Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Företagande    Grundsyn på hållbarhet    Biologisk mångfald   

Seminarium med miljöminister Andreas Carlgren: Så tar Västsveriges näringsliv täten i den gröna omställningen

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14458
Igår gästade miljöminister Andreas Carlgren Göteborg, han ville bland annat prata grön omställning med det västsvenska näringslivet. Västsvenska Handelskammaren var vänliga nog att låta mig vara med om ett faktiskt riktigt trevligt arrangemang. Jag hade räknat med att jag skulle sitta och bli upprörd över det sedvanliga hyllandet av Sverige som miljömässigt föregångsland. Visst var det mycket sånt, men framförallt fanns det ett stort engagemang att verkligen få saker att hända inom grön omställning. Visserligen under förutsättning att samtidigt tjäna pengar, men någonstans fanns ändå en förståelse för att vi står inför mycket stora problem och att det kommer att bli riktigt obehagligt om vi inte löser dem.

I Carlgrens inledningsanförande påmindes vi om att de ökande miljöproblemen i världen kommer att få brutala effekter om vi inte gör något åt dem.

Vi fick också höra att det går att förena miljömässigt ansvarstagande med att tjäna pengar, och att näringsliv, forskare och politiker måste hjälpas åt för att skapa de förutsättningarna som får omställningen att hända. Vi i Sverige har klarat oss förhållandevis bra i krisen, och vi lägger mycket pengar på miljöforskning. På så sätt kan vi bli först inom flera miljöteknikområden som vi sedan kan hjälpa omvärlden med. Det finns till exempel ett förvånansvärt och märkligt stort intresse i Kina för svenska miljötekniklösningar. Vi kan inte bli störst, men först.JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14459
Efter Carlgrens inledningsanförande fick vi höra tre korta presentationer från företag som skulle representera goda exempel på grön omställning. Jag kan väl tycka att från ett konsumtionsperspektiv med energi i bostaden, mat och mobilitet som de stora knäckfrågorna så kunde urvalet gjorts lite vassare, vi har ännu mer spännande saker i Västra Götaland som andas mer grön omställning än en del av det som presenterades.

Först ut var i alla fall Skanskas Cecilia Fasth som är Green Business Officer, men en global roll att sprida och kommersialisera teknik, lösningar och affärsmodeller för grönt byggande inom Skanska. Hon valde att ta upp Skanskas eget nya kontorshus som ett grön omställnings-exempel. Och visst är det ett imponerande bygge. Men jag måste nog säga att jag tycker att 78 % minskning av värmeförbrukningen i de miljonprogramshus som Skanska just nu bygger om i Brogården, Alingsås är snäppet vassare ur ett grön omställning-perspektiv.

Cecilia sa att all teknik som behövs för grön omställning av fastigheter redan finns, och att det är upp till upphandlarna att ställa krav. Hon nämnde också att det är hårt tryck på att ställa om fastigheter i Storbritannien tack vara en ny koldioxidskatt.

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14460

Lite fakta om det nya kontorshuset.

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14461

Kriterierna och poängsättningen av huset enligt LEED.

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14462
Nästa goda grön omställnings-exempel fick Magnus Andersson från Nimbus stå för, med deras elbåt, som framställdes som världens första planande elbåt. 27 fot, 27 knop.

Spännande teknik, och jag gillar eldrift av alla fordon, även båtar. Jag har till och med skrivit om Nimbus elbåt här på Ecoprofile tidigare. Men det känns ändå inte som ett riktigt vasst grön omställning-exempel. Är det stora eldrivna lyxbåtar som ska rädda världen?

Vad hade vi kunnat visa upp istället inom mobilitetsområdet? Göteborgs nya elbilspool hade varit ett bra grön omställnings-exempel, men problemet är väl att det är norrmän, inte västsvenskar, som står för den... Ecoride, Göteborgs egen elcykelagent, hade varit ett annat bra exempel. Men cyklarna är inte tillverkade i Västsverige... Attans! Här finns nog lite att jobba på för oss.

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14463

Sista grön omställningsexemplet var Eka Chemicals, representerat av Maria Norell. De tar fram kemikalier som minskar energi- och fiberförbrukningen i pappersindustrin, och har tagit fram en mjölkförpackning med 15 % lägre vikt.

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14464

Frågeställare från publiken


Jag måste säga att programmet var bra upplagt, det var korta föredrag och relativt gott om tid att ställa frågor. Jag tror vi hann med 15-20 frågor, betydligt mer än jag är van vid från andra liknande seminarier.

En återkommande fråga var svårigheterna att få tillstånd att bygga vindkraft, och det var främst militären och biologisk mångfald-frågor som stod ivägen. Det raljerades en hel del över både militär som skulle tas i örat även av andra anledningar och tranor som nog borde kunna klara några västsvenska vindkraftverk om de nu klarat av de spanska och tyska verken på vägen till Sverige.

Jag och en till fick tillfälle att fråga om omställningen av befintliga fastigheter. Carlgren menade då lite halvt nedlåtande att det blivit populärt att börja prata om att bara anslå en massa pengar till miljonprogrammen. Lite pengar kan kanske kanaliseras genom "Hållbara städer", men annars ska åtgärderna dels lösas av sig självt genom stigande energipriser, dels genom åtgärder för att öka samarbetet mellan olika intressenter i fastighetsbranschen och också genom förändrade upphandlingsregler.

På en skattefråga passade Carlgren på att säga att han tror på elbilen i framtiden, att det är den som ska gynnas.

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14465

Ytterligare en frågeställare, här var det metangasens roll som togs upp tror jagJOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14466

Västsvenska Handelskammarens Johan Trouvé gjorde ett bra jobb med att rama in seminariet. Han menade, likt Carlgren, att Västsverige är en oerhört liten aktör i världen, men att vi ändå har möjlighet att ligga långt fram inom flera miljöteknikområden.

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-15        #14467
Det var en miljöminister på gott humör vi fick se. Men jag tror att han behöver få loss lite pengar från Borg till miljonprogramshusen om han ska få en hyfsat behaglig valrörelse och kunna prata grön omställning på allvar...

IVAN LILJEGREN 2010-04-16        #14475
Bra Johan att du bevakar och rapporterar om detta!
Sa Carlgren något om energisituationen och regeringens syn på den? Gav han några visioner eller strategier?
Varför favoriserar han elbilar i ett land med stora avstånd som Sverige? De är ju mest användbara i städerna där det finns andra alternativ, medan landsbygden rimligen borde vara mer betjänt av förnyelsebara kolväten. Eldrift är heller inget svar på frågan hur våra tunga fordon ska drivas i framtiden, vilket är lite intressant med tanke på vår stora skogsimdustri mm. Eller menar han att landsbygden ska fortsätta avfolkas medan storstäderna ska kloggas igen av allt fler bilar som fyller upp allt större ringleder? Och på vilket sätt gynnar detta i så fall Sveriges näringsliv?

JOHAN ERLANDSSON 2010-04-16        #14476
Tack Ivan!

Nej, det var ett ganska kort seminarium (två timmar), och energifrågan togs inte upp mycket mer än att svårigheterna med att få tillstånd för vindkraft diskuterades.

När det gäller bilarna så gick diskussionerna heta här på Ecoprofile för ett par år sedan om hur de bilar som trots allt kommer finnas kvar bäst bör framdrivas. Nu har vi haft mycket fokus på alternativ till bilen ett tag, eftersom bränslediskussioner lätt gör att man fastnar i att vi inte behöver ändra våra transportbeteenden, bara byta energikälla.

Men kanske är det dags att väcka liv i biltrådarna igen? Sök gärna rätt på några, jag är övertygad om att du hittar ett gäng trådar att ta tag i igen, eller varför inte starta en ny tråd?

IVAN LILJEGREN 2010-04-16        #14477
Tack Johan för klargörandet.
Det är egentligen ingen ny bildiskussion jag vill dra igång, utan en vision och strategidiskussion kopplad till valrörelsen. Vilken avdelning hör den hemma?JOHAN ERLANDSSON 2010-04-16        #14478
Miljöpolitik är väl lämpligt, och kommer du in på bilar kan du tagga upp tråden med det också.

JOHAN ERLANDSSON 2010-06-09        #14988
Inga direkta pengar har ännu utlovats från regeringen till energieffektivisering av miljonprogramshusen, men däremot en informationskampanj.

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3269 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik