|
Från växtriket 2012 - Grönsakernas år
2011 är förbi, och nu är vi trötta på kött- och fettdieter. Trenden har vänt och det är med öppna armar jag välkomnar 2012 -grönsakernas år!
Under 2011 öppnades flera köttrestauranger än någonsin, och LCHF-anhängarna blev ännu fler. För min del, både som kostrådgivare och som klimatentreprenör, så var matåret 2011 ett rejält steg bakåt. Att äta så mycket kött och fett som dessa trender förespråkar är dåligt både för hälsan och klimatet.
Rött kött innehåller en hel del kolesterol och mättat fett. Om du äter mycket rött kött löper du betydligt större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Kött är dessutom en av våra absolut största klimatbovar. I synnerhet nötköttet som släpper ut metangas i atmosfären, men även kyckling och gris, vilka båda två ligget betydligt högre upp i näringskedjan än grönsaker och baljväxter som vi kan äta istället. Många fiskebestånd är idag hotade av överfiskning, och flera fisksorter är så fulla av miljögifter att de är rent ohälsosamma att äta.
Därför har jag nu glädjen att berätta att år 2012 är grönsakernas år!
Trendspanarna är rörande överens; "Vi vaknar upp från köttkoman, slutar inte äta djur men förfinar vår konsumtion. Och samtidigt kommer den nya trenden: växtbaserat."
Heja!
Internationella cancerforskningsfonden är inne på samma linje. Ät max ett halvt kilo rött kött i veckan och undvik charkprodukter helt: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/for-mycket-kott-bakom-manga-fall-av-cancer
Förenta Nationernas (läs: industrins) strävan att göra alla människor till veganer kommer att leda världen mot en total kollaps. Får de tillräcklig framgång med detta kan man börja på allvar tala om "life after people"! http://www.kostdemokrati.se/debatt/2012/02/02/snedvridet-om-skolmat-och-miljo-pa-tv4s-kvallsoppet/ Logga in för att svara |
Vegetarisk catering (2) Växtskydd (1) Matlagningskurser (1) Hemleverans av mat (1)
|