Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekologiskt   

Samma märke för ekologisk mat i hela Europa

JOHAN ERLANDSSON 2007-06-12        #2609
2009 införs gemensam märkning för ekologisk mat i Europa. En konkurrent till KRAV alltså, som inte gillar detta. Kan vara bra säger jag, om man ser det som ett första steg mot att överge den förvirrande miljömärkningen och istället införa standardiserad, obligatorisk miljöinformation för produktgrupper som är relevanta att informera om.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=547&a=660434



ÖRJAN LUNDBERG 2007-06-13        #2621
Vad jag förstår är KRAV mest kritiska mot att den nya märkningen tillåter att genmodifierade livsmedel blandas i de ekologiska produkterna, upp till 0,9 % är OK enligt den nya märkningen. KRAV är också kritiska till att man får blada i 5 % icke-ekologisk produkt och ändå kalla den ekologisk i t ex mjölk. De kritiserar alltså kriterierna för märkningen inte att det blir en EU-gemensam märkning. Jag hoppas att den nya märkningen även kommer att ta upp etiska kriterier om t ex arbetsförhållande vid framställning etc. så att det blir ett hållbarhetsmärke och inte bara ett miljömärke.

JOHAN ERLANDSSON 2007-06-13        #2626
Så här skriver DN i alla fall om KRAVs inställning: "Från svensk sida har Krav som står för en stor del av märkningen av svenska ekologiska livsmedel uttryckt oro för att värdet på deras märke ska urholkas och för att konsumenterna ska förvirras när ytterligare en märkning dyker upp." För egen del ser jag helst att miljöfrågor och sociala frågor hålls isär (åtminstone när det gäller information som denna), för ökad tydlighet vilket jag tror gagnar både miljö och människa.

JOHAN ERLANDSSON 2008-02-10        #4401

Så här ser märket ut, som blir obligatoriskt för ekologisk mat 1 januari 2009. Låter lite konstigt med obligatorisk positiv märkning eller? Hade det varit obligatorisk information om miljöprestanda för all mat hade det varit mer förståeligt tycker jag.

http://www.regeringen.se/sb/d/9950/a/96413

MIKAEL JOHANSSON 2008-02-11        #4412
Hur ska man veta att ICA (och andra) inte kommer att fuska även med denna märkning?

JOHAN ERLANDSSON 2008-02-12        #4419
Du hänvisar till köttfärsen antar jag? Lösningen där var väl en fri och oberoende granskande journalistkår, samt införande av tredjepartskontroll av kötthanteringen. Det är väl lämpligt att fortsätta på de spåren.

Logga in för att svara


Produkter

Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3225 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik