Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Miljöpolitik    Samhällsplanering   

Mitt i en värld av världens möjligheter

CARL HöJMAN 2010-06-08        #14975

Plenisalen vid konferensens invigning, mitt på Leksands hockyrink

Med en glödande energi begav jag mig till den globala konferensen Rework the World i Leksand 2-5 juni.  Ren verklighet, framtid och magi blandades i en kokande kittel av människor från världens alla hörn och bakgrunder för att spika fast morgondagens lösningar på våra globala miljö- och samhällsproblem.

Det kändes lätt att bygga om världen när solen sken konstant i Leksand under de fyra dagarna som Rework the World samlade 1700 deltagare för att skapa framtidens hållbara samhälle. Optimism, energin och viljan att samarbeta genomsyrade konferensen. Unga entreprenörers röster hördes ofta framför de äldre som lyssnade intensivt när den ena lösningen efter den andra presenterades för att skapa ett mer hållbart samhälle. Även musikens magiska krafter skapade ”mindfullness” mellan de många presentationerna. Lönsamhet, investeringsrisk och skalbarhet var återkommande ord. Likaså var sociala finanser, välvilja och medmänsklighet populära delar av innehållet. Marknaden kommer användas för att minska fattigdom, ingen tvekan om det. Men framförallt började konferensen staka ut vägen mot att ”reworka” marknadens struktur för att se till vad människan behöver istället för vad finanshajarna gillar.

I en panel av investerare kommenterades att det var första gången man hört en representant för en centralbank bry sig om ”den riktiga ekonomin” och inte bara om den finansiella ekonomin. Det nämndes också att det är dags att haka på tåget och investera i Afrika, som enligt en av panelisterna varit en av de mest lönsamma marknaderna senaste åren. Det krävs dock modet att genomgå en inlärningsperiod för att hitta rätt kanaler och förstå de nya investeringsmetoder som krävs för att skapa lönsamhet på olika delar av den Afrikanska marknaden.

Ola Alterå från Energimyndigheten i Sverige kommenterade att Europas stora energiproducenter inte ännu förstår sig på marknader som Afrika och därför inte tagit sig in genom dess dörrar. Han nämnde flera gånger att vi borde bli bättre på detta. Personligen tvivlar jag dock på att t ex Vattenfall kommer se det kommersiella intresset i dessa marknader på kort sikt då till exempel Statkrafts koncerndirektör Ragnvald Naero tydligt indikerade på att inget kommer kunna investeras i U-länderna förrän nya globala regelverk implementeras för att göra det ekonomiskt gångbart och säkert (vilket misslyckades fatalt i Köpenhamns-mötet COP 15). Detta låga intresse är en aning skrämmande då små lösningar för energiproduktion och emergieffektivisering på landsbygden bara är en mycket liten del av vad som kommer krävas i den infrastruktur som tidigt måste planeras i de U-länder som ska klättra ur fattigdomen. På längre sikt räcker inte tramppdedals-generatorer och solcellsparaplyer till kåkhusen, utan stora energilösningar måste byggas och integreras från botten och upp.

Min egen agenda under konferensen låg dels hos företaget Wake Up Call från Lund, och i att utveckla den affärsidé mitt lag vann med i entreprenörstävlingen Hjärna.Hjärta.Cash. Jag tar med mig ovärderliga insikter, nya vänner, unika erfarenheter och jobberbjudanden från konferensen. Andra deltagare gick inte tomhänta från konferensen heller. Investeringar i företag gjordes kors och tvärs bara under luncherna. Hela investerarpanelen ovan räckte upp handen när de tillfrågades om de ville investera i Peepeople, som förmodligen är den mest uppenbara vinnaren av alla företag som kom dit.

Nästa liknande globala konferens är i Alexandria 2012 och styrs i första hand av YES Inc. Tällberg Foundation och YES Inc lär nog behöva sitta ner och tänka igenom hur de praktiskt ska förbättra årets utförande så att workshops blir direkt inriktade på lösningar av de flaskhalsar deltagarnas verksamheter upplever. Mindre fokus bör läggas på långdragna presentationer och pep-talk. Nu går vi hem och börjar ”reworka” på riktigt, och jag har aldrig varit så redo att göra just det!!
SVEN HEIJBEL 2010-06-09        #14985
Mycket bra sammanfattning av stämning och innehåll, Carl.

JOHAN ERLANDSSON 2010-06-10        #15007
Var Anders Wijkman där? Något snack om tillväxtens gränser?

CARL HöJMAN 2010-06-13        #15020
Tack Sven!
Johan: Wijkman var där och väldigt synlig på scen. Han fungerade som moderator på flera paneldebatter. Det låg lite i luften att vi redan trampat över tillväxtens gränser gällande våra naturresurser, men även en hel del ekonomiskt snack. Kolla in reworktheworld.org o se videos från plenisalen, där kanske du hittar lite mer om ekonomiska tillväxten etc...
/Carl

PETTER WINGREN RASMUSSEN 2010-06-15        #15032
Finns det någon aktiefond, mikrolånsföretag eller annat som det är möjligt att investera i och där pengarna kommer till nytta i Afrika?


CARL HöJMAN 2010-06-15        #15034
Petter: Investment-panelen startade faktiskt en fond på plats. Jag hittar inte namnet eller mer info om denna på nätet just nu, men det kan va värt att ringa någon och fråga om du vill veta mer!
/Carl

JOHAN ERIKSSON 2010-06-15        #15036

Petter:

 

Här är två olika mikrolånsorganisationer där pengarna kommer till verklig nytta. Myc4 jobbar uteslutande med Afrika och Kiva med Afrika, Asien och Sydamerika.  Har själv inte inveseterat ännu men har hört mycket gott om dem.

 

https://www.myc4.com/

 

http://www.kiva.org/

 

/Johan


MATTIAS CARLSSON 2010-06-15        #15038
Mikrofinanshuset samlar några svenska organisationer som finansierar mikrolån i utvecklingsländer. 

PETTER WINGREN RASMUSSEN 2010-06-16        #15039
Tack för tipsen!
Nu vet jag var jag kan spara pengar efter semestern.
I vanliga banker får man ju ändå ingen ränta nu för tiden, så lika bra att pengarna kommer till nytta :)

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3343 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik