|
Miljöpolitik Debatt inför val till EU-parlamentet
I tisdagens Aktuellt (19 maj kl.21.00) debatterade Carl Schlyter (MP) och Cecilia Wikström (FP) Sveriges och EU:s klimatpolitik. Bland annat togs frågan upp huruvida det är bra/rimligt eller inte att bidra till minskade koldioxidutsläpp i fattigare länder utanför EU och att tillgodoräkna sig detta, det vill säga att vi sänker kraven på inhemska utsläppsminskningar. Cecilia Wikström ser ett sådant tillgodoräknande som ett bra alternativ, bland annat utifrån motiveringen att ”vi får inte monopoliserna vår kunskap”. En rimlig invändning mot detta är ju, enligt min mening, att det är fullt möjligt att bidra till minskade koldioxidutsläpp i fattigare länder utan att samtidigt minska de inhemska utsläppen parallellt med att dela med sig av kunskap kring koldioxidutsläppsreducerande åtgärder. Carl Schlyter menar att Wikströms hållning i denna fråga inte är en bra/framkomlig väg. Han menar att vi på så sätt skulle komma allt för lindrigt undan och överlåta kommande investeringar (som blir mycket dyrare) till de fattiga länderna. Han menar att riktat klimatbistånd på området är att föredra för att stötta de fattiga länderna.
Debatten i Aktuellt berörde också Miljöpartiets målsättning att Sverige minskar sina koldioxidutsläpp med 80% till 2020, vilket Cecilia Wikström menar är ”fullständigt orealistiskt”. Menar (avslöjar?) hon med detta uttalande att det politiska och/eller ekonomiska priset för detta skulle bli för högt?
Kolla in länken nedan!!! Belysande, koncis och bitvis underhållande! (ca 6 minuter)
http://svtplay.se/v/1563757/aktuellt/klimatpolitiken_i_eu?sb,k102539,2,f,11
![]() Isabella Löwin Fotograf: Fredrik Hjerling Carl Schlyter är ju alltid intressant att lyssna på, Miljöpartiet har ett spännande andranamn på sin EU-Kandidatlista också: Isabella Lövin, författare till boken Tyst hav, som förekommer i några andra trådar här på Ecoprofile. http://isabellalovin.com/
Jag kan inte låta bli att reagera på hur nyvakna de borgerliga partierna ofta låter i denna fråga (klimatfrågan). Ibland verkar det som om alla företrädarna har fått samma A4-långa faktapapper som man argumenterar ifrån.. "kärnkraft.. 20/20/20.. Köpenhamn.." Längre kommer man ofta inte.
Mer Isabella-propaganda:
Lyssna på hennes grymma sommarprogram från 2008. http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_sommar_i_p1_080710034926.mp3
Jag får, precis som Anton, känslan av att Cecila Wikström och övriga borgerliga politiker inte riktigt har grepp om klimatfrågan. Nu har de fattat att klimatet kanske är den viktigaste frågan för de svenska väljarna i EU-valet, och naturligtvis måste de låtsas som om deras politik är den bästa för miljön. Som folkpartist måste naturligtvis Wikström dra till med något om solidaritet också. Oklart dock varför klimatbistånd är det samma som att monopolisera kunskap!?!
Helt klart är att såväl Carl Schlyter som Isabella Lövin känns kompetenta på området!
Om vi ändå nämner "lämpliga" kandidater till EU-parlamentsvalet så påminner jag om Naturskyddsföreningens genomgång av nuvarande parlamentarikers arbete med miljöfrågor. http://www.naturskyddsforeningen.se/press/debattartiklar/?news=9575
Naturskyddsföreningen pekar ut kandidater från flera olika partier som särskilt aktiva i miljöfrågor. Dock skall man komma ihåg att en personröst inte bara är en röst på just den kandidaten utan även på det parti denna företräder. Om en kantidat får väldigt många röster så finns risken/chansen att ytterligare minst en annan kandidat som företräder samma parti kommer att röstas in i EU-parlamentet.
MP gör ett bra val och vi kan räkna med både Carl Schlyter och Isabella Lövin som starka krafter i Europaparlamentet. Grattis!
Gröna blocket i EU-parlamentet ökar från 41 mandat till 50. http://news.bbc.co.uk/2/shared/bsp/hi/elections/euro/09/flash/html/eu.stm Logga in för att svara |
Böcker (2) Miljökonsult (1) Magasin (3) Återanvändande/upcycling (1)
|