Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kött   

Spara energi på mjölkgården

JOHN-ERIK JOHANSSON 2009-02-17        #9465

Nu finns en hemsida som vill visa hur man kan spara energi på mjölkgården och även producera energi. Här i Sverige använder vi system som innebär att våra mjölkgårdar använder betydande mängder energi. Elförbrukningen per mjölkko är ca 1200 kWh i genomsnitt med mycket stor variation mellan gårdarna. Vi svenskar äter upp 21 TWh mat för våra behov. För att producera, distribuera och laga denna mat har förbrukats 29 Twh! En tredjedel av den energin har då använts i jordbruket. Detta är insatt energi. För sektionen om vindkraft och undermenyn utrustning har jag ännu inte fått till något matnyttigt. Tänkte begränsa mig till de småskaliga verken men känner att jag vet för lite om dem för att våga ge några konkreta data från verkligheten. Jag är tacksam om någon annan vill skriva på www.dairyenergy.eu Det är enkelt att lägga upp egen text.

http://www.dairyenergy.eu



ELEONORA HORN 2009-02-18        #9468
Vad är det som drar mest energi på en mjölkgård? Hur ser fördelningen ut? Du nämner något/några system. Kan du berätta mer för en nyfiken stadsbo som förvisso lärt sig mjölka för hand, men inte alls vet hur det fungerar/ser ut inom modern mjölkproduktion? (blir extra glad om du har fler illustrativa bilder!) När det gäller uppvärmning av byggnaderna kan jag tänka mig att kossorna bidrar med ganska mycket värme? Vad är den avgörande skillnaden mellan gårdar som gör att elförbrukningen ser så olika ut mellan dem?

LARS SCHALE 2009-02-19        #9483
Jag vet inte vad som drar mest el på en gård, men ser man till all energi så tar produktionen av konstgödsel mest. Ungefär 30% av energikonsumtionen. Kor ger så mycket värme så att det behövs inget tillskott. Däremot kan fukt och värme behöva ventileras ut med fläktsystem. Nya stallar har oftast "öppen nock" och öppningar i väggarna så att det blir självdrag.

JOHN-ERIK JOHANSSON 2009-02-19        #9485

Här utfodrar 400 kor sig själva ur en plansilo. England feb. 2008

Eleonora: Som Lars skrev är svårt att svara på vad som drar mest energi eftersom den ena gården är inte den andra lik. I de studier som är gjorda i Sverige (väldigt få) så är det utfodringen. Den mest energisnåla utfodringen är när djuren är ute på bete. Under vintern kan man låta korna äta direkt ur en plansilo, då gör dom själva jobbet. Jag har sett det på en gård i England. Har också provat själv med en grupp kvigor. Nackdelen var att en hel del foder blev förstört. Den vintern var mycket kall så ensilaget efter kanter och uppifrån frös och blev stenhårt. Jag blev tvungen att ta bort elstängseltråden som djuren åt under. Det som hände då var att de åt sig in så att det blev grottor i ensilaget. Numer är det förbjudet med elstängsel i byggnader men verkar vara tillåtet i UK. Där såg det ut att fungera bra, bilden är därifrån. Även på ett nytt beten så det första korna gör är att äta gräset under tråden, alltså gräset som växer utanför fållan. Vi hanterar också mycket vatten i dagens foder. Vid skörd av 5000 kg torrsubstans (ts) per hektar som hö hanteras ca 5800 kg. Samma foder som direktskördat ensilage ts 18% motsvarar nästan 28 ton. Förtorkning till 35% ts ger det bästa resultatet men de gamla metoder vi använde förr är så klart de effektivaste. Nu är det de fossila bränslena som gör jobbet. Mycket går att orda i detta ämne. Länken leder till ett stycke där jag lagt ut texten lite mer på den ovan nämnda hemsidan

http://www.dairyenergy.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=104&Ite

JOHN-ERIK JOHANSSON 2009-02-19        #9486

Österåsen, Jämtland. 1973

Lägger upp en bild från tiden när vi var energieffektiva men behövde muskler.

Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3164 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik