den syrliga blandningen har vi gjort helt vegetarisk, glutenfri och laktosfri, vilket många vegetarianer och allergiker efterfrågat. Det finns mycket intressant att berätta om tillverkningen av ekologiskt godis. Att man avstår från konstgjorda färg- och smakämnen betyder ju att all färg och smak kommer från ekologiskt odlade frukter och andra smaksättare. För att få fram smaken på colaflaskorna har man till exempel experimenterat sig fram med kanel, muskot, karamell och kaffeextrakt. Och för att göra lakrits används lakritsrot och anisolja. Att ekologiskt godis blir dyrare beror främst på aromämnena. När det ska tillverkas godis med jordgubbssmak används ett koncentrat av ekologiskt odlade jordgubbar. I vanligt godis används knappast några jordgubbar, utan kemiskt tillverkad jordgubbsarom som kostar en bråkdel av vad det ekologiska koncentratet kostar. Vi har hittat vår godisproducent i Tyskland. En eldsjäl som vigt sitt liv åt att göra ekologiskt godis och som gör våra blandningar efter våra önskemål. När det inte gick att hitta en tillverkare på närmare håll klimatkompenserar vi för våra transporter via ZeroMission. Nu jobbar vi för fullt med att ta fram fler ekologiska produkter under namnet Ekorrens ekologiska. Framför allt vill vi att det ska finnas alternativ till fler matvaror som ofta innehåller tillsatser som konstgjorda färg- och smakämnen, syntetiska sötnings- och konserveringsmedel. Ekorren har vi valt för att hans tre första bokstäver är eko. Och för att det är en sympatisk liten figur som är sparsam och samlar nyttig mat. Sjölunda Gård är ett litet nystartat företag och för oss är det förstås fantastiskt kul att Coop vågat ta in våra första produkter i sitt sortiment. Ekorrens ekologiska smågodis ska från och med nu finnas i godishyllorna i alla Coops butiker över hela landet.

www.sjolundagard.se

KENNETH GYLLENSTING 2008-10-06        #7434
Lakritsen i den klassiska blandningen är väldigt god - det vore kul om det kom någon ekologisk lakritsblandning, både sött och salt.

ELEONORA HORN 2008-10-06        #7441
Just lakrits har jag nästintill förätit mig på när jag köpt synnerligen god sådan på Ekostore i Göteborg respektive Goodstore på söder i Stockholm. Förmodligen är den ekologiska lakritsen så mycket godare för att den inte är fylld av underliga tillsatser. Båda butikerna kan förövrigt rekommenderas för övriga inköp också. Fräscha, med brett utbud, trevlig service och där man inte behöver fundera på var det ekologiska finns eftersom allt (eller nästintill) i butikerna är det.

BELINDA CHRISTENSEN 2008-10-16        #7601
Om ni tittar in på Kooperativ Handel FRAM (Nordenskiöldsgatan), så har de sedan cirka 10 år tillbaka ett flertal olika ekologiska godisorter att välja mellan..

FREDRIK BERGMAN 2008-10-21        #7645
DN uppmärksammar Ekorrens godis: "...vi marknadsför oss via Facebook och vi skickar smakprover till olika bloggare." jag vill oxå ha...! ;-)

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=842327

JOHAN ERLANDSSON 2008-10-21        #7649
Det är inte lördag idag, Fredrik.

ELEONORA HORN 2008-12-02        #8310
Sjölunda gård bidrog med ett antal kilo godis av de två olika blandningarna när vi informerade om Ecoprofile på Klimatforum. Det flockades godisnyfikna kring skålarna, och en icke-vetenskaplig utvärdering ger en känsla av att godiset blev mycket uppskattat. Som tur var hade jag fått en snabbutbildning av Charlotte André så att jag kunde svara på olika frågor, för det var fler som frågade än jag förväntat mig. Dessutom uppstod intressanta sidodiskussioner om miljöaspekter på naturliga ämnen jämfört med syntetiska, och om ekologisk mat över huvud taget. Kanske man ska ställa fram ett par skålar Ekorregodis på bordet på nästa fest för att få folk som inte känner varandra att få något att konversera om?

ELEONORA HORN 2009-01-31        #9198

Lagom till Alla hjärtans dag ser Sjölunda gård till att vi kan leva ut kärleken till och/eller med rosa ekologiska geléhjärtan. Färgen och smaken kommer från ekologiska hallon och fläderbär. Cirkapriset ligger på 34,90 kr för en ask ā 200 gram, och det är inte bara Coop som säljer dem, utan de ska kunna gå att hitta på Hemköp, ICA och i VI-butiker också.

http://www.sjolundagard.se/?p=64

Logga in för att svara


Produkter

Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2856 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik