|
Från växtriket Lätt men flashigt av blommor och bär
![]() Det här receptet på fläderblomschampagne är ganska simpelt. Trots att man inte tillsätter någon jäst är resultatet som riktig champagne; alkoholhaltigt och med kolsyra. Riktigt imponerande med andra ord!
Ingredienser: 15 (eller fler) stora klasar fläderblom ca 600 g socker (lätt att mäta upp, ta bara lite mer än hälften av en ettkilosförpackning) 5 l vatten 2 citroner Utrustning: Stor skål/gryta med lock som rymmer minst 6 liter Tratt och sil, helst i någorlunda samma storlek. Stäm av så att tratten går ned i en pet-flaskas öppning pet-flaskor som totalt rymmer 5 liter Instruktion: Plocka flädern från en buske som har en bit till närmsta stora väg (Är busken alltför nära en motorväg tex kan man se på blommorna att de inte är helt vita.) Ta bort ev bladlöss, de är oftast svarta och ser inte så trevliga ut om de hamnar i flaskan. Innan du börjar med själva produktionen bör du tvätta händerna och för hand diska ur all utrustning med riktigt varmt vatten. Lättaste sättet att göra rent i flaskorna är att skaka om med stängd kork och lite varmt vatten ett par gånger om. Diskmedel behövs inte. Skär citronerna i skivor Blanda socker och rumsvarmt vatten i grytan/skålen, och försök få nästan allt socker att lösa sig. Blanda i fläder och citronskivorna. Lägg över locket, men gärna lite på glänt om det inte har hål i sig. Låt stå i ett dygn eller lite mer, det är okej att röra om ett par gånger för att få sockret att lösa sig. Tappa upp på pet-flaskorna genom att med silen i tratten filtrera bort blommor och citron. Låt nu flaskorna lagras någorlunda mörkt och svalt i 2-3 veckor, därefter har du färdig fläderchampagne!
Jag kan intyga att champagnen blir himmelskt god! I söndags försökte jag köpa in mig på Wilhelminas årliga produktion, men fick veta att jag var för sent ute - alla blommorna i trädgården var redan plockade och använda :-(
Hur vet man vad som är fläder om man inte planterat den själv i sin trädgård? Se bilder och läs om flädern, Sambucus nigra, i Naturhistoriska riksmuseets virtuella flora: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambnig.html
Ger den bra yrsel?
Bland annat :P Förhoppningsvis ska det ju smaka gott också!
Det låter ju nästan för bra för att vara sant! Ingen energitillförsel (förutom sockret då), ingen tillsatt jäst. Ska se om jag orkar testa!
Låter ju väääldigt intressant, får leta rätt på en fläderbuske! http://www.tagganer.blogspot.com
Flädersäsongen är ju över för denna gång, men jag har ett 50-tal blomklasar i frysen som väntar. Receptet är ju i princip detsamma som för saft vad jag minns, men kanske räcker det med att lagra alltsammans tillräckligt länge för att alkohol ska utvecklas?
Wilhelmina är i skärgården och lär scouter segla, så jag gör ett försök att svara i hennes ställe.
Jästsvampar är livskraftiga - tänk bara på surdegen man hittade som överlevt några hundra år i fruset tillstånd. Därför tror jag, utan att själv ha testat, att det kan fungera med dina frusna blomklasar.
När jag ändå är inne på det här med temperatur, vill jag påpeka att förvaringstemperaturen har betydelse för hur lång tid det tar att jäsa både när det gäller champagne och surdegsbröd. Resultatet kan också variera. Det är ju levande organismer som gör jobbet.
Wilhelmina har skrivit att den blivande champagnen ska stå svalt i 2-3 veckor. Lite mindre svalt och processen borde gå snabbare, lite mera svalt och det går långsammare. Förvaras flaskorna för svalt kommer kanske inte processen igång alls. För varmt å andra sidan kan göra att allt blir dåligt och måste slängas.
Wilhelminas senaste produktion har fått stå i en jordkällare och när pappa korkade upp en av flaskorna konstaterade han att det nog gått lite långsammare än vanligt. Logga in för att svara |
Vegetarisk catering (2) Växtskydd (1) Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1)
|