Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Cykel   

Cykel Göteborg-Alingsås

KRISTIAN J 2013-04-29        #22286

Johan E:a ger i en parallell tråd en intressant skildring av sin cykelresa från Göteborg till Stockholm.

En fråga som dök upp då var hur man bäst tar från per cykel från Göteborg till Alingsås

Efter lite efterforskning har jag hittat tre huvudalternativ:

1. Cykellederna

Sverigeleden till Olofstorp, Västgötaleden till Lerum och fortsatt på VG-leden till Alingsås parallellt med E20, ta öster vid Ingered och in till Alingsås via väg 180 från söder.

2. Brobackavägen

Sverigeleden från Göteborg till Sjövik på den gamla banvallen, 90-väg via Brobacka och väg in till Alingsås via väg 180 från nordväst.

2. Raka spåret

Från Göteborg till Lerum via landsväg till Jonsered. Följ Västgötaleden till Ingered men åk sen raka vägen till Alingsås parallellt med E20. (Eller Norsesund?)


Är det nån som har testat flera av dessa och kan ge sin syn på för- och nackdelar?DAN-ERIC ARCHER 2013-04-29        #22351
Jag har cyklat många gånger Gbg-Alingsås. Jag tror snabbaste vägen är förbi SKF/Gamlestan - Kviberg - Utby - Jonsered, liten grusstig en bit här - längs med Aspen till Lerum - cykelbana till Floda - grusväg längs järnvägsspåret fram till Norsesund, först södra sidan, korsa vid Öjaredsvägen, på slutet avviker man från spåret in på en skogsstig - liten asfaltsväg till Västra Bodarne - väg parallell till E20 från Bodarnemotet fram till Alingsås. 

JESPER JOHANSSON 2013-04-29        #22352
Jag har bara cyklat en gång (i motsatt riktning), och då alt 1, med undantag för biten närmast Gbg; från Lerum cyklade jag rakt ner mot Partille.  Biten närmast Alingsås på alt 1 skulle jag helst undvika i fortsättningen, pga 90-väg samt smal, snabb (som i bilisterna-har-en-tendens-att-köra-över-hastighetsgränsen-snabb) och backig 70-80 väg. Förmodligen är väl alt 2 vackrast, men också längst?

http://connect.garmin.com/activity/203632050

JOHAN ERLANDSSON 2013-05-01        #22359
Jag försökte mig på en fjärde variant där jag tyckte det såg ut att vara en rak, mindre väg från Lerum mot Alingsås. Men den visade sig bestå delvis av ocykelbara grusvägar. Tycker det verkar som att både alternativ 2, norr om Mjörn, eller Dan-Erics alternativ kan vara vettiga, med brasklapp för att grusvägarna i Dan-Erics alternativ inte lämpar sig för lastcyklar. Skulle du kunna göra en kartbild, Dan-Eric?

DAN-ERIC ARCHER 2013-05-10        #22372

Bifogar 'min' cykelväg. Skulle säga att det endast är en kort bit stig strax innan Norsesund som är olämplig för lastcykel. Finns grusväg att köra runt men blir några km längre.

JOHAN ERLANDSSON 2013-05-11        #22375
OK, det var den jag hade planerat, men missade att svänga in på rätt väg strax efter Lerum. Och när jag hittade den så var den inte lämplig att cykla på, lerig grusväg.

JESPER JOHANSSON 2013-12-03        #22911
Cyklade till jobbet i Alingsås idag. Jag borde ha läst klart den här tråden innan jag gav mig iväg. Som jag förstår det finns det ingen bra väg norr om Sävelången. Den jag tog idag anser jag är helt värdelös. Jag har tidigare cyklat via Tollered, men jag skulle gärna hålla mig långt från hemska E20.
Är det någon idé att skriva och klaga till Trafikverket?

http://connect.garmin.com/activity/411805267

DAN-ERIC ARCHER 2013-12-15        #22924
Den är ganska ok, vägen norr om Sävelången. Ett kort bit skogsstig mellan Norsesund och Öjaredsvägen. Jag har kört den på natten, utan lyse, på single speed bambucykel och ganska onykter utan problem. Snabbaste vägen tror jag.

Bjuder in Tom Marlow som vill lobba för "Cykelmotorväg GBG-Alingsås" till tråden...

DAN-ERIC ARCHER 2013-12-15        #22925
En kort bit cykelbana norr om E20 från Aspen till Aspenäs pendeltågstationer vore bra. Så fick man cykla förbi den fina BMX banan som finns där och det blir kortare eftersom man slippa köra över till andra sidan motorvägen.

TOM MARLOW 2013-12-16        #22926
Dessa kommentarer är hjälpsam. Jag har cyklat från Munkebäckstorget till Hästeryd några gånger Västgötaleden, som är mycket naturskönt och tyst även på vägarna. Men efter Floda det går bort från den direkta vägen till Alingsås och är mycket kuperad över Brobacka, bra att komma tillbaka i den andra riktningen ändå.

Det finns ingen anledning att ta den väg genom Edsås nu när du kan cykla genom Hemsjö eller Ingared sedan längs vägen parallell till E20.

Jag kommer att försöka den direkta vägen 3 efter Dan-Eric förslag hållning norr om Sävelången efter Lerum och se hur det kan jämföras.

Jag kommer att be Kommun om möjligheten för bättre skyltar och utveckling av cykelvägar mellan Göteborg och Alingsås som det verkar mer och mer skulle använda den.

JOHAN ERLANDSSON 2014-01-11        #22966
Dan-Eric och Tom, kan inte ni rita in på karta hur er drömsträckning ser ut?

KRISTIAN J 2014-01-19        #22992

Karta från utkast till översiktsplan

Tack för intressanta förslag som jag är ledsen att jag inte har följt upp! Det blev aldrig nån cykeltur till Alingsås under 2013 men ska försöka mig på det till sommaren. Tom - det vore väldigt intressant med en karta på din föreslagna sträckning som Johan skrev. På vilket sätt lobbar du för cykelmotorväg GBG-Alingsås? Jag har sett att det står cykelvägvisningsskyltar mot Alingsås från ICA Munkebäck. Är det nån som vet om det går att följa dem och i så fall vilken väg de leder? Alingsås kommun håller också på att utveckla en ny översiktsplan. Intressant för den här diskussionen är att både Sävelången-Floda och Alingsås-Sjövik pekas ut som "planerad cykelväg eller cykelstråk". Se karta sid 27 http://www.alingsas.se/trafik-infrastruktur/trafik-och-gator-0

TOM MARLOW 2014-03-25        #23071

Vet inte om ni kan se min sträck jag cyklat idag, tog 2.5 timmar från Alingsås till ICA Munkebäck...

http://www.strava.com/activities/123778821

Sträck mellan Norseund och Floda är mest krångligt.

Skyltning från Munkebäck ta Västgötaleden vilket gå genom Tollered, fint men backigt och inte direkt.

Det är Framtidsveckan denna veckan i Alingsås och på lördag 29 mars kommunen "vill gärna ha dina tips om hur gång- och cykelvägnätet kan knytas ihop bättre".

JOHAN ERLANDSSON 2014-03-25        #23072
Vad var det för underlag mellan Norsesund och Floda?

TOM MARLOW 2014-03-25        #23073
Från Norseund det är ett backigt skogsområde spår för ett par km, stenig och lerig ibland, så finns det en sträcka på vad som måste vara ett gammalt tåg linje som är mindre grov, och platt! (Mettombergsvägen). Jag kunde ha gått fel här och borde ha cyklat Ubbaredsvägen men jag såg inte hur man hoppar över tåglinjen. Öjaredsvägen är helt OK, smidigare, sen man cykel en stråck längs en ​​smal grusväg mellan tåglinje och sjö till Flodastationen.

JOHAN ERLANDSSON 2014-03-25        #23074
Kanske är det läge att uppmärksamma cykelplanerare från Göteborg och Alingsås kommun om svårigheterna att cykla enkelt och effektivt mellan kommunerna? 

TOM MARLOW 2014-03-26        #23075
Jag håller med, delar av sträckan faller mellan stolarna. Även om få skulle göra Alingsås till Göteborg, Floda till Göteborg kan vara lättare, och sträckan från Jonsered till Aspen är på väg, om än lugn.

TOM MARLOW 2014-04-03        #23085

Cyklade hem i går rakaste vägen, även tog "Jonsered trappan" för att skära ut en lång stigning. Efter Floda höll söder om järnvägslinjen.

Jag pratade med Kjell-Eve Jadestrom från Alingsås kommun förra veckan. Kommunen har tänkt på vägen och har "flutit" idén att bygga en trä cykelväg på vattnet mellan Norseund
järnvägslinjen och Savelången att ansluta med Ubbaredsvagen. Detta skulle lösa det största problemet med rutten (Jonsered till Aspen är andra). Det finns en liknande konstruktion i Uddevalla (?). Vem vet om det kommer att byggas.

Det tog mig två timmar från ICA Munckeback till Norseund och var mestadels non-stop. Iväg från järnvägslinjen det verkligen är kuperad.

Logga in för att svara


Produkter

Elcyklar (49)
Konverteringskit elcykel (3)
Lastcyklar (4)
Cyklar (6)
Trikar (16)
Cykelleasing (2)
Elmopeder (5)
Elmotorcyklar (1)
Konferenstjänster (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3534 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik