Gästartikel från |
Miljöpolitik Samhällsplanering Grundsyn på hållbarhet
Sveriges kommuner miljörankade -så bra är din kommun

Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande i Lund, tar emot pris för bästa hållbarhetskommun.
Lund är Sveriges miljöbästa kommun, därefter kommer Örebro och Malmö. Detta visar tidningen Miljöaktuellts årliga kommunrankning.
Syftet med rankningen är att få en årlig mätning på tillståndet i Sveriges kommuner - att identifiera de goda exemplen, de som ligger i täten och väcka och motivera dem som fortfarande inte har kommit så långt.
Nytt för i år är att resultatet från årets och tidigare års rankningar redovisas i en sökbar databas på webben. Här kan du kolla resultatet för din egen kommun eller följa utvecklingen fråga för fråga. Resultatet redovisas med hjälp av Miljöbarometern, ett IT-verktyg för miljöredovisning på webben.
Miljöaktuellts kommunrankning har utvecklats med hjälp av experter för att på bästa sätt spegla kommunernas arbete med miljö och hållbar utveckling. I rankingen ingår ett flertal olika kriterier, bland annat undersökningar från Gröna bilister och Naturskyddsföreningen samt Miljöaktuellts egen enkät.
I Lund är man stolt över utmärkelsen. - Vi är mycket stolta och glada för att vårt miljöarbete i Lund uppmärksammas. Vi arbetar aktivt och brett med miljöfrågor inom Lunds kommun och det finns ett stort engagemang för miljöområdet bland Lundaborna. Därför betyder utmärkelsen mycket för oss, säger Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande.
Här kan du se resultatet för din kommun
http://miljoaktuellt.miljobarometern.se
Mikael, kan du berätta lite mer om vad det är som mäts i rankningen?
Rankningen kan maximalt ge 38 poäng.
19 poäng bygger på tidningens egen kommunenkät med frågor om bl.a. miljöprogram, energieffektivisering, klimatanpassning, utbildning, naturvård, upphandling och avfallshantering. Frågorna i enkäten redovisas här: http://miljoaktuellt.miljobarometern.se/sub.asp?mp=ME&mo=1&dm=1
6 poäng bygger på Gröna Bilisters undersökning av kommunernas arbete med att miljöanpassa bilismen.
4,5 poäng bygger på Naturskyddsföreningens rapport om kommunernas arbete med tätortsnära skog.
4,5 poäng bygger på Ekomatcentrums rapport om kommunernas inköp av ekologisk mat.
Dessutom får kommunerna ytterligare 1 poäng vardera (max 4 p) om de undertecknat Borgmästaravtalet, är medlemmar i Sveriges ekokommuner eller Klimatkommunerna samt om de är diplomerade enligt Fair Trade City.
Observera att om kommunen inte svarat på en enkät så ger det 0 poäng, så en förutsättning för att få hög poäng är att kommunen svarat på enkäterna.
När man väljer en kommun i kommunlistan visas poängen för varje kriterium och man kan klicka sig vidare för att läsa de olika undersökningarna.
Tack för det!
Jag kollade enkäten, och den har frågor inom dessa områden (Ja/Nej-frågor allihop):
-
Miljöprogram
-
Klimatmål
-
Miljöledningssystem
-
Miljöinriktad översiktsplan
-
Miljökrav vid nyetablering av handel
-
Energieffektiv utomhusbelysning
-
Strategi för klimatanpassning
-
Energikrav vid ombyggnad och renovering
-
Områden för vindbruk
-
Energirådgivning
-
Utbildning av näringsliv
-
Naturskolor och naturstigar
-
Miljökrav vid upphandling
-
Uppföljning av miljökrav
-
Etiska krav vid upphandling
-
Miljöanpassad avfallshantering
-
Biogas från matavfall
Någonting jag nog saknar i den här undersökningen är lite hårda fakta, som till exempel energiförbrukning per kommuninnevånare (kommunal energiförbrukning), växthusgasutsläpp per kommuninnevånare (kommunala utsläpp), köttmängd per kommunalt serverad portion, fördelning bilresor/cykel/kollektivt osv. Är det så att ni med ert verktyg Miljöbarometern mäter sådana saker?
En fråga till: Stämmer det att den enda utvärderingen av kommunens arbete med transporter gäller bilar?
|
|
Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Magasin (3)
Återanvändande/upcycling (1)
|