|
Ekologiskt Hudvård Leksaker Finfina delikatesser, välkänd vardagsmat och en och annan leksak
Håkan Svensson, butikschef, bjuder på munsbitar med fåroströra, en underbar sötpotatispuré till Bosarpskyckling och annat smått och gott. Nyligen firade Hermans Ekohandel i Stockholm att de bytt namn till Eat! Ekoffären och Ecoprofile passade på att syna varenda liten hylla smaskandes på läckra smakprov. Vi fann en butik med såväl fina, högkvalitativa delikatesser som enklare, billigare vardagsmat. Ekoaffären har lyckats klämma in ett förvånansvärt brett sortiment i butiken samtidigt som storförpackningar av vissa varor också fått en plats. En fräsch, välförsedd grönsaksdisk möter besökaren direkt vid ingången liksom en manuell ost-, smörgås- och dryckesdisk med tillhörande liten hörna med bord och stolar att koppla av i. Vid godishyllorna frestas vi av Sjölunda gårds nya godsaker och annat smått och gott, men mest imponerade blir vi ändå när vi får syn på det breda mjölsortimentet. Bredvid ett till synes fullständigt sortiment av Saltås mjöler och sädesslag trängs olika varianter av de gamla vetesorterna emmer och spelt från Warbro kvarn. Om man vill baka smakrikt, nyttigt och ekologiskt bröd är det här man ska handla. Och bakar man mycket finns fyrakilosförpackningar av dinkelmjöl. Nötter, gryner och annat man kan tänkas använda i baket finns det också gott om. Utbudet av kött är högkvalitativt och smalt med naturbeteskött och den av kockar omhuldade Bosarpkycklingen. Fiskfinsmakaren blir inte lika väl tillfredsställd. Några frysta vitfiskar får samsas med lite undanskymda laxdelar. Visserligen ekologiskt men utbudet inbjuder inte till stordåd i köket. Kanske är det svårare att få fram ekologisk fisk än kött? För affärens miljöprofil är det hur som helst positivt att köttet och fisken, som kräver stora resurser att framställa eller fånga, inte hamnar i blickfånget. Den hantverksmässigt tillverkade glassen från Hansens kan verkligen rekommenderas. Särskilt smaken Cappuccino som inte fuskats fram utan innehåller riktigt bryggd espresso. Det allra bästa med butiken är nog trots allt ändå att man slipper gå runt och kontrollera ekomärkningar. Det blir liksom ett väldigt mycket roligare besök än att gå runt på Lidl där man hela tiden går runt och tänker "nej, den där kan jag inte köpa" och "nej, inte den där heller".
Sjölunda gård har numera en godisblandning med lingon, blåbär och havtorn. Den bästa blandningen hittills, tycker jag själv. Nytt är också en kexchoklad med fin chokladsmak. Läs mer om Ekorren-godiset i en tidigare Ecoprofile-tråd.
Jens Dolk, importören av Hansens glass, bjuder på provsmakning av en underbar Cappuccinoglass, men också hallonglass som smakar hallon och ingenting annat. I bakgrunden syns en av de få besvikelserna: tidningshyllan saknar Effekt magasin. Den som vill läsa om kronprinsessan Viktorias vänner finner läsning, men den som är sugen på att läsa om grön omställning hittar bara Camino.
Ecoprofile-Theodor synar tidningsutbudet i cafébordshörnan där det också finns en kokbokshylla att botanisera i. Logga in för att svara |
Leksaker (23) Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1) Växtskydd (1) Vegetarisk catering (2)
|