Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Grundsyn på hållbarhet    Närproducerat    Samhällsplanering   

Vad kan vi göra tillsammans?

JOHAN ERLANDSSON 2010-05-28        #14902

Fishbowl

Vad kan vi göra tillsammans? Det var rubriken på en träff på Ekocentrum i Göteborg igår kväll, då ett flertal miljöorganisationer träffades. Allmänheten var inbjuden också, men de flesta som var där tillhörde någon organisation. Initiativet till träffen togs av Studiefrämjandet och Omställning Göteborg, mycket bra tycker jag! Det var flera som konstaterade att det finns potential för mer samarbete mellan de omställningsinitiativ som tas i stan.

Nu missar jag säkert flera organisationer, men några av de som var på plats var:

Själv representerade jag Ecoprofile, och jag berättade också kort om Ekologisk Stadsdel Majorna, ett projekt som jag hjälper till lite i

Upplägget var: presentationer-veganmat-presentationer fortsättning-Fishbowl

Det var kul med presentationer, men jag har på senare tid mer och mer börjat uppskatta större inslag av diskussion på seminarier, än att bara sitta och lyssna på föredrag. Så jag såg fram emot "Fishbowl", en diskussionsmetod som jag inte har prövat innan. Upplägget där är att samtliga deltagare sitter i en stor ring. I mitten finns det fyra stolar. Vill man säga något så går man och sätter sig i mitten, och när man är klar så går man tillbaks till sin stol i ringen. Sitter man i ytterringen så håller man tyst, men kan visa medhåll genom att vifta med händerna på ett speciellt sätt. Låter det överdrivet uppstyrt? För några år sedan hade jag nog bara tyckt att detta hade varit ganska udda, men nu tycker att rätt många upplägg är bättre än att bara lämna ordet helt fritt.

Temat för Fishbowlen var samma som för hela träffen, alltså "Vad kan vi göra tillsammans?". En representant för omställning Göteborg menade att det har saknats en organisationsnivå i omställningsarbetet tidigare, att det har fokuserats på antingen opinionsbildning/påverka politiker eller individuellt ansvarstagande. Omställningsrörelsen tillför något nytt där man får folk att tillsammans arbeta praktiskt med förändring, till exempel starta odlingar i eller nära staden. Det är ett perspektiv jag absolut kan uppskatta, men som ett bra komplement till opinionsbildning och individuellt ansvarstagande, inte som ersättning. 

Vi hade ganska svårt att hålla oss till konkreta saker vi kan göra tillsammans, rätt mycket av diskussionen handlade om politik, filosofi och högre systemnivåer i omställningen. Som till exempel att det bör finnas helt transparent information om hur varje produkt och tjänst har producerats, eller som att vi är fast i kapitalismparadigmet och att de handlingar vi gör och det språkbruk vi har bara etablerar ett system som aldrig kan fungera.

Men jag tror att träffen ändå gjorde bra nytta i och med att den kopplade ihop personer från olika organisationer, som nu lättare kan hitta varandra och ta stöd av varandra när man kör liknande projekt! Det är t.ex. flera  av organisationerna som ägnar sig åt stadsodling, där kan det definitivt finnas samarbetsmöjligheter som gynnar alla. Som t.ex. att sätta upp en gemensam verkstad, något som efterfrågades i Fishbowlen.

Jag erbjöd de organisationer som ännu inte lagt upp en grupp här på Ecoprofile att göra det. Förhoppningsvis är det några som anammar det, och då kanske vi också får se lite fler spännande aktiviteter i Ecoprofiles kalenderium!



Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3228 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik