|
Miljöpolitik Klimatfrågan Klimatriksdag 2014
Det finns sannolikt ett betydligt bredare stöd för en snabb omställning till ett hållbart samhälle bland allmänheten än bland politikerna. Klimatriksdagen kommer att ta fram konkreta förslag på hur omställningen ska gå till så att vi kan sätta press på politikerna i valet 2014.
För 120 år sedan ordnades folkriksdagar för att pressa på för allmän rösträtt. Och vi fick som bekant allmän rösträtt. Nu är det dags få fram mer åtgärder som leder oss i riktning mot ett mer hållbart samhälle och ett stabilt klimat. Initiativet till klimatriksdagen kommer från en liten grupp engagerade personer i Linköping. Naturskyddsföreningen, Arbetets museum i Norrköping, bildningsförbund i Östergötland är några exempel på vilka som anslutit sig hittills. Föreningen Klimatriksdag 2014 driver arbetet och det konstituerande årsmötet för föreningen kommer att hållas den 31 augusti 2013 på Arbetets museum i Norrköping. I samband med att FN:s klimatpanel släpper sin rapport, nya IPCC-rapporten, 23–26 september 2013, kommer arbetet med Klimatriksdag 2014 att gå in i en ny mer utåtriktad fas. Läs mer här: http://klimatriksdag2014.se
Årsmötet för föreningen Klimatriksdag 2014 hölls enligt planerna och styrelsen jobbar nu på med stor frenesi. Nu har jag en fundering kring vad som skulle behöva komma ut av den här riksdagen: Hur många enskilda åtgärder behöver våra politiker genomföra för att vårt svenska samhälle ska vända kurs i riktning mot ett hållbart samhälle under de närmaste fem-sex åren? Det går lättare att få gehör för och fatta beslut om några enstaka frågor, men å andra sidan är klimatfrågan så komplex att den sannolikt inte kan lösas med 5-6 åtgärder. Eller går det att ta fram så genomgripande förslag att det får tillräcklig effekt åtminstone till att börja med? Grön skatteväxling och koldioxidskatt berör många samhällsområden och det kanske finns fler såna idéer eller åtgärder. Å andra sidan finns det säkert många kostnadseffektiva eller till och med lönsamma åtgärder som berör små detaljer och som det behövs 100 stycken av - eller 1000. Eller kan såna småsaker lösa sig själva utan större politiska beslut alternativt som en följd av några enstaka väl valda politiska inriktningsbeslut?
Jag föreslår en enda fråga att driva: Kraftigt höjd skatt alternativt ransoneringssystem på det som ökar koldioxid- och metankoncentrationen (de två dominerande växthusgaserna enligt IPCC AR5) i atmosfären. För att inte orsaka suboptimering måste även andra former av miljöproblem beskattas hårdare (kärnkraftsrisker och påverkan på biologisk mångfald inte minst). Detta utspritt över en tidsperiod, 10-20 år, så det finns en praktisk möjlighet att ställa om. Klubbar man det så blir det en bra drivkraft för de faktiska förändringarna i teknik, samhälle och livsstil som behövs. Teknik kan bli en viktig lösning, men genom att låta skatt/ransonering vara det drivande så lägger vi inte alla ägg i teknik-korgen, som ju inte visat sig så framgångsrik hittills. Motståndet mot detta förslag kommer handla om en försämrad konkurrenskraft för Sverige jämfört med omvärlden som inte har samma skatter eller ransoneringssystem. Kortsiktigt kan detta stämma, men långsiktigt finns inga alternativ till att ställa om, och vi får dessutom en stor fördel när vi har lyckats ställa om först. Det är ett strategiskt beslut för både Sverige och världen. Och vi bör också arbeta för att få med fler länder på samma grej. Men går det inte så måste vi gå före, det är det enda moraliskt rätta, enda sättet att ta ansvar för våra medmänniskor och våra efterkommande.
Haha, då blev det helt plötsligt väldigt enkelt - då behövs klimatriksdagen bara för att välja mellan ransonering och skatt, kanske. Men vi ska ju ändå ha ett evenemang för att ställa till väsen om frågan, och sätta blåslampa på politikerna. :-) Men så finns såna här faktorer som att det krävs ett visst antal parkeringsplatser för bil (men inte för cykel - hur många affärer i de externa köpcentrumen saknar cykelställ?!) när man bygger bostäder och annat. Det rår man inte på med skatt eller ransonering, utan den lagen behöver helt enkelt ändras. Det är förstås en sån liten detalj så det nästan saknar betydelse, men säg en massa såna åtgärder tillsammans så kommer det ju att ha effekt. Och så har vi alla faktiska subventioner av klimatförstörande verksamhet. Staten har gjort utredning efter utredning om det, och så är de kvar i alla fall.
Alla dessa "småfrågor" behövs naturligtvis drivas också, men jag kan nästan tycka att det är lite bortkastat eller ineffektivt att använda en Klimatriksdag för att driva dessa frågor, finns befintliga organisationer som behöver stöd i det arbetet både i de faktiska frågorna, och genom att det kommer en stor drivkraft i form av att det dåliga blir dyrare. Oj jo, även externa köpcentrum kommer påverkas genom höjd skatt eller ransonering. Men då inte genom att köpcentrumen får cykelställ, utan för att de försvinner eftersom de förutsätter en energi- och resurskrävande massbilism.
Att plocka bort skadliga subventioner kan bli fråga nummer två. Eller ett kanske!
Nu är det öppet för att skicka in motioner till klimatriksdagen. Sätt igång och skriv om grön skatteväxling, ransonering, lagstiftning eller även mindre frågor. Alla motioner som stämmer överens med klimatriksdagens värdegrund kommer att lämnas över till de politiska partierna. Bearbetning kan ske löpande med hjälp av kommentarer på webbplatsen. Just nu finns det två motioner godkända och utlagda, som kan kommenteras och diskuteras. Här finns info och länkar till inlämnade motioner: http://klimatriksdag2014.se/motioner/
Har tipsat på Twitter! Ni bör förresten ta bort ert dublettkonto på Twitter, svårt att veta vem man ska följa.
Tack Johan! Har meddelat detta om Twitter.
Nu är 20 motioner publicerade, bland annat en om grön skatteväxling. Men vi hoppas på många fler i konkreta frågor, för att väcka diskussion, för att ge politiker i alla läger och på alla nivåer en idé- och motionsbank att hämta ur för att driva olika frågor etc. Här hittar du inkomna och publicerade motioner och information om hur man gör: http://klimatriksdag2014.se/motioner/. Och det är hög tid att anmäla sig för att komma dit! Här möts alla slags engagerade medborgare – aktivister, forskare och företagare – för att gemensamt hitta de bästa lösningarna på vår tids största utmaning. Under tre dagar tar vi fram användbara förslag för hur Sverige ska bli världens mest klimatsmarta land. Det blir mycket roligt, mycket peppning och massor av föredrag, diskussioner, utställning och intressanta möten. Anmälan finns här: http://klimatriksdag2014.se/anmalan2/. (För övrigt, kan det inte gå att få klickbara länkar i de här skrivrutorna, Johan?)
Eva, använd länkfunktionen i redigeringsfältet (jordgloben med en kedja). Skulle gärna komma in med förslag, men tiden räcker inte till att tänka och formulera. Jag tycker det vore bra med en motion som går ut på att underlätta för lätta eldrivna eller elunderstödda fordon. Den särskilt intressanta skalan spänner från standard pedelec (25 km/h, 250W och endast understöd) till någonstans i trakterna av eu-mopeden (låt säga ca 50 km/h, 2-3 kW och eventuellt inget krav på understöd).
http://klimatriksdag2014.se/anmalan2 http://klimatriksdag2014.se/motioner Tack för tipset, här klickbart. Som sagt i en annan tråd: Skicka in något utkast, så har du ett par veckor på dig att redigera! Logga in för att svara |
Böcker (2) Återanvändande/upcycling (1) Miljökonsult (1) Magasin (3)
|