Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Miljöpolitik   

Centerpartiets politik för hållbar konsumtion

ROGER TIEFENSEE 2014-09-02        #23400

Denna gästartikel är ett svar på en förfrågan från Ecoprofile inför riksdagsvalet 2014.

Klimat, förnybar energi och giftfri vardag är de områden som Centerpartiet prioriterar i arbetet för en hållbar konsumtion. Centerpartiets vision är ett klimatneutralt Sverige senast år 2050. Som gröna liberaler är vi övertygade om att hållbar ekonomisk tillväxt går hand i hand med våra ambitiösa miljöambitioner. Det innebär att vi förstår att människ­ors förmåga att transportera varor och sig själva starkt bidrar till samhällets utveckling. Vi behöver transporter i form av klimatsmarta bilar, lastbilar och bussar, men de behöver drivas av förnybar energi med allt mindre klimatpåverkan. Därför vill vi att det alltid ska löna sig att köra och resa miljövänligt.

Centerpartiet vill att hundra procent av Sveriges energi ska vara förnybar inom en generation. För att lyckas med vår ambi­tiösa vision behöver vi öka mängden förnybar el, ersätta de fossila bränslena i transportsektorn med förnybar el och biodrivmedel, och effektivisera vår energianvändning. Under nästa mandatperiod prioriterar vi särskilt ett bonus-malus system som gynnar miljövänliga bilar framför de bilar som släpper ut mer; en storsatsning på elbilar och utbyggnad av laddstolpar över hela landet och beslut om att öka andelen förnybar energi till 70 procent till 2030. Läs mer på: http://www.centerpartiet.se/merfornybart/
 
Arbetet med en Giftfri vardag är en annan prioriterad fråga för Centerpartiet. När vi använder kläder, när våra barn biter och suger på badankor, och när vi tvättar, kommer vi i kontakt med kemikalier som kan påverka vår ferti­litet, göra oss sjuka och orsaka allergier. Mycket av den mat som äts på våra förskolor kommer från producenter i andra länder där djur matas med antibiotika i förebyggande syfte. För Centerpartiet är det en självklarhet att ingen förälder ska behöva oroa sig för om det är farligt när barnen stoppar tröjärmen eller badankan i munnen, eller att maten som barnen äter riskerar bidra till att antibiotikan i framtiden blir verkningslös.
 
Under nästa mandatperiod prioriterar vi särskilt att:
  • Förbjuda det hormonstörande ämnet bisfenol A, som bland annat finns i kassakvitton och konservburkar, och påskynda arbetet med att förbjuda farliga kemikalier i grupp.
  • Införa en skatt på giftiga kemikalier som gör det farliga dyrare och det mindre farliga relativt sett billigare.
  • Införa ett producentansvar för kläder så att kasserade plagg, som ofta innehåller en lång rad farliga ämnen, återvinns.
  • Prioritera arbetet i kommuner för giftfria förskolor, skolor och andra miljöer där barn vistas;
  • Ställa tuffa krav i offentliga upphandlingar, framför allt i de som görs för skolor och äldreboenden, så att all mat som ligger på barns och äldres tallrikar minst lever upp till det svenska djurskyddet, produceras utan onödig användning av antibiotika, och är sund, säker och hållbar.
  • Genomföra ett nationellt matlyft, där de som driver förskolor, skolor och äldreboenden premieras om de satsar på bättre kvalitet på maten.
  • Initiera en global kriskommission för antibiotika, motsvarande Stern-rapporten som sätter en prislapp på vad överanvändningen av antibiotika innebär för människor, för miljö, för djur och för samhällsekonomin.
Att återvinna kläder och textilier är inte bara viktigt för att minska spridning av kemikalier. Återvinning och återanvändning av olika material är betydelsefull för att sluta kretslopp och minska avfallsmängder, och därmed ta samhället närmare en hållbar konsumtion.

Roger Tiefensee, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet
 Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)
Miljökonsult (1)
Magasin (3)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3269 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik