Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Miljöpolitik    Cykel   

Vill politikerna verkligen ha cykelstaden?

ERIC JANSSON 2010-08-25        #15564

En allt för vanlig syn: Cykelbana som mynnar rakt ut på trafikerad väg.


Svenska städer är i första hand anpassade för bilar. Trots tal om cykelstäder och satsningar på nya cykelbanor lär det förbli så under överskådlig framtid. Det enda som skulle kunna ändra på detta verkar vara en rejäl energikris. Politikerna som faktiskt skulle kunna styra utvecklingen åt ett annat håll, framhåller gärna att de gynnar cykeltrafik men satsningarna är små i förhållande till hur mycket som har lagts ner (och fortfarande läggs ner) på biltrafikleder, parkeringsplatser mm.

Varför är det såhär?En viktig anledning är säkert att de flesta väljare är bilister. Väljare som tycker att cyklar mest är i vägen (vilket inte är så konstigt eftersom cykelbanorna är så dåligt utformade). Satsar man ett antal miljoner i en småstad – eller miljarder i storstäderna – på bilvägar så tycker väljarna att det är bra och rimligt. Skulle man satsa motsvarande belopp för att förbättra framkomligheten för cyklister (vilket naturligtvis kräver att framkomligheten för bilister försämras något – i alla fall till att börja med) kommer väljarna kanske att bli förbannade och rösta på något annat parti som inte upplevs "bilfientligt".

Den andra anledningen som jag kan se (se upp, nu blir jag konspiratorisk) är att minskad biltrafik leder till minskad resursförbrukning vilket i sin tur kan leda till (ve och fasa) minskad tillväxt! Detta gäller både för individen som varken behöver köpa bil eller bensin och samhället som inte behöver bygga nya trafikleder hela tiden.

Sedan tror jag att politiker i allmänhet inte ser alla fördelar med ökad cykeltrafik, som bättre folkhälsa, mindre utsläpp och buller, bättre framkomlighet (på sikt eventuellt även för bilisterna) o s v och därför egentligen inte har något större intresse av att bygga om städerna så att cyklarna gynnas på bilarnas bekostnad.

SvD om hur det funkar i Stockholm. (Många känner nog igen mycket av detta även om man bor i en mindre stad).

Köpenhamn visar att det går att tänka annorlunda.

EJ LäNGRE MEDLEM 2010-08-25        #15572

I Malmö smygstartades kampanjen Situation Tjugoelva i förra veckan. Stämmer väl in på denna text. http://situation2011.se/

ERIC JANSSON 2010-08-25        #15573
Tack för tipset Fredrik. Så skall det se ut! Borde kunna få efterföljare i de flesta städer och andra större orter.

SOFIE ALVéN 2010-08-28        #15591
ERIC JANSSON 2010-09-02        #15615

Sverige satsar minst i Skandinavien på cyklism rapportarar ekot.

 

Ekot skriver bland annat:

Det är stora bilvägar och järnväg som ligger främst i regeringens plan för infrastrukturåtgärder under åren 2010 till 2021. I andra hälften av planen i en pott av pengar som ska gå till flera icke specificerade projekt hamnar cykelbanorna. Och av de 417 miljarder kronor som regeringen vill satsa på transportnätet kommer knappt en miljard läggas på projekt som underlättar för cyklisterna.

 

Per Kågeson, forskare i miljösystemanalys vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm kommentarar:

– Ja, det innebär ju att det tar längre tid att bygga ut ett modernt cykelvägnät, och att människor kommer att fortsätta tveka att cykla. För vi vet att det finns ett väldigt nära samband mellan bilfri infrastruktur som bilfria cykelvägar, och människors vilja att cykla.


MATTIAS CARLSSON 2010-09-02        #15620
Den knappa miljarden över 12-årsperioden syftar endast på den statliga delen av finansieringen. Lägger man samman alla offentliga medel så blir det enligt Ekot 38 kr per person och år, eller drygt 300 miljoner totalt årligen. Inte mycket, men i alla fall lite mer.

Vems "fel" är det att det satsas så lite på cyklevägar i Sverige? Cykelvägar är ju till övervägande del lämpligast för lokala transporter och därför borde det väl vara främst kommunernas ansvar att satsa på dessa? Men å andra sidan så går ju staten in med stora pengar till vägbyggen som också de till övervägande del används för lokala resor...

FREDRIK BERGMAN 2010-09-02        #15622Intressant tråd och diskussion detta tycker jag. Som en indikator på vart man vill i sina visioner för samhället funkar ju transportprioriteringar i stadsmiljö   alldeles förträffligt då det ställer så många saker på sin spets. Inte minst gällande de ekonomiska prioriteringar som görs.

Som svar på den retoriska frågan i tråden så är det ju lätt att svara både "Ja" och "Nej".

"Ja". Det är klart de vill. I alla fall i teorin. I pappersvisioner och i högtidstal är det lätt att flika in det självklara att medborgarna ska cykla mer. Att säga tvärtom vore lika dumt som att säga att man vill ha en sämre skola. Ingen håller med. Alla vill ha en bättre skola. Alla vill att alla (andra) ska cykla mer.

"Nej". För det är allt som oftast andra transportslag (läs motordrivna transporter, läs bilar) som i princip alltid prioriteras. Och eftersom det inte så ofta är så att man både kan äta kakan och ha den kvar så är det sällan som centrum blir bilfria eller cykelvägar prioriteras och får företräde framför bilvägar.

Tycker siffrorna i Ekots rapportering är ett klockrent exempel på vilka prioriteringar vi som samhälle gör (även bortsett från att det givetvis är en stor andel av de 417 miljarderna som satsas av staten som går till viktiga kollektivtrafikprojekt) och återkommer till detta i en annan tråd.

ERIK SANDBLOM 2010-09-06        #15654

VTI: Cykelhjälmsanvändning i Sverige 1988–2002. Resultat från VTI:s observationsstudie år 2002


Jag har en egen konspirationsteori. Sverige har genomlidit hjälmkampanjer ända sedan 1987. Visserligen har det börjat bli accepterat med hjälm, så det kanske inte är lika töntigt och avskräckande som det var tidigare. Å andra sidan tycks hjälmkampanjerna ha etablerat cykling som generellt töntigt, trädkramaraktigt och lite trafikfarligt. Det här påverkar naturligtvis politiker lika mycket som alla andra. Jättetråkigt, för det är inte farligare att cykla än att gå.

Cyklingen har minskat från 12% av resorna till 10% mellan 1995 och 2005 [1,2].

Skadeutvecklingen ligger still på 3000 cyklister per år [3] under perioden, trots att hjälmbruket ökat från 18% till 27% under samma tid [4].

[1] RES 2005-2006 Den nationella resvaneundersökningen

[2] Nationell strategi för ökad och säker cykeltrafik

[3] Trafikverket. Målstyrning av trafiksäkerhetsarbetet - Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2009 avsnitt 2.2, figur 5

[4] VTI, Cykelhjälmsanvändning i Sverige 1988-2009

För mer om cykelhjälmar, se wikipedia:

sv.wikipedia.org/wiki/Cykelhjälm


JOHAN ERLANDSSON 2010-09-17        #15768
TreeHugger hyllar Jönköpings funderingar på att bli en bra cykelstad.

...Jönköping, a Swedish city where Architects We Are You have prepared a wonderful bike-centric plan.

Their strategy for the future is to make cycling easy, not driving. They have free bikes, canopied routes for rainy or snowy days, and bike repair stations.

They propose lots of public transport, development of residential near where people work, independent and self-sufficient neighbourhoods connected by rail and bike paths, and a bike-centric future.


ZSOFIA GANROT 2010-09-17        #15771
Varför inte tänka i positiva banor för att motarbeta bilden av töntighet/farlighet, mm ? Det verkar som om politiker, men även cyklister har fastnat i detta....synd. Kolla in det här:

http://t360.idg.se/2.8229/1.340234/cykling-blir-ljuv?-musik

Gör cykling en positiv upplevelse! Det kan bli mycket mer än töntigt/svettigt/grått transportsätt!

MATTIAS CARLSSON 2011-10-13        #19235
Stockholms stad budgeterar miljardbelopp för cykelåtgärder de närmaste åren.

En miljardsatsning görs de kommande åren för att möta den kraftiga ökningen av cyklister. Fler cykelstråk ska byggas och de befintliga förbättras. Stockholm ska knytas samman med grannkommuner genom sammankopplade cykelvägar. I planeringen av nya områden ska hänsyn tas till cykelparkeringar. System med lånecyklar ska byggas ut.

MATTIAS CARLSSON 2011-10-18        #19282
I Århus har man tydligen utvecklat en hål-i-vägen-app där medborgarna när de upptäcker mindre fel i infrastrukturen kan skicka foto och kartposition direkt till kommunens gatukontor. Något liknande är föreslaget i Stockholm. Det kan bli ett  bra sätt att rapportera både mindre vägskador, blockerade cykelvägar eller allmänna brister i cykelinfrastrukturen. Någon som vet mer om hur väl det har fungerat i Århus?

JOHAN ERLANDSSON 2011-10-18        #19284
Vilken klockren idé! Kommunen får gratishjälp med cykelbanekartläggning. Och med både foto och koordinater!

MATTIAS CARLSSON 2011-10-18        #19285
Ja, precis. Känns som om det är läge att snickra ihop ett medborgarförslag  till sin lokala gatu- och trafiknämnd eller kommunfullmäktige.

EJ LäNGRE MEDLEM 2011-10-18        #19288
Stockholm har sedan många år en felanmälan som - även om den inte är lika avancerad - fyller exakt samma funktion.
http://stockholm.se/TrafikStadsplanering/Gator-och-torg1/Felanmalan/

JOHAN ERLANDSSON 2012-08-09        #21085
Per Ankarsjö (c) i Stockholm vill ha cykelfartsgator: http://mobil.dn.se/c.jsp?cid=25495901&item=http%3a%2f%2fwww.dn.se%2fm%2fmobile%2farticle%3fid%3d838562__Article&rssid=25503981

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3531 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik