Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Världens EkoGästartikel från Klimataktion

Ekologiskt    Hudvård    Leksaker   

Finfina delikatesser, välkänd vardagsmat och en och annan leksak

ELEONORA HORN 2010-03-19        #14138

Håkan Svensson, butikschef, bjuder på munsbitar med fåroströra, en underbar sötpotatispuré till Bosarpskyckling och annat smått och gott.


Nyligen firade Hermans Ekohandel i Stockholm att de bytt namn till Eat! Ekoffären och Ecoprofile passade på att syna varenda liten hylla smaskandes på läckra smakprov. Vi fann en butik med såväl fina, högkvalitativa delikatesser som enklare, billigare vardagsmat. Ekoaffären har lyckats klämma in ett förvånansvärt brett sortiment i butiken samtidigt som storförpackningar av vissa varor också fått en plats.

En fräsch, välförsedd grönsaksdisk möter besökaren direkt vid ingången liksom en manuell ost-, smörgås- och dryckesdisk med tillhörande liten hörna med bord och stolar att koppla av i. Vid godishyllorna frestas vi av Sjölunda gårds nya godsaker och annat smått och gott, men mest imponerade blir vi ändå när vi får syn på det breda mjölsortimentet.

Bredvid ett till synes fullständigt sortiment av Saltås mjöler och sädesslag trängs olika varianter av de gamla vetesorterna emmer och spelt från Warbro kvarn. Om man vill baka smakrikt, nyttigt och ekologiskt bröd är det här man ska handla. Och bakar man mycket finns fyrakilosförpackningar av dinkelmjöl. Nötter, gryner och annat man kan tänkas använda i baket finns det också gott om.

Utbudet av kött är högkvalitativt och smalt med naturbeteskött och den av kockar omhuldade Bosarpkycklingen. Fiskfinsmakaren blir inte lika väl tillfredsställd. Några frysta vitfiskar får samsas med lite undanskymda laxdelar. Visserligen ekologiskt men utbudet inbjuder inte till stordåd i köket. Kanske är det svårare att få fram ekologisk fisk än kött? För affärens miljöprofil är det hur som helst positivt att köttet och fisken, som kräver stora resurser att framställa eller fånga, inte hamnar i blickfånget.

Den hantverksmässigt tillverkade glassen från Hansens kan verkligen rekommenderas. Särskilt smaken Cappuccino som inte fuskats fram utan innehåller riktigt bryggd espresso.

Det allra bästa med butiken är nog trots allt ändå att man slipper gå runt och kontrollera ekomärkningar. Det blir liksom ett väldigt mycket roligare besök än att gå runt på Lidl där man hela tiden går runt och tänker "nej, den där kan jag inte köpa" och "nej, inte den där heller".ELEONORA HORN 2010-03-19        #14139


ELEONORA HORN 2010-03-19        #14140
Sjölunda gård har numera en godisblandning med lingon, blåbär och havtorn. Den bästa blandningen hittills, tycker jag själv. Nytt är också en kexchoklad med fin chokladsmak. Läs mer om Ekorren-godiset i en tidigare Ecoprofile-tråd.

ELEONORA HORN 2010-03-19        #14141


ELEONORA HORN 2010-03-19        #14142


ELEONORA HORN 2010-03-19        #14143
Jens Dolk, importören av Hansens glass, bjuder på provsmakning av en underbar Cappuccinoglass, men också hallonglass som smakar hallon och ingenting annat.

I bakgrunden syns en av de få besvikelserna: tidningshyllan saknar Effekt magasin. Den som vill läsa om kronprinsessan Viktorias vänner finner läsning, men den som är sugen på att läsa om grön omställning hittar bara Camino.

ELEONORA HORN 2010-03-19        #14144
Ecoprofile-Theodor synar tidningsutbudet i cafébordshörnan där det också finns en kokbokshylla att botanisera i.

Logga in för att svara


Produkter

Leksaker (23)
Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)
Matlagningskurser (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3080 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik