Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Miljöbarometern Sverige AB

Grundsyn på hållbarhet    Samhällsplanering    Miljöpolitik   

Järfälla kommun firar publiceringen av miljöbarometern

MIKAEL LINDELL 2012-12-07        #21568

Per Skyllberg och Johanna Edestav inviger Miljöbarometern genom att högtidligt klippa det röda bandet. Foto: Mikael Nasberg, Järfälla kommun

Fredagen den 23:e november publicerades "Miljöläget i Järfälla" som är kommunens miljöbarometer. Här kan invånare, anställda och beslutsfattare följa om kommunens miljömål uppfylls. Lanseringen firades med en vernissage under tisdagen där ungefär hundra kommunanställda samlades i kommunalhuset i Jakobsberg.

Syftet med vernissagen var att informera om det nya digitala verktyget för miljöredovisning och därmed bidra till ökat miljöengagemang hos de anställda. Ansvarig för vernissagen var Per Skyllberg som är miljöplanerare och ansvarig för Järfälla kommuns miljöbarometer. Per inledde eftermiddagen med att högtidligt klippa det röda bandet.

Järfällas miljöbarometer har tre vikiga målgrupper, berättar Per, och framför allt är det kommuninvånarna som ska nås av information. Även politikerna är en viktig målgrupp där miljöbarometern hjälper till att uppmärksamma miljöarbetet och kvalitetssäkrar att uppsatta miljömål efterlevs. Den tredje målgruppen är de kommunanställda eftersom många av dem kommer att vara med och bidra med underlag för miljöredovisningen. Flera av de anställda fick därför möjlighet att testa hur miljöbarometern fungerar redan under vernissagen.

Förhoppningen med lanseringen av den digitala miljöredovisningen är att lyfta miljöfrågorna och att enkelt kunna visa vad kommunen gör. Miljöbarometern hjälper till att förklara vad som händer inom miljöområdet genom tydlig måluppföljning med nyckeltal, berättar Per i sin presentation. Förväntningarna är att miljöfrågorna ska hållas mer levande med kontinuerlig uppföljning och att det digitala verktyget ska ge förenklad administration av miljöarbetet.

Valet av Miljöbarometern som verktyg för miljöredovisning var enkelt för Per. Han surfade runt på olika kommuners hemsidor för att se hur andra redovisade sitt miljöarbete och hittade då några kommuner som presenterade miljöarbetet riktigt bra. Det som dessa kommuner hade gemensamt var att de använde just miljöbarometern som digitalt verktyg.

Med miljöbarometern blir det tydligt hur dagsläget ser ut och vilka planer som finns inför framtiden. Järfälla kommun har delat in sin miljöredovisning i tre huvudområden enligt kommunens miljöplan. Dessa är:

  • Det klimatsmarta Järfälla
  • Det miljömedvetna Järfälla
  • Det goda livet i Järfälla

Utöver dessa redovisar man även kompletterande nyckeltal för avfall som ligger utanför miljöplanen. Inför framtiden hoppas Per att dessa områden ska kunna utvecklas och kompletteras med ytterligare information.

LänkarText: Emelie Adamsson
JOHAN ERLANDSSON 2012-12-18        #21637
Jag är ju en stor vän av att mäta det man vill förändra. Det funkar inte på allt, men det är ju till exempel svårt att nå ner till en hållbar nivå på växthusgasutsläpp per person om man inte vet vilken nivå man ska ner till, och vilken nivå man ligger på just nu. Och det är bra att börja mäta även om man politiskt ännu inte vågar sätta tillräckligt ambitiösa mål.

Jag kollade miljöbarometern för Järfälla lite och har ett par frågor:

1. Det finns tre fokusområden, ett är "Det miljömedvetna Järfälla" där målen bland annat är att Järfälla ska ha miljömedvetna medborgare. Jag uppskattar att någon enstaka procent av befolkningen idag inser hur ofantligt stor och akut omställning vi står inför, så det här är ett väldigt viktigt mål. Men jag ser inget sätt att mäta miljömedvetenheten bland medborgarna på?

2. Mäts klimatpåverkan från den mat som köps in av kommunen, och av kommuninvånarna?

3. Mäts miljö- och klimatpåverkan från konsumtion av t.ex. möbler, kläder och elektronik hos kommunen och kommuninvånarna?


JOHANNA EDESTAV 2013-02-18        #21919
Hej Johan!
Bättre sent än aldrig...
1. När det gäller miljömedvetna medborgare så mäter vi inte det i Järfälla idag utan detta måste vi arbeta mer med. Ett mål under miljömedvetna Järfälla handlar om miljöincitament som vi kommer arbeta med under året och utreda hur vi ska jobba med det.

2. Vi mäter inte in klimatpåverkan från mat som köps in av kommunen och kommuninvånarna utan endast andel ekologiska livsmedel.

3.  Samma sak som ovan. Under detta år ska vi arbeta med upphandling och miljökrav och vad för miljökrav som kan ställas och som är möjliga att följa upp.

Logga in för att svara


Produkter

Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Magasin (3)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3341 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik