|
Miljöpolitik Cykel Vill politikerna verkligen ha cykelstaden?
![]() En allt för vanlig syn: Cykelbana som mynnar rakt ut på trafikerad väg. Svenska städer är i första hand anpassade för bilar. Trots tal om cykelstäder och satsningar på nya cykelbanor lär det förbli så under överskådlig framtid. Det enda som skulle kunna ändra på detta verkar vara en rejäl energikris. Politikerna som faktiskt skulle kunna styra utvecklingen åt ett annat håll, framhåller gärna att de gynnar cykeltrafik men satsningarna är små i förhållande till hur mycket som har lagts ner (och fortfarande läggs ner) på biltrafikleder, parkeringsplatser mm. Varför är det såhär? En viktig anledning är säkert att de flesta väljare är bilister. Väljare som tycker att cyklar mest är i vägen (vilket inte är så konstigt eftersom cykelbanorna är så dåligt utformade). Satsar man ett antal miljoner i en småstad – eller miljarder i storstäderna – på bilvägar så tycker väljarna att det är bra och rimligt. Skulle man satsa motsvarande belopp för att förbättra framkomligheten för cyklister (vilket naturligtvis kräver att framkomligheten för bilister försämras något – i alla fall till att börja med) kommer väljarna kanske att bli förbannade och rösta på något annat parti som inte upplevs "bilfientligt". Den andra anledningen som jag kan se (se upp, nu blir jag konspiratorisk) är att minskad biltrafik leder till minskad resursförbrukning vilket i sin tur kan leda till (ve och fasa) minskad tillväxt! Detta gäller både för individen som varken behöver köpa bil eller bensin och samhället som inte behöver bygga nya trafikleder hela tiden. Sedan tror jag att politiker i allmänhet inte ser alla fördelar med ökad cykeltrafik, som bättre folkhälsa, mindre utsläpp och buller, bättre framkomlighet (på sikt eventuellt även för bilisterna) o s v och därför egentligen inte har något större intresse av att bygga om städerna så att cyklarna gynnas på bilarnas bekostnad. Köpenhamn visar att det går att tänka annorlunda.
![]() I Malmö smygstartades kampanjen Situation Tjugoelva i förra veckan. Stämmer väl in på denna text. http://situation2011.se/
Tack för tipset Fredrik. Så skall det se ut! Borde kunna få efterföljare i de flesta städer och andra större orter.
Sverige satsar minst i Skandinavien på cyklism rapportarar ekot.
Ekot skriver bland annat: Det är stora bilvägar och järnväg som ligger främst i regeringens plan för infrastrukturåtgärder under åren 2010 till 2021. I andra hälften av planen i en pott av pengar som ska gå till flera icke specificerade projekt hamnar cykelbanorna. Och av de 417 miljarder kronor som regeringen vill satsa på transportnätet kommer knappt en miljard läggas på projekt som underlättar för cyklisterna.
Per Kågeson, forskare i miljösystemanalys vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm kommentarar: – Ja, det innebär ju att det tar längre tid att bygga ut ett modernt cykelvägnät, och att människor kommer att fortsätta tveka att cykla. För vi vet att det finns ett väldigt nära samband mellan bilfri infrastruktur som bilfria cykelvägar, och människors vilja att cykla.
Den knappa miljarden över 12-årsperioden syftar endast på den statliga delen av finansieringen. Lägger man samman alla offentliga medel så blir det enligt Ekot 38 kr per person och år, eller drygt 300 miljoner totalt årligen. Inte mycket, men i alla fall lite mer. Vems "fel" är det att det satsas så lite på cyklevägar i Sverige? Cykelvägar är ju till övervägande del lämpligast för lokala transporter och därför borde det väl vara främst kommunernas ansvar att satsa på dessa? Men å andra sidan så går ju staten in med stora pengar till vägbyggen som också de till övervägande del används för lokala resor...
Intressant tråd och diskussion detta tycker jag. Som en indikator på vart man vill i sina visioner för samhället funkar ju transportprioriteringar i stadsmiljö alldeles förträffligt då det ställer så många saker på sin spets. Inte minst gällande de ekonomiska prioriteringar som görs. Som svar på den retoriska frågan i tråden så är det ju lätt att svara både "Ja" och "Nej". "Ja". Det är klart de vill. I alla fall i teorin. I pappersvisioner och i högtidstal är det lätt att flika in det självklara att medborgarna ska cykla mer. Att säga tvärtom vore lika dumt som att säga att man vill ha en sämre skola. Ingen håller med. Alla vill ha en bättre skola. Alla vill att alla (andra) ska cykla mer. "Nej". För det är allt som oftast andra transportslag (läs motordrivna transporter, läs bilar) som i princip alltid prioriteras. Och eftersom det inte så ofta är så att man både kan äta kakan och ha den kvar så är det sällan som centrum blir bilfria eller cykelvägar prioriteras och får företräde framför bilvägar. Tycker siffrorna i Ekots rapportering är ett klockrent exempel på vilka prioriteringar vi som samhälle gör (även bortsett från att det givetvis är en stor andel av de 417 miljarderna som satsas av staten som går till viktiga kollektivtrafikprojekt) och återkommer till detta i en annan tråd.
![]() VTI: Cykelhjälmsanvändning i Sverige 1988–2002. Resultat från VTI:s observationsstudie år 2002 Jag har en egen konspirationsteori. Sverige har genomlidit hjälmkampanjer ända sedan 1987. Visserligen har det börjat bli accepterat med hjälm, så det kanske inte är lika töntigt och avskräckande som det var tidigare. Å andra sidan tycks hjälmkampanjerna ha etablerat cykling som generellt töntigt, trädkramaraktigt och lite trafikfarligt. Det här påverkar naturligtvis politiker lika mycket som alla andra. Jättetråkigt, för det är inte farligare att cykla än att gå. Cyklingen har minskat från 12% av resorna till 10% mellan 1995 och 2005 [1,2]. Skadeutvecklingen ligger still på 3000 cyklister per år [3] under perioden, trots att hjälmbruket ökat från 18% till 27% under samma tid [4]. [1] RES 2005-2006 Den nationella resvaneundersökningen [2] Nationell strategi för ökad och säker cykeltrafik [3] Trafikverket. Målstyrning av trafiksäkerhetsarbetet - Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2009 avsnitt 2.2, figur 5 [4] VTI, Cykelhjälmsanvändning i Sverige 1988-2009 För mer om cykelhjälmar, se wikipedia:
TreeHugger hyllar Jönköpings funderingar på att bli en bra cykelstad. ...Jönköping, a Swedish city where Architects We Are You have prepared a wonderful bike-centric plan. Their strategy for the future is to make cycling easy, not driving. They have free bikes, canopied routes for rainy or snowy days, and bike repair stations. They propose lots of public transport, development of residential near where people work, independent and self-sufficient neighbourhoods connected by rail and bike paths, and a bike-centric future.
Varför inte tänka i positiva banor för att motarbeta bilden av töntighet/farlighet, mm ? Det verkar som om politiker, men även cyklister har fastnat i detta....synd. Kolla in det här: http://t360.idg.se/2.8229/1.340234/cykling-blir-ljuv?-musik Gör cykling en positiv upplevelse! Det kan bli mycket mer än töntigt/svettigt/grått transportsätt!
Stockholms stad budgeterar miljardbelopp för cykelåtgärder de närmaste åren. En miljardsatsning görs de kommande åren för att möta den kraftiga ökningen av cyklister. Fler cykelstråk ska byggas och de befintliga förbättras. Stockholm ska knytas samman med grannkommuner genom sammankopplade cykelvägar. I planeringen av nya områden ska hänsyn tas till cykelparkeringar. System med lånecyklar ska byggas ut.
I Århus har man tydligen utvecklat en hål-i-vägen-app där medborgarna när de upptäcker mindre fel i infrastrukturen kan skicka foto och kartposition direkt till kommunens gatukontor. Något liknande är föreslaget i Stockholm. Det kan bli ett bra sätt att rapportera både mindre vägskador, blockerade cykelvägar eller allmänna brister i cykelinfrastrukturen. Någon som vet mer om hur väl det har fungerat i Århus?
Vilken klockren idé! Kommunen får gratishjälp med cykelbanekartläggning. Och med både foto och koordinater!
Ja, precis. Känns som om det är läge att snickra ihop ett medborgarförslag till sin lokala gatu- och trafiknämnd eller kommunfullmäktige.
Stockholm har sedan många år en felanmälan som - även om den inte är lika avancerad - fyller exakt samma funktion. http://stockholm.se/TrafikStadsplanering/Gator-och-torg1/Felanmalan/
Per Ankarsjö (c) i Stockholm vill ha cykelfartsgator:
http://mobil.dn.se/c.jsp?cid=25495901&item=http%3a%2f%2fwww.dn.se%2fm%2fmobile%2farticle%3fid%3d838562__Article&rssid=25503981 Logga in för att svara |
Elcyklar (49) Konverteringskit elcykel (3) Lastcyklar (4) Cyklar (6) Trikar (16) Cykelleasing (2) Böcker (2) Miljökonsult (1) Magasin (3) Återanvändande/upcycling (1)
|