Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Grundsyn på hållbarhet    Närproducerat    Ekonomisk tillväxt   

Synvända vänder blicken mot en ny horisont

ANNEVI SJöBERG 2013-08-22        #22636

Den 7-8 september går inspirationshelgen ”Synvända” av stapeln i Stjärnsund i Södra Dalarna.  Helgen varvar föreläsningar, workshops och underhållning för alla som vill lära sig om hur man praktiskt kan använda naturens resurser på ett långsiktigt och hållbart sätt.


Målet med Synvändan är att skapa en mötesplats där folk från stad och landsbygd träffas för att lära om lokala möjligheter med, och lösningar på världens utmaningar så som klimatförändringar, försvagade ekosystem och minskande och ojämnt fördelade resurser.

- Det handlar också om att inspirera till handling så tanken är att alla föredragshållare på Synvändan ska ge konkreta tips på vad man kan göra i sin vardag för att påverka i en positiv riktning, berättar Philipp Weiss, en av initiativtagarna till Synvändan.

Under Synvändan finns det bland annat möjlighet att vara med på ett studiebesök till en närliggande skogsträdgård där man kan hitta över hundra arter av ätbara, fleråriga växter som trivs bra i vårt kalla klimat. Det kommer även att finnas möjlighet att lära sig hur man kan tjäna pengar på hyggesfritt skogsbruk och Håkan Wallander, författaren till den uppmärksammade boken” Jord: Funderingar kring grunden för vår tillvaro”, kommer att berätta om det mikrosopiska livet som finns i jorden och vikten av att bevara den.

- Vi är även  mycket stolta över att David Jonstad – en av grundarna till klimatmagasinet Effekt och författare till boken Kollaps: Livet vid civilisationens slut – kommer att inleda helgen, berättar Philipp Weiss. David målar även upp scenarier om hur våra liv kommer att påverkas i framtiden och hans föredrag är en ögonöppnare och scensättare för resten av Synvända, som kommer handla om det som är positivt, inspirerande och hoppingivande.

- Eftersom man inte kan prata hållbarhet utan att prata om mat har vi bjudit in författaren och forskaren Johanna Björklund som har skrivit en bok om klimatsmart mat, säger Annevi Sjöberg som är en av arrangörerna bakom Synvändan. Johanna Björklund kommer under sitt föredrag ge konkreta tips på hur man kan äta smart både för hälsan och klimatet. Synvändan är förresten en del av Skördefesten i Dalarna som också är väl värt ett besök, fortsätter Annevi Sjöberg.

Det kommer finnas möjlighet att följa med på en safari i binas värld med en lokal biodlare och andra ämnen som kommer att tas upp under helgen är olika vägar man kan ta för att skapa starkare lokalekonomi, hållbart ledarskap och företagande samt biomimetik, som handlar om hur vi kan lösa utmaningarna vi står inför med naturen som förebild. Förutom föredragen blir det workshops, underhållning och konstnärliga inslag.

Evenemanget finansieras genom bidrag från Leader Nedre Dalälven och är därför gratis förutom mat, boende och underhållning på kvällen.

Mer information om Synvända finns på webbplatsen www.synvanda.se och om du söker ”Synvända” på Facebook.

Fakta: Synvända arrangeras av Permakultur Stjärnsund som är ett centrum för lärande inom ämnet permakultur på orten Stjärnsund i Södra Dalarna. Ett flertal projekt är kopplade till centret som arbetar tillsammans för att bygga upp utbildningsverksamhet och demonstrations- och forskningsplatser för permakultur och skogsträdgård. Mer information om projektet och vad permakultur är finns på webbplatsen http://permakultur.stjärnsund.nu.

Kontaktpersoner: Philipp Weiss (072 923 9153, [email protected]) och Annevi Sjöberg (073 202 2509, [email protected]). Bildmaterial och pressmeddelandet finns på http://stjärnsund.nu/permakultur-stjarnsund/press/.
Logga in för att svara


Produkter

Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Magasin (3)
Miljökonsult (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3289 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik