Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Från växtriket   

Är Quorn energisnålt?

JOHAN ERLANDSSON 2007-02-06        #2118

Igår gjorde jag äntligen slag i saken och testade att byta ut blandfärs mot quornfärs när jag lagade köttfärssås (quornfärssås?). Det blev helt OK, men sen kom jag på att jag inte är säker på att det rent miljömässigt är bättre med quorn. Det kanske går åt enorma mängder energi att framställa denna svampprodukt? Kilopriset vittnar ju i alla fall om att det är något som är besvärligt i produktionen, jag tror det låg på 130 kronor kilot, och då var det ändå fryst...

http://www.quorn.se//cmpage.aspx?section=VadArQuornELEONORA HORN 2007-02-06        #2119
Det har jag också undrat! Såg du Quorns beskrivning av hur det framställs? En länk på samma sida leder till en beskrivning av mykoproteinfabriken. Jag som sett framför mig små svampar känner mig lite dum... Men hur mycket energi som går åt undrar jag fortfarande också.

http://www.mycoproteineducation.com/foodproduction/ferm/quornprod.php

ROS-MARIE JOHANSSON 2007-02-07        #2121
Det kan vara så att de lägger på extra vinstmarginal på produkten, eftersom affärerna vet att det kommer sälja ändå...

ELEONORA HORN 2007-02-07        #2122
Ja, priset behöver inte alls säga något om produktionen, utan kan basera sig på helt andra, marknadsrelaterade faktorer. Ibland undrar jag om påslaget på ekologiska livsmedel i en del fall verkligen motsvarar den faktiska ökade produktionskostnaden. En del energi borde gå åt till att hålla rätt klimat under produktionen, men jäsningen genererar en del värme själv. Som input i processen, förutom kulturen, kommer mat i vätskeform. Hur det är tillverkat vet jag inte, men det borde väl inte vara lika avancerat som kossornas mat. Ut kommer bl.a. kväve. Fördelen här är att det inte läcker ut okontrollerat. Man tar inte upp en stor odlingsareal, men det kan vara både positivt och negativt beroende på var, när och hur det odlas. Det är några aspekter jag kommer att tänka på även om hård fakta saknas.

ANNA-LENA HELLSTRöM 2007-02-07        #2123
Rent spontant tycker man ju att quorn borde vara en bättre produkt, jag sökte efter nån LCA av quorn, men hittade bara en rad där köttproduktion jämfördes med vegetariska alternativ. "Meat production is energy inefficient compared to the production of protein sources like soybean or Quorn."

http://www.answers.com/topic/future-energy-development

JOHAN ERLANDSSON 2007-02-07        #2125
Åt upp mina "quornfärssås"-rester idag. Funkade nu med. Härligt med lite proffsiga inlägg i ämnet! Nu fick jag energi att söka lite själv. Hittar ingen LCA heller, men företaget självt uppger att energiåtgången är en femtedel jämfört med köttproduktion (näst sista stycket på bifogad länk). Men man hade ju gärna velat se lite mer siffror, gärna från oberoende part...

http://www.wired.com/news/technology/0,1282,51842,00.html

JöRGEN PETTERSSON 2007-02-08        #2129
Om de nu jämför sig med köttproduktion hade det ju varit intressant att veta mer specifikt vilken sorts köttproduktion de jämför sig med. Det kanske finns någon genomsnittssiffra för energiåtgång vid köttproduktion som jag inte känner till, men hur som hellst så utmärker ju produktion av nötkött sig som väldigt energiineffektivt i jämförelse med annan köttproduktion.

JOHAN ERLANDSSON 2011-01-31        #16768
Så här säger Fredrik Hedenus, Chalmers, om quorn:

Quorn produceras av svampar som växer på en typ av socker. Det finns inte så mycket analyser av just qourn men den som finns tyder på att växthusgasutsläppen från qourn är lägre än för griskött. Visserligen kräver qourn ungefär lika mycket  energi att tillverka som griskött, men matens klimatpåverkan kommer inte främst från energianvädnningen. De viktigaste växthusgaserna från matproduktionen är lustgas och metan. Lustgas kommer främst från åkrar som man gödslar samt från gödselhantering medan metan kommer från kor och fårs magar och från gödselhanteringen. Eftersom det krävs mer foder för att producera ett kg griskött än vad som krävs för att producera ett kg qourn, gör det att lustgasutsläppen blir högre för grisköttet. Till det kommer gödselhanteringen som inte alls finns i qournproduktionen. Därför är qourn, och vegetarisk mat i allmänhet, ett klimatsmartare val än kött och mjölk.

http://onetonnelife.se/2011/01/28/vegetarisk-vs-kott/

Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)
Hemleverans av mat (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3269 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik