Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Vindkraft    Solenergi    Energi övrigt   

Sol och vind är inte framtiden. Det är nutid!

SARA BORGSTRöM 2010-02-07        #13752Under Energisessions sista skälvande minuter talade Tomas Kåberger, generaldirektör på Energimyndigheten, om hur vi ska tackla utmaningarna för framtidens energisystem. Som vanligt var det ett rent nöje att lyssna på en så duktig retoriker. Han började med att beskriva vad vi installerar för ny elkapacitet idag? Med tanke på den debatt som förs idag kan man lätt tänka att det är kärnkraft. Men rykande färsk statistik visar att det är vindkraft som står för det största tillskottet av ny eleffekt i EU. Fossil gas ligger tyvärr som god tvåa, men otroligt glädjande är tredjeplaceringen, solel.

Det som vi i Sverige lätt betraktar som en marginell teknik för entusiaster är alltså redan en etablerad teknik och står för 4,3 GW ny kapacitet. Kapacitet som till viss del kommer från solvärmeturbiner från Finnspång. Ett lysande exempel på svensk miljöteknik på export. Värt att notera i sammanhanget att den totala installerade effekten från kol och kärnkraft minskade under förra året!

Men, teknik är ju som vi vet inte hela lösningen. Den stora potentialen finns i effektivare användning av de resurser vi har. Även på detta område gäller hälften-hälften. Hälften effektivisering, hälften övergång till förnybar energi. Och effektivisering är ett område där de lågt hängande frukterna nästan trillar av sig själva. Det finns massvis med lönsamma områden för effektivisering. Ett av de mest lönsamma är belysning, där vi ju just nu är på väg att göra denna effektivisering.

Ett annat område är industrins effektivisering. När EU beslutade om en obligatorisk energiskatt på 0,5 öre/kWh (jmf med privatpersoner som betalar 35 öre/kWh). Genom förhandlingar lyckades Sveriges energiintensiva industri slippa denna tunga skattebörda mot att de istället skaffade sig kunskap om sin energianvändning och genomförde lönsamma åtgärder. Resultatet blev att 1,4 TWh energi (jmf med Sveriges totala energianvändning, 400 TWh) kunde sparas, till en kostnad av 5 öre/kWh. En kostnad som ligger en tiopotential under kostnaden för att bygga ut ny kapacitet.

Inom området energieffektivisering har vi bara börjat plocka frukterna. Här finns mycket, mycket mer att hämta!MATTIAS CARLSSON 2010-02-07        #13754
Ser man på utbyggnad av elproduktion i EU under det senaste decenniet så är det tydligt att nästan all ny elproduktion kommer från fossilgas och vindkraft.

http://www.ecoprofile.se/2400_1305_Vindkraften_snabbast_vaxande_kraftkallan_i_EU_2008.htm

SARA BORGSTRöM 2010-02-08        #13768
Hade missat ditt inlägg. Din källa har dock missat solelen på sin hemsida. Det finns dock med i deras grunddokment.

MATTIAS CARLSSON 2010-02-09        #13770
Jag hade visst missat solelen. Har korrigerat inlägget nu. Tack för påpekandet.
http://www.ecoprofile.se/posts.php?topic_id=1305

ERIK SANDBLOM 2010-02-23        #13871Finns Kåbergers presentation på nätet? Jag hittade iaf nedanstående.

Ny Teknik: Kina världsmästare i vindkraft

- Förra året byggde Kina mer vindkraft än vad landet har totalt i kärnkraft, konstaterar Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger i en kommentar.


Stark global tillväxt för vindkraften

Vindkraftens andel av total utbyggnad av ny elkraft var hela 39 procent och för andra året i rad är vindkraften störst, tvåa är naturgasen.MATTIAS CARLSSON 2012-06-18        #20872
Apropå Kåberger och solenergi så inför Japan - där Kåberger är anlitad som rådgivare kring omställningen efter Fukushima - ett ambitiöst solelsprogram. En feed-in tariff på 42 yen/kWh (3,7 kr/kWh) införs för både små- och storskaliga solelstillverkare. Finansanalytikerna Bloomberg räknar med att Japan i och med detta blir världens näst största marknad för solceller. Detta sker samtidigt som Tyskland och andra europeiska länder skär ner på sina stöd för solelstillverkning.

I ett större perspektiv så borde detta vara utmärkt för solenergi globalt. Japan hjälper till att hålla produktionsvolymerna på solcellsmarknaden uppe och tar på sätt och vis över det arbete som Tyskland med flera har drivit de senaste åren. Ytterligare några år med stöd borde ge utrymme för tekniken att utvecklas och därmed fortsatta kostnadsminskningar. Solceller är redan nu prismässigt konkurrenskraftiga även utan subventioner på vissa marknader. Med ytterligare kostnadsminskningar så möjliggörs detta på fler och fler marknader.

Logga in för att svara


Produkter

Småskalig vindkraft (33)
Vindandelar (2)
Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
Varmvattensparande produkter (4)
Energikonsulter (2)
Värmeväxlare för varmvatten (2)
Standby-stoppare (1)
Energimätare (3)
El (3)
Belysning (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3276 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik