Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kött   

Köttfärs från stamceller på gång

FREDRIK BERGMAN 2008-10-21        #7647

Detta har varit uppmärksammat till och från under flera år, men nu har det varit en hel del i medierna på slutet. Kan detta vara en av pusselbitarna för att lösa framtidens globala livsmedelsförsörjning där allt fler äter allt mer kött? Jag tror det.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=841670JOHAN ERLANDSSON 2008-10-21        #7648
Jag äter kött, men den där bilden ser verkligen äcklig ut!

FREDRIK BERGMAN 2008-10-21        #7650

Den där bilden är på "vanlig" nötfärs. Bilden i DN-artikeln visar den typ av stamceller som odlas på lab. Finns nog inte många bilder publicerade på sån färs som kanske finns i kyldiskarna om 4-5 år? (Ja. Köttfärsen på bilden ser mkt äcklig ut. Jag är oxå, måttlig, köttätare, men ibland när jag tänker så blir jag mkt tveksam till just köttfärs - en riktigt äcklig produkt egentligen)

ERIC JANSSON 2008-10-21        #7656
Nötfärs som inte orsakar metanutsläpp och som i övrigt tär mycket mindre på jordens resurser. Ja, varför inte! En del individer kommer tycka att detta inte är riktigt naturligt och att det är oetiskt och så vidare. Motfrågan blir då: Hur naturligt och etiskt är det med vanlig nötfärs producerad av nötkreatur instängda i djurfabriker och uppfödda på hormoner och sojabönor? Ja, jag vet att detta är ett extremt exempel och att svenska djur i allmänhet har det bättre men det importeras ju trots allt en hel del. Jag ser gärna tre alternativ på hamburgerrestaurangens meny i framtiden: Veggoburgare, stamcellsburgare eller klassisk nötfärsburgare. Den sistnämnda är naturligtvis dyrast eftersom koldioxid-, metan- och dikväveoxidskatt då ingår i priset! Det är väl detta som kallas valfrihet?!

ELEONORA HORN 2008-10-21        #7658
Klassisk eko, menar du då förstås, eller hur?

ERIC JANSSON 2008-10-21        #7661
Nja, hos de stora hamburgerkedjorna är väl inte ekoburgare någon klassiker, tyvärr. Fast du har rätt, Eleonora: Det är önskvärt att det tredje alternativet är ekologiskt.

ANTON STEEN 2008-10-21        #7668
Ja, varför inte. Jag tror att vi måste börja betrakta lösningar som denna. Jag håller just nu på att skriva en liten uppsats om kött och markanvändning i relation till den gräns om att max 35 % av jordens mark bör användas till jordbruksmark (fastställd av forskare inför Tällberg Forum, se länk). Enligt nuvarande trender ser det inte helt ljust ut för detta mål. Vi använder idag 37.3 % av jordens land till jordbruk (70 % av jordbruksmarken går till boskapssektorn) och måste alltså minska. Att äta mer kött världen över, lyfta människor ur fattigdom och samtidigt få maten att räcka för ytterligare ca 3 miljarder människor är minst sagt en ekvation som blir svår. Jag skulle föreskriva: - Minst 50 % vegetarisk kost (kött tar i snitt upp 11.5 gånger mer mark jämfört med baljväxter för samma producerad vikt). Om vi skulle minska den globala köttkonsumtionen med 50% och ersätta bortfallet med baljväxter kan vi spara 10,8 % av hela jordens landmassa för att rädda biologisk mångfald och säkra koldioxidsänkor. - Vitro-kött som det stamcellsproducerade köttet kallas - GMOs som bättre kan klara av torka och extrema väderförhållanden i klimatförändringarnas spår Dessa siffror är egenuträknade men all data finns i earthtrends databas. http://earthtrends.wri.org/

http://www.tallbergforum.org/T%C3%84LLBERGFORUM/T%C3%A4llbergForum2008/Expl

PETRA DALIN 2008-10-22        #7669
Ja, det är härligt med ny teknik som kan lösa våra problem:-) Mindre utsläpp är ju förstås en riktigt stor fördel. Frågan är vad kostnaden för konsumenten kan tänkas bli? Kommer fattiga grupper/länder få billigare proteinkällor eller är det vi i väst som ska dra upp snittet ytterligare, kan en något cynisk människa som jag inte låta bli att undra. Måhända kan man dessutom känna en viss avsmak inför tanken på kött från laboratorium, men å andra sidan kanske stora delar av köttindustrin är mer eller mindre olustig som den ser ut redan idag. Jag äter själv gärna kött, men är så där härligt distanserad från råvaran att jag sällan ser den. Så visst, rå köttfärs se riktigt läbbigt ut. Tur att jag aldrig ser den på riktigt. Min man får ta hand om den.

FREDRIK BERGMAN 2008-10-22        #7672
Aktuellt i går kväll kl 21 ägnade halva sändningen åt kött & klimat med reportage och studiodebatt och hade som avslutning ett kort inslag om just "in vitro-meat". Reality check: gällande tänkbar tid för framtida lansering nämnde en av de svenska forskare som intervjuas dock att det kan dröja länge; finns på marknaden om "20 år". Dock med reservation för vilka forskningsresurser som satsas på det.

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=329786

BELINDA CHRISTENSEN 2008-10-23        #7687
Var det inte så att quorn mer eller mindre togs fram som ett alternativ till kött från början? Det smakade nästan som kyckling men var så mycket nyttigare.. Och dyrt!Jämfört med "vanligt kött" - hur mycket skulle inte detta syntetkött kosta per kilo? Och tror man på allvar att en så raffinerad vara skulle nå ut till de målgrupper som bäst skulle behöva den?

JONAS KARLSSON 2008-10-23        #7688
Att quorn är så dyrt beror nog mycket på att ett enskilt företag har patent och att det därför inte blir någon konkurrens. Jag skulle helt klart oftare köpa quorn i stället för kött och det inte vore dubbelt så dyrt som kött. Detta problem kan även drabba "syntetköttet". Om ett enskilt företag får patent så kan dom ta vilka priser dom vill men vi får flera företag som i fri konkurrens kan tillverka köttet så kommer priserna att falla. Visserligen kan "laboratoriekött" verka osmakligt men dagens djurfabriker är knappast bättre.

FRANK NILSSON 2008-12-19        #8658
Det här kostar förstås ingenting energimässigt att framställa? Inte heller kommer någon att ta patent på det? Rör som ska ersätta blodkärl! Skrattretande! Hur ska man få till fettsyrorna och få den riktiga fettsyresammansättningen? Vad händer med övriga nutrienter? Vitaminer? Mineraler? Allt det där får ju köttdjuret i sig via födan och processen har optimerats av evolutionen under miljontals år. Nu ska stamceller tydligen "beta" i en näringslösning framställd (utan miljöpåverkan?) av kemister. Det är väl samma typ av kemister som de som gjorde konstgjort smör (margarin) och gav oss transfetter och hjärt- och kärlsjukdomar. Hur korkade får man bli?

ERIC JANSSON 2009-05-12        #10663
Nu har Forskning och framsteg uppmärksammat denna fråga:

http://www.fof.se/tidning/2009/4/provrorsbiff

Logga in för att svara


Produkter

Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2981 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik