Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Miljöpolitik   

Var är satsningarna på miljöteknik?

JOHAN ERLANDSSON 2006-01-24        #1426
Borde inte Sverige ha goda förutsättningar att bli ledande inom miljöteknik? Jag tycker det verkar som om det satsas för lite på forskning och utveckling av miljöteknik, som kan bidra till en hållbar utveckling och en gynnsam ekonomisk utveckling för Sverige. Hur många miljöteknikfonder finns det t.ex. att välja på? Här är ett exempel från Stockholm om politikernas ointresse av denna fantastiska möjlighet: "Politikerna i Stockholm är dåliga på att stärka stadens internationella image som ledande på miljöteknik. Den bedömningen gör många företagsledare som är beroende av en aktiv hemmamarknad för att lyckas med exportsatsningar. - Stockholm riskerar att stå utan referensprojekt inom miljöteknik, varnar Östen Ekengren, vice vd för IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande för Stockholms Miljöteknikcenter. "

http://dagensmiljo.idg.se/ArticlePages/200601/24/20060124082409_DMI/2006012



MAGNUS BILLBERGER 2006-01-24        #1429
Läste nyligen en rapport från energimyndigheten (2004) om solceller. Hittande den på länken nedan. Följande av innehållet var mycket intressant och känns allmängiltigt: Man noterade att vi i Sverige låg mycket långt fram vad gäller forksningen om solceller (möjligt genom myndighetspengar till forskningen). Dock saknades motsvarande satsning på att dra nytta av den kunskap forskning levererade. Man jämförde med Japan och Tyskland vilka båda satsat mer på även implementeringen. Min slutsats av detta är att: För att kunna vara ledande inom ett framtidsområde (t ex miljöteknik) måste man ha med hela kedjan från forskning fram till slutanvändaren i sin satsning. Kanske inte helt trivialt alltså.

http://www.pvnord.org/results/downloads/Solceller_rapport.pdf

JOHAN ERLANDSSON 2006-01-25        #1430
Nej, det är inte trivialt, men det stämmer nog verkligen att man måste samordna forskningssatsningar med marknadsstimulerande åtgärder av olika slag. Etanolen är väl ett ganska bra exempel på marknadsstimulerande åtgärder (skattebefrielse på bränsle, förmåner för etanolbilar, alternativbränsletvång för mackar o.s.v.), kanske att det t.o.m. blivit för mycket i förhållande till forskning om drivmedel. Sverige borde ha förutsättningar att bli ledande inom t.ex. energisnåla hus, biobränslen, värmepumpar, vindkraftelektronik, vågkraft, energibesparingar, fjärrvärmesystem, koldioxidavskiljning och även "traditionell" miljöteknik som reningsteknik. Tänk vilka exportframgångar det skulle kunna bli! Framgångar som man dessutom skulle kunna känna sig stolt över.

JOHAN ERLANDSSON 2006-01-29        #1442
Thomas Östros och andra ministrar vill satsa, men tyvärr genom att använda redan öronmärkta pengar till miljöbistånd. Tråkigt att det behöver bli en konflikt: "Regeringens utlovade miljöbistånd på en miljard kronor riskerar att frysa inne och i stället mer fungera som exportstöd för svensk miljöteknik. "Miljömiljarden" har vållat en spricka i regeringen, erfar DN. Biståndsminister Carin Jämtin står för biståndslinjen medan näringsminister Thomas Östros ser en möjlighet att gynna svenska företag. "

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=517019&previousRenderType=6

JOHAN ERLANDSSON 2006-11-15        #1914
Ny Teknik uppmärksammar de svenska miljöteknikmöjligheterna i dag med tretton exempel. En del har vi redan nämnt här på Ecoprofile, medan andra är nya: Gröna bilen, svenskt forskningarprogram om bland annat hybrid- och bränslecellsbilar Volvo Aeros flygmotor med värmeväxlare, minskar förbrukning med 7 % Luftfartrsverkets och SAS "Gröna inflygningar" Norstels värmetåliga elektronik för t.ex. hybridbilar Chemrecs bränsle och energi ur svartlut Mefos masugn med mindre koldioxidutsläpp Alfa Lavals nanoteknik för energisnålare kyla Stormleds strömsnåla lysdioder Nibes värmepumpar med varvtalsreglering Solibros tunnfilmssolceller Climatewells soldrivna värmepump Seabaseds vågkraftpark Vattenfalls koldioxidfria kraftverk Har ingen länk, artikeln verkar inte har kommit ut på webben än.

JOHAN ERLANDSSON 2007-04-24        #2445

USA:s ambassadör har tagit som sin uppgift att dammsuga Sverige efter bra miljöteknik som USA kan dra nytta av. Hans lista är på bifogad länk. Lite kul att ett bioenergiföretag från Lidköping (min hemstad) är med.

http://www.nyteknik.se/uploaded/document/2007/4/20/April_2007_list_of_inves

JOHAN ERLANDSSON 2008-03-11        #4641

Till slut fick jag i alla fall delvis svaret på min fråga, via SymbioCity marknadsförs nu 700 svenska miljöteknikföretag mot städer som vill ha en hållbar utveckling.

http://www.symbiocity.org/

JOHAN ERLANDSSON 2008-03-18        #4728
WWF pekar på ett dussin lovande svenska miljöteknikföretag: • Air to Air • Arontis • Capital Cooling Europe AB • Ecoera • Morphic Technologies • NordIQ • Parans Solar Lighting • Picoterm • REHACT • SkyCab • Svensk Rökgasenergi • Vertical Wind

http://dagensmiljo.idg.se/2.1845/1.151228

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)
Magasin (3)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3164 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik