|
Kött Grundsyn på hållbarhet Biologisk mångfald Herredjuret -om vår syn på oss själva och de andra djuren
Mattias Hagberg, som tidigare skrivit "Skräp", tar i Herredjuret upp människans, och framför allt västerlänningens syn på sig själv som skapelsens krona. Vi har systematiserat och kartlagt naturen och kan idag mer än någonsin om den. Men samtidigt har vi blivit en betraktare, vi ser oss själva inte längre som en del av naturen. Förändringen i synsätt påbörjades när vi tog makten över djuren och jorden snarare än att vara i symbios med den. Sedan dess har det nya synsättet slagits fast i ett antal religioner med stort genomslag, som judendomen, kristendomen och islam. Vid förra sekelskiftet accelererade utvecklingen. Inflyttningen till i princip djurfria städer ökade och djur blev något som man såg på zoo eller naturhistoriska museum. Museerna ökade kraftigt i antal och tävlade om att ha de största samlingarna. Boken är uppbyggd kring ett porträtt av David Sjölander, skicklig djurkonservator, naturfilmare och jägare. Hans mest kända verk är en elefant som han sköt själv och som sedan femtiotalet står på Naturhistoriska muséet i Göteborg. Sjölander var närmast besatt av sitt jobb och såg sin uppgift att döda, konservera och visa upp djur som vetenskaplig och folkbildande. Mattias ställer sig frågan varför arten går före individen och om inte djurutställningar och dramatiserade naturfilmer a la Attenborough fjärmar oss från djuren. Naturen är inte alls den actionfyllda kamp som den ofta framställs som, utan snarare ganska trist och händelsefattig. Darwins arbete är ett av världens mest feltolkade, hävdar Mattias. Vi tolkar det som att det är ett bevis för att den starkare överlever och att det är något som är naturligt och därför också ett berättigat synsätt för oss människor. Men inget kunde vara mer fel. I själva verket visar Darwin att utvecklingen beror på slump. Ja, det går egentligen inte ens att prata om en utveckling, utan mer ett slumpartat kaos. Mattias säger dock att Darwin förutspådde att vår moral kommer att utvecklas allt mer, så att den till att börja med omfattar fler människor än våra närmaste och senare också andra levande varelser. Någon mer än jag som tänker Avatar? Dags för mig att läsa Darwin tror jag... I bokens slut besöker Mattias ett stort slakteri. När jag läser det så tror jag allt mer på Niklas Wennbergs idéer om grisar inne i stan. De som är en del av ens vardag hyser man större respekt för. För den som är det minsta intresserad av människans förhållningssätt till djuren, och även våra medmänniskor, rekommenderar jag att läsa Herredjuret! I samband med boksläppet nu på torsdag kommer Mattias att prata om boken. Platsen? Naturhistoriska.
På senare år har biologer börjat ändra på synen på människan som något vid sidan av djurriket. Det har visat sig att fåglar och andra djur kan tillverka verktyg. Forskning o Framsteg: Inga hönshjärnor! sv.wikipedia.org/wiki/Jane_Goodall
Boken recenseras i Aftonbladet idag:
Hagberg väcker många blodluktande frågor om vår civilisation
Av Johans recension kan jag inte låta bli att direkt associera till Sverker Sörlins verk "Tingens ordning" och "Mörkret i människan" och även Richard Dawkins "Illusionen om gud". Intressant för övrigt med kommentarerna om Darwin. Jag kan inte riktigt köpa att Darwin skulle hävda att utveckling beror på slumpen. Tvärtom så är utvecklingen en logisk konsekvens av att det finns en variabilitet i arternas avkommor. I viss mån kan man hävda att denna variabilitet är en representation av "slumpens" krafter. Men Evolutionsteorin säger det egentligen rätt triviala att vissa individer kommer att ha större chans att få avkomma än andra. I ovan nämnda bok gör Dawkins en intressant genomgång av det starka evulotionära tryck det finns för en art att ha en stark moral. Något som många religioner vill ta åt sig äran av.
Jätterecension av Sverker Lenas i DN idag: Vi slaktar inte färre djur i dag. Vi har bara delegerat våldet. http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/mattias-hagberg-herredjuret Den var tydligen med i P1 också.
Ikväll var det välbesökt boksläpp på Naturhistoriska. Här är Mattias framför huvuddjuret i boken.
Ikväll var det välbesökt boksläpp på Naturhistoriska. Här är Mattias framför huvuddjuret i boken.
bibeln, 27: "Och gud skapade människan till sin avbild (...)
Sven-Erik, vad är din avsikt med ovanstående inlägg?
Jag tolkar Sven-Eriks inlägg som ett exempel på resultatet av kristendomens människosyn, att det är vi som är skapelsens krona och guds avbild och därmed fria att göra som vi vill med djuren. Jag har inte kollat på filmen som är på länken, men kan gissa mig till innehållet av titeln "skinned alive". Logga in för att svara |
Vegetarisk catering (2) Växtskydd (1) Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1)
|