Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekologiskt   

Tar du ditt kaffe klimatkompenserat eller ekologiskt?

JOHAN ERLANDSSON 2012-03-29        #20332

Foto: Fotoakuten

Den som har teve har väl knappast missat reklamen för Classic kaffe: "Tar du ditt kaffe  svart eller grönt?". Grönt betyder här klimatkompenserat med trädplantering.

Jag är inget stort fan av klimatkompensering. Jag tror att risken är överhängande att en utbredd acceptans för klimatkompensering innebär att omställningstakten minskar. Ohållbara produkter och tjänster blir plötsligt inte riktigt lika dåliga, och då minskar incitamenten att förändra konsumtionsbeteendet. "Sense of urgency", en känd faktor i vilket förändringsarbete som helst, går förlorad. 

Ett exempel på hur klimatkompensering verkar bli alltmer accepterat som åtgärd är Arvid Nordquists pågående kampanj där en röst i reklamfilmen frågar oss om vi tar vårt kaffe svart eller grönt.Klimatpåverkan från kaffe uppkommer framförallt från användningen av konstgödsel, något som undviks vid ekologisk odling. Jag har ställt några frågor om kampanjen till Arvid Nordquist via mail och på deras Facebook-sida. Här är ett par av svaren:

"Under 2011 var 13% av de kaffebönor som vi köpte in ekologiskt producerade. 
...

Vi har ökat försäljningen på både konventionellt odlat och ekologisk odlat kaffe."


Jag tycker det hade varit bättre om Arvid Nordquist hade låtit bli att kalla konventionellt odlat kaffe för grönt och använt sina pengar till att åtgärda grundproblemet istället för att lindra symptomen. Även om det är svårare och inte lika vinstgenererande.ERIK SANDBLOM 2012-03-29        #20334
Men om 13% av bönorna är ekologiska så är det väl just det de gör? De åtgärdar grundproblemet men de är inte helt klara än.

JOHAN ERLANDSSON 2012-03-29        #20335
Kan inte hålla med dig där, Erik. Pengarna som nu läggs på att plantera träd hade kunnat användas för att snabba på omställningen av jordbruket. Det stora problemet tycker jag dock är att kunden i kampanjen ges intrycket av att problemet är löst i och med att kaffet är klimatkompenserat. Grönt anser jag vara ett rätt starkt uttalande när det gäller att kommunicera miljöprestanda.

ERIK SANDBLOM 2012-03-29        #20336
Är det så dåligt med trädplantering då? När man bygger järnväg så bullerkompenserar man med bullerplank trots att det blir fult, även om man gör andra åtgärder också som att slipa räls och hjul. Kaffet kanske inte blir jättegrönt men det är ändå bra att de åtgärder som faktiskt görs också används som konkurrensmedel.

JOHAN ERLANDSSON 2012-03-29        #20338
Om jag ska relatera till något av dina favoritämnen Erik, så kan vi säga att vi lika gärna skulle kunna plantera skog istället för att bygga blandstad och cykelbanor, ur ett rent klimatperspektiv. :) Alltså trots att det är fullt möjligt att öka takten med att ta tag i grundproblemet så läggs resurserna istället på att kompensera miljöpåverkan från bilismen. Och sen skulle man dessutom gå ut och säga att gå ut och säga att problemet nu är löst, varsågod och fortsätt med bilåkandet.

JEPPE D 2012-03-30        #20343
Johan: Fick du  något svar om klimatstrategin och hur snabbt de ska ställa om till eko? Det tar ju som sagt ett tag att ställa om till ekologisk odling det spelar ingen roll hur mycket pengar du har, KRAV godkänner dig inte ändå om du precis har odlat icke-eko.

MATTIAS ANDERSSON 2012-03-31        #20349
Jag är heller inget stort fan av klimatkompensering. En produkt som bryggkaffe är en produkt som inte är bra för miljön. Om man verkligen vill dricka grönt kaffe är det bryggt frystorkat kaffe man ska dricka. Kaffet blir då grönt och klimatsmart på riktigt och man kan minska koldioxidutsläppen med cirka 26 %.

http://www.kaffebilen.se

JOHAN ERLANDSSON 2012-04-01        #20350
Jeppe: De sa att de skulle ha "hållbart producerat kaffe" till 2015. Vet inte om det betyder att de ska ha 100 % ekologiskt eller om det är någon egen definition.

Mattias: Hur räknar du/ni ut att det blir 26 % mindre koldioxidutsläpp med frystorkat kaffe? Står transporterna för så stor del av koldioxidutsläppen?

MATTIAS ANDERSSON 2012-04-01        #20355
Det som gör att bryggt, frystorkat kaffe är klimatsmart är att kaffeproduktionen är effektiv på rosteriet. Beräkningen har man fått fram genom livscykelanalyser på kaffe (Quantis).  Genom en beräkning får man fram siffror för koldioxidutsläpp.  Transporten står för en mycket liten del av de totala utsläppen.
 
Exempel:
Kaffeproduktionen bryggkaffe: 49,6%
Kaffeproduktionen bryggt, frystorkat kaffe: 31,6%
 
Det som även påverkar det totala koldioxidutsläppen är också hur vi diskar vår kaffekopp.

http://kaffebilen.se

JOHAN ERLANDSSON 2012-04-01        #20356
Hur stor del av livscykeln är med i de här beräkningarna, är det även odlingen? Har du någon länk till någon analys?

MATTIAS ANDERSSON 2012-04-02        #20359
I denna livscykelnanalys ingår också odlingen. Analysen är från böna till kopp och är mycket omfattande. Om du är intresserad kan jag maila dig ett exempel på en LCA på två kaffesystem.

http://www.kaffebilen.se

JOHAN ERLANDSSON 2012-04-04        #20370
Ja, maila gärna om den inte ligger ute på nätet! [email protected]

EJ LäNGRE MEDLEM 2012-04-09        #20394
Johan - lägg gärna ut den här på forumet för jag fattar inte hur det kan vara möjligt.

I min ände av kaffetillverkandet använder jag ju i stort sett samma mängd energi oavsett om jag brygger eller använder pulver (det är möjligen 1-2 msk  mer vatten som ska kokas upp för bryggkaffe - sugs upp av kaffet och blir inte kaffe)men å andra sidan ska bryggeriet stoppa in en massa extra energi på att både brygga och frystorka. Var ligger de 26 % besparing?

JOHAN ERLANDSSON 2012-04-12        #20425
Nu har jag fått lite olika material av Mattias, om en studie genomförd av SIK som jämför bryggkaffe och snabbkaffe. Kaffet som studerats är "medelkaffe", alltså stor andel konventionellt producerat kaffe. Ekologiskt producerat kaffe har inte studerats separat, varför det inte går att jämföra klimatpåverkan mellan ekologiskt och konventionellt kaffe.

Studiens viktigaste resultat är detta:

"Klimatpåverkan från bryggkaffe är ca 24 g koldioxidekvivalenter per kopp (0,125 l) jämfört med snabbkaffe, ca 19 g koldioxidekvivalenter per kopp. Skillnaden är dock inte större än att den skulle utjämnas helt, om bryggkaffets avfall skulle användas till biogasproduktion. "

Jag noterar också att odlingen står för den största delen av klimatpåverkan, och det är rimligt att anta att valet mellan ekologiskt och konventionellt odlat kaffe är viktigare än valet mellan bryggkaffe och snabbkaffe.

http://www.kaffeinformation.se/Miljoe/Livscykelanalyser/Livscykelanalys-SIK/
MATTIAS CARLSSON 2012-04-12        #20428
Intressant. Så om jag dricker 1000 koppar kaffe per år, typ tre per dag, så ger mitt kaffedrickande upphov till 20-25 kg CO2-utsläpp per år. Inte mycket i jämförelse med medelsvenssons nuvarande utsläpp på ungefär 10 ton per år, men om vi ska hålla oss inom hållbara utsläppsramar - kring 0,5-2 ton per år(?) - så är 25 kg inte längre försumbart. Hur goda är möjligheterna att minska utsläppen från kaffeprodution?

MATTIAS ANDERSSON 2012-04-12        #20430
Det går självklart att producera biogas utav avfallet från bryggkaffe och naturligtvis också från bryggt, frystorkat kaffe. Men sumpen från kaffet är en mycket blöt slutprodukt och lämpar sig bättre som jordförbättningsmedel och som gödsel. Skillnaden är stora mellan bryggkaffe och bryggt frystorkat kaffe när det blir stora volymer.
 
Exempel:På det bryggda, frystorkade kaffet går det att minska koldioxidutsläppen ytterligare genom att ställa om till en mer klimatsmart kaffeproduktion. Det skulle vara intressant med en livscykelanalys på bryggt, frystorkat ekologisk kaffe!

http://www.kaffebilen.se

MATTIAS ANDERSSON 2013-03-18        #22117

Klimatsmart, ekologiskt & Fairtrade-märkt kaffe!

Äntligen är det här! En nyhet från Nestlé är att det nu finns ett klimatsmart, ekologiskt och Fairtade–märkt kaffe. Det passar dig som vill dricka ett så gott och miljövänligt kaffe som möjligt. Partners Blend heter produkten och är ett dubbelcertiferat kaffe. Ett godare och miljövänligare kaffe, helt enkelt!


http://www.kaffebilen.se
http://www.kaffemaskiner.blogg.kaffebilen.se/


ISAK PORTER 2013-12-13        #22922
Hej Mattias, skulle jag också kunna få LCA på min mail? [email protected]

JOHAN ERLANDSSON 2014-03-13        #23060
Upptäckte frystorkat espressokaffe. Blev bjuden på det och trodde jag fått kaffe från kapselmaskin, med crema och allt.

Så nu börjar jag dricka frystorkat... Tyvärr finns inte ekologiskt frystorkat espressokaffe än, men efter den positiva upplevelsen smakar även vanligt ekologiskt frystorkat kaffe bättre!

MATTIAS ANDERSSON 2014-04-10        #23102
Med rätt teknik kan du få en god crema på det ekologiska bryggda frystorkade kaffet. Creman får då en tydlig citrus karaktär.

http://www.kaffebilen.se
http://www.kaffemaskiner.blogg.kaffebilen.se

Logga in för att svara


Produkter

Matlagningskurser (1)
Hemleverans av mat (1)
Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3289 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik