Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Företagande    Miljöpolitik    Utbildning   

Was the World Reworked?

SVEN HEIJBEL 2010-06-07        #14963
De senaste fyra dagarna har 1700 samhällsentreprenörer, politiker och investerare samlats i Leksand för jättearrangemanget “Rework the World”. Eventet som organiserades av Tällberg Foundation och YES-nätverket (Youth Entrepreneurship and Sustainability), var det största i sitt slag i Sverige någonsin. Visionen var att skapa miljontals nya hållbara jobb för världens unga. Tillsammans med Oleg Izyumenko och vårt team från Wake Up Call var jag på plats i rollen som samhällsentreprenör.

Arrangörerna hade identifierat 150 projekt och sociala företag med extra stor potential att driva förändring och skapa unga jobb. Dessa uppmärksammades och presenterades i workshops och seminarier. Många av initiativen var fantastiska och det finns produkter och tjänster som verkligen kan göra skillnad på global nivå. Vi fastnade bland annat för Peepoople och EEMPC. Peepoople har en billig och ekologisk sanitetslösning som kommer att rädda många liv i syd, medan EEMPC mirakulöst återskapat förlorade ekosystem.  
     Samhällsentreprenörskap är en viktig del av ett hållbart samhällsbygge som fler och fler får upp ögonen för. Politiker, investerare, media och akademi får gärna påskynda den utvecklingen, och tack vare Rework the World, som hade brett, toppolitiskt deltagande, tror jag vi kan hoppas på att frågorna lyfts i valrörelsen.
    Eventets uplägg lämnade dock lite mer att önska. Vi var många som tyckte att arrangörerna inte jobbat tillräckligt mycket på att anpassa formatet till målsättningen om att skapa jobb. 1700 fantastiska hjärnor var samlade och vi hade velat bli använda till att lösa utmaningar och flaskhalsar för de identifierade projekten. Samtal och analyser fick tyvärr mer utrymme än problemlösning, som så många gånger förut. Samtidigt var det samlade humankapitalet imponerande och ovärderligt. Inspirationen är nu på topp och utvecklingen av Wake Up Calls egna projekt har katalyserats ordentligt tack vare nya partnerskap och idéer.JOHAN ERLANDSSON 2010-06-07        #14967
Hur mycket utrymme gavs åt att hitta lösningar till västvärldens stora och skenande resursförbrukning och utsläpp?

SVEN HEIJBEL 2010-06-08        #14970
Vid varje pass fanns det runt 25 olika workshops/seminarier att gå på, så det var omöjligt att få en överblick på vad som hände. Istället valde man ett spår efter intresse och utbudet var indelat i kategorierna "Land", "Water", "Energy", "People" och "Cities". Wake Up Call följde mest "People" eftersom det är vår nisch och på så sätt missade vi många tekniska och politiska lösningsförslag relevanta för väst. Generellt kan man dock säga att mycket fokus låg på idéer som löste fattigdomsfrågor i komination med miljöproblem, särskilt för "the emerging markets" och Afrika. Det finns mycket att se och läsa på reworktheworld.org

JOHAN ERLANDSSON 2010-06-10        #15005
Jag kan bli lite trött på just det fokuset, att vi ska hitta lösningar för U-världen, när vi själva inte har en susning om hur vi ska bli hållbara. U-länderna vill ju ha den levnadsstandard vi har, och då tycker jag att vi behöver kunna visa hur man kan förena goda liv med hållbarhet...

SVEN HEIJBEL 2010-06-14        #15024
Jag håller med dig Johan!

JOHAN ERLANDSSON 2010-06-29        #15087
Skönt att höra Sven! ;-) Vi ska naturligtvis hjälpa utvecklingsländerna också, men jag kan undra lite över logiken att det är alkoholisten som ska lära ut till nykteristen hur man håller sig ifrån flaskan. Sett ur ett miljöperspektiv alltså.

Ha en underbar sommar!

JOHAN ERLANDSSON 2011-11-23        #19436
Hoppas allt är bra Sven! Du kör ju lösningsorienterade workshops om jag förstår rätt, och det gör även jag. Hittade det här idag som jag kommer ta med mig till framtida workshops:

"Inte smartast hjärnstorma i grupp"

http://www.nyteknik.se/nyheter/karriarartiklar/article3344069.ece


Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3339 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik