Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Miljöpolitik    Avlopp    Vatten   

Vatten och avlopp -mänsklig rättighet- men ej enligt Sverige

ZSOFIA GANROT 2010-08-16        #15466

Foto: www.benettontalk.com/2007/12/

Under de semesterveckorna när allt går på lågvarv (även EcoprofileJ) och folk njuter av välförtjänta lediga veckor och vår uppmärksamhet på politiska beslut, internationell agerande i våra namn, osv. är inte särskilt på topp sker ändå en del saker som bör uppmärksammas i alla fall ni i efterhand. Kanske vi kan bara konstatera nu att det är för sent att agera i en fråga eller att vissa saker är redan avgjorda eller ”passe”-som det heter…

Det är val om ca en månad och vissa saker kan faktiskt ändras…just av dig och mig på valdagen…

En sådan internationell agerande ägde rum för knappt 2 veckor sedan och jag tror att det passerade förbi rätt snabbt i vårt medvetande, trots dess allvarlighet, nämligen:

Den 14:e juli slog FN:s generalförsamling fast att tillgång till rent vatten och sanitär utrustning är grundläggande mänskliga rättigheter.


Till slut, efter 15 år lång debatt antogs onsdagen den 14:e juli denna icke bindande resolution av 122 nationer, ingen var emot. 41 länder lade dock ned sina röster. Sverige var en av dem.

USA, Storbritannien, Kanada, Australien och några EU-länder lade också ned sina röster. Däremot välkomnade bl. a. Kina, Ryssland, Tyskland, Frankrike, Spanien och Brasilien resolutionen.

I den icke-bindande resolutionen slås det fast att tillgång till rent vatten och sanitär utrustning är grundläggande mänskliga rättigheter.

”Vad vi har vänt oss emot är själva principen, att man formulerar det som en mänsklig rättighet. Om man börjar formulera sådana rättigheter som människor har, då ska det också ha en full juridisk verkan” - var Carlgrens förklaring. (Han glömmer fort att Barnkonventionen och många andra konventioner är också icke bindande, men det förhindrar inte något land att använda dessa effektfullt!).

Om Sverige nu inte vill vara med av ”principiella skäl”(?), då borde vi komma med förslag till en bättre lösning… inte minst för att rädda vårt ansikte (vår rykte som drivande land i miljö- och rättvisefrågor). Självfallet, sådant förslag också uteblev från svensk sida.

I resolutionen uttrycks djup oro över att närmare 900 miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatten och ytterligare 2,6 miljarder saknar möjlighet till grundläggande sanitet (helt enkelt en dass!). Varje år dör 1,5 miljoner barn under fem år till följd av sjukdomar orsakade av förorenat vatten och brist på sanitär utrustning. Resolutionen pekar också på löftena från världsledarna 2000, att som en del i FN:s millenniemål för fattigdomsbekämpning fram till 2015 halvera antalet invånare som saknar tillgång till dricksvatten och godtagbar sanitet. Tyvärr, vi (alla länder) har gjort för lite det senaste decenniet för att överhuvudtaget närma oss nämnvärt dessa mål. Den uppmanar länder och internationella organisationer att bl.a. ge ekonomiskt och tekniskt bistånd för att hjälpa utvecklingsländerna att ”snabba på ansträngningarna att få fram säkert, rent, tillgängligt vatten till överkomligt pris och sanitära anläggningar till alla”.

Jag har ”googlat” de senaste 2 veckorna i denna fråga och kunde hitta bara upprörda inlägg när media (dagstidningar, radio, svt) kort rapporterade on FN resolutionen. Det var överhuvudtaget få inlägg, detta tolkar jag med semestertider…

Kortfattat: Folk skäms över Sveriges agerande, är förbannade och besvikna.

Citerar här en av de röster (blogg) som enligt mitt tycke kort och koncist sammanfattar mångas röster:

”Det läggs miljarder dollar på att ta reda på om det finns eller har funnits vatten på planeten Mars. Det skulle enligt vetenskapen vara ett tecken på att det finns/funnits liv där. Samtidigt är bristen på rent, friskt vatten här på vår egen planet en av de absolut största orsakerna till att människor dör och inte ens har möjlighet att skapa villkor där dom kan överleva. Hur kan detta vara rätt prioritering? Hur kan detta vara rätt sätt att använda pengar?

Sverige och den regering vi nu har lade i går, helt obegripligt, ner sin röst i en omröstning i FN som gällde ett beslut att rent vatten ska vara en mänsklig rättighet(ABDN)(Sydsvenskan)(SvD)(svt)(GP). Vår centerpartistiske miljöminister Andreas Carlgren försöker förklara varför Sverige inte stödde resolutionen, men jag har, efter hans försvar av vargjakt, valslakt och annat, slutat lyssna på denne miljöpolitikens pajas.”

Vatten ska vara gratis och det ska inte alltid nödvändigtvis fyllas på flaska, smaksättas och säljas till hutlösa priser samtidigt som miljoner av våra medmänniskor törstar ihjäl eller dör av förorenat dricksvatten. Det är så cyniskt och omänskligt att det är ett sätt att se på saker som bara kan uppstå i huvudet på de som ser möjligheten att sälja vatten och maximerad ekonomisk vinst som den enda anledningen till att ens lyfta ett finger.”

Personligen tycker jag att allt som behövs för att livet överhuvudtaget skall kunna uppehållas, luft, vatten, föda m.m. utan tvekan borde klassas som mänsklig rättighet. Vad skulle det annars vara? En onödig ”lyxprodukt”?

Att det sedan uppstår ett problem med hur det skall tillgodoses eller efterföljas är utan tvekan en följdfråga. Men det är knappast en fråga som besvaras av att man, som Sverige, lägger ner sin röst när man inte har ett bättre förslag att komma med.”

Källa: http://peterlarson.wordpress.com/2010/08/04/bara-vatt/


Vad tycker du? Är tillgång till rent vatten och sanitet en grundläggande mänsklig rättighet?

Om ja, hur påverkas då det ”business” som pågår kring försäljning av dricksvatten till fattiga och nödställda? Det tjänas ju miljarder på detta (inte bara på försäljning av buteljerat vatten i I-länder)…

Att människan förorenar och utarmar fräschvattenresurser över hela jorden är nog inte nytt, men om vi för ett ögonblick tänker även utanför de antropocentriska (egna) behoven, skall inte rent vatten vara en ”rättighet” för allt levande på jorden? Djur och växter brukar ofta inte räknas som ”liv med rättigheter”…Fast vi vill så himla gärna nyttja deras tjänster!
Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3553 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik