Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Från växtriket   

Lätt men flashigt av blommor och bär

WILHELMINA HORN 2009-07-07        #11394




Det här receptet på fläderblomschampagne är ganska simpelt. Trots att man inte tillsätter någon jäst är resultatet som riktig champagne; alkoholhaltigt och med kolsyra. Riktigt imponerande med andra ord!

Ingredienser:
15 (eller fler) stora klasar fläderblom ca 600 g socker (lätt att mäta upp, ta bara lite mer än hälften av en ettkilosförpackning) 5 l vatten 2 citroner

Utrustning:
Stor skål/gryta med lock som rymmer minst 6 liter Tratt och sil, helst i någorlunda samma storlek. Stäm av så att tratten går ned i en pet-flaskas öppning pet-flaskor som totalt rymmer 5 liter

Instruktion:
Plocka flädern från en buske som har en bit till närmsta stora väg (Är busken alltför nära en motorväg tex kan man se på blommorna att de inte är helt vita.) Ta bort ev bladlöss, de är oftast svarta och ser inte så trevliga ut om de hamnar i flaskan. Innan du börjar med själva produktionen bör du tvätta händerna och för hand diska ur all utrustning med riktigt varmt vatten. Lättaste sättet att göra rent i flaskorna är att skaka om med stängd kork och lite varmt vatten ett par gånger om. Diskmedel behövs inte. Skär citronerna i skivor Blanda socker och rumsvarmt vatten i grytan/skålen, och försök få nästan allt socker att lösa sig. Blanda i fläder och citronskivorna. Lägg över locket, men gärna lite på glänt om det inte har hål i sig. Låt stå i ett dygn eller lite mer, det är okej att röra om ett par gånger för att få sockret att lösa sig. Tappa upp på pet-flaskorna genom att med silen i tratten filtrera bort blommor och citron. Låt nu flaskorna lagras någorlunda mörkt och svalt i 2-3 veckor, därefter har du färdig fläderchampagne!



ELEONORA HORN 2009-07-07        #11395
Jag kan intyga att champagnen blir himmelskt god! I söndags försökte jag köpa in mig på Wilhelminas årliga produktion, men fick veta att jag var för sent ute - alla blommorna i trädgården var redan plockade och använda :-( Hur vet man vad som är fläder om man inte planterat den själv i sin trädgård? Se bilder och läs om flädern, Sambucus nigra, i Naturhistoriska riksmuseets virtuella flora:

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambnig.html

JOHAN ERLANDSSON 2009-07-07        #11396
Ger den bra yrsel?

WILHELMINA HORN 2009-07-07        #11397
Bland annat :P Förhoppningsvis ska det ju smaka gott också!

JOHAN ERLANDSSON 2009-07-07        #11399
Det låter ju nästan för bra för att vara sant! Ingen energitillförsel (förutom sockret då), ingen tillsatt jäst. Ska se om jag orkar testa!

MONICA LINDBLOM 2009-07-07        #11402
Låter ju väääldigt intressant, får leta rätt på en fläderbuske!

http://www.tagganer.blogspot.com

PETRA DALIN 2009-07-27        #11511
Flädersäsongen är ju över för denna gång, men jag har ett 50-tal blomklasar i frysen som väntar. Receptet är ju i princip detsamma som för saft vad jag minns, men kanske räcker det med att lagra alltsammans tillräckligt länge för att alkohol ska utvecklas?

ELEONORA HORN 2009-07-29        #11537
Wilhelmina är i skärgården och lär scouter segla, så jag gör ett försök att svara i hennes ställe. Jästsvampar är livskraftiga - tänk bara på surdegen man hittade som överlevt några hundra år i fruset tillstånd. Därför tror jag, utan att själv ha testat, att det kan fungera med dina frusna blomklasar. När jag ändå är inne på det här med temperatur, vill jag påpeka att förvaringstemperaturen har betydelse för hur lång tid det tar att jäsa både när det gäller champagne och surdegsbröd. Resultatet kan också variera. Det är ju levande organismer som gör jobbet. Wilhelmina har skrivit att den blivande champagnen ska stå svalt i 2-3 veckor. Lite mindre svalt och processen borde gå snabbare, lite mera svalt och det går långsammare. Förvaras flaskorna för svalt kommer kanske inte processen igång alls. För varmt å andra sidan kan göra att allt blir dåligt och måste slängas. Wilhelminas senaste produktion har fått stå i en jordkällare och när pappa korkade upp en av flaskorna konstaterade han att det nog gått lite långsammare än vanligt.

Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)
Hemleverans av mat (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3220 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik