Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Närproducerat   

Det smutsiga flaskvattnet

MAGNUS BILLBERGER 2007-08-20        #2857
SVD uppmärksammade i lördags det smått bisarra i att det förra året gick 15 000 lastbilstransporter med flaskvatten. Man bör notera att vi i Sverige har högre kvalitetskrav på kranvattnet än på flaskvatten. Vatten på flaska har blivit en miljardindustri. Vi svenskar dricker buteljerat vatten som aldrig förr. Men trenden slår mot miljön. 15 000 lastbilstransporter krävdes förra året för att frakta fram vatten- flaskorna till butikshyllorna. Lite intressant också att se spridningen på åsikterna hos dem som kommenterat...

http://www.e24.se/dynamiskt/konsumentvaror/did_16587433.aspMIKAEL JOHANSSON 2007-08-20        #2858
Ja, det verkar som om vi människor gör allt konstigare och konstigare saker för att så snabbt som möjligt förbruka planeten jorden. Jag kan tänka mig att om man frågade en politiker från vänsterblocket om det behövs någon klimatrelaterad åtgärd mot detta så skulle denne kanske svara att man bör lägga en speciell skatt på dylik klimatförstörande lyxkonsumtion. Vidare så kan jag tänka mig att om man ställde samma fråga till en politiker i högerblocket så skulle de svara att det ska marknaden själv kunna reglera. Frågan är hur dylika mänskliga dumheter på bästa sätt korrigeras? Kanske räcker det med upplysning? Själv dricker jag alltid kranvatten.

ERIK SANDBLOM 2007-08-21        #2859
Jag tycker man ska klimatmärka saker precis som man idag måste märka upp näringsvärde mm.

MATTIAS CARLSSON 2007-08-21        #2860
Jag tror att folk i allmänhet är medvetna om att vatten på flaska är miljömässigt mycket sämre än kranvatten. Jag tror också att de flesta vet näringsinnehållet i kranvatten och flaskvatten är ungefär lika. Ändå väljer många att betala 1000 gånger mer för att få vattnet i en flaska (är det bubblorna som lockar eller är det bara flaskan?). Visst är det märkligt, men vad kan vi göra åt det? Den bästa åtgärden jag kan komma på är att indirekt göra flaskvattnet ännu dyrare genom högre skatter på koldioxid och energi.

MAGNUS BILLBERGER 2007-08-21        #2861
Mikael: dina spekulationer om vad en väster- respektive högerpolitiker skulle säga är intressanta. Jag tror att inget av de antagna uttalandena är någon lyckad lösning samtidigt som båda förlitar sig på "marknadskrafterna". Om marknaden själv ska kunna reglera krävs att varorna inte subventioneras och att deras pris innefattar miljökostnaden. Jag tror inte att riktade skatter är en särskilt lyckad lösning. Det är ett ganska säkert sätt att reta upp konsumenter och förlora i popularitet. I exemplet med flaskvatten vore nog personliga koldioxidkvoter ganska effektivt.

ANNA-LENA HELLSTRöM 2007-08-21        #2862
Det skulle vara intressant att se hur stor del av det buteljerade vattnet som har ersatt läsk. Jag TROR att det kan vara många som idag väljer ett gott smaksatt vatten istället för läsk i och med sockerdebatten. Då innebär det inte någon reell ökad miljöbelastning, snarare tvärtom eftersom man då slipper fosforsyra och annat som finns i läsken. Dessutom vinner folkhälsan. Men jag har som sagt inte sett några siffror på att det skulle vara så, det är rena spekulationer från min sida.

EJ LäNGRE MEDLEM 2007-08-21        #2863
Häromdagen plockade jag ner en Bon Aqua-affisch på stan. Var det fel i era ögon?

ERIK PIHL 2007-08-21        #2864
Jag kan tänka mig flera anledningar till att köpa flaskvatten: - När en är ute på stan och plötsligt blir törstig så är det ibland enda alternativet. - Dricka ingår när du köper exempelvis en pizza. Vissa tar läsk, andra mineralvatten. - Vissa har druckit mycket läsk eller mineralvatten och vill ha något som bubblar (jag känner en som är beroende). - Det anses mindre tidskrävande för personalen att ställa fram buteljerat vatten på restauranger, än att fylla på kranvatten. Jag var en gång på ett konferenshotell som hade eget källvatten (även kolsyrat) men som ändå ställde fram Ramlösa till maten!!! - Det anses "finare" att dricka dyrt flaskvatten än kommunalt kranvatten. - Vissa är så ofantligt dumma att de tror att mineralvattnet är så mycket bättre att det är värt besväret och pengarna att köpa för att ha hemma. Få förklaringar handlar om att flaskvatten skulle vara billigare. Det handlar snarare om bekvämlighet, tillgång, information och attityd. Det skulle behövas chockhöjda priser för att ha påverkan genom ekonomiska medel, och då måste även alla alternativ också prishöjas minst lika mycket, för att inte effekten skall bli negativ för miljön (t ex att folk köper öl eller läsk istället). Informationskampanjer och ökad tillgänglighet till kranvatten är antagligen bättre åtgärder. Vissa kommuner har delat ut smarta flaskor att fylla på med kranvatten och ta med sig på resan etc, det är nog ingen dum idé. Karl: Reklam är fult och ett jättehot mot miljön (får folk att konsumera mer) så att riva ner en affisch är väl nästan aldrig fel?

MAGNUS BILLBERGER 2007-08-21        #2865
Anna-Lena: jag har sett sådana siffror du efterfrågar, dvs hur mycket läskförsäljningen minskat och hur mycket flaskvatten försäljningen gått upp. En sådan jämförelse blir dock lätt lite av en klassisk Mark Twain - "lögn, förbannad lögn och statistik". Man väljer vilket resultat man vill ha och använder för detta lämpliga fakta. Man bör i så fall vara noga med vad man frågar och vilka uppgifter som behövs för att ge ett hyfsat objektivt svar. Vilket år man ska ha som referensår och varför? Vilka drycker ska vara med i substitutionsjämförelsen? Vad skulle hänt med läskförsäljningen i den rådande sockerdebatten om det inte hade funnits flaskvatten tillgängligt? Osv. Vill man vara elak kan man spinna vidare på ditt resonemang och komma fram till att det är ganska ok att man röker tobak eftersom man gör det istället för marijana. Man borde nog egentligen utvidga diskussionen att omfatta alla drycker som transporteras mer eller mindre långt. Vissa måste kunna betraktas som mer onödiga (t ex flaskvatten från Frankrike utan vare sig smaksättninge eller kolsyra) medan transport av andra (t ex mjölk) känns som mer skälig.

MIKAEL JOHANSSON 2007-08-21        #2866
Karl, varför inte skriva "ökar växthuseffekten" på affischen istället för att riva ned den? Då ökar du ju folkbildningen med hjälp av deras affischering.

ERIK SANDBLOM 2007-08-21        #2867
Mattias skrev "Jag tror att folk i allmänhet är medvetna om att vatten på flaska är miljömässigt mycket sämre än kranvatten." Nej, det här tror jag är helt fel. Alla har vaga uppfattningar om allt möjligt, så det är helt nödvändigt att märka upp flaskvattnet med en uppgift om _hur mycket_ koldioxid/energiförbrukning gick åt vid buteljering och transport (genomsnitt). Flaskan bör även förses med motsvarande uppgifter på kommunalt vatten, så man har något att jämföra med. Trots miljötänket så florerar en massa missuppfattningar. Det var ju många som blev förvånade när DN skrev att "ta bilen till matbutiken frestar hårt på miljön. De transporterna släpper ut mer än alla andra transporter i livsmedelskedjan - sammanlagt." http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=637433 Mikael, alla vet att flaskvatten ökar klimatproblemen. Märkningen behövs för att man ska förstå hur mycket. Man måste kunna ha något att jämföra med, annars blir folk bara uppgivna av alla röriga påståenden.

MAGNUS BILLBERGER 2007-08-22        #2868

Här är ett par grabbar som vill ha oss att köpa tomfalskor istället som vi ska kunna fylla på på väg ut ur butiken.

http://www.dalarnastidningar.se/nyheter/borlange/article222894.ece

JOHAN ERLANDSSON 2007-08-22        #2869
Det är ju en riktigt snygg lösning, undrar om handeln har mod nog att erbjuda det? Drickaleverantörerna lär ju inte bli så förtjusta. Affärerna skulle ju till och med kunna installera automater som erbjuder kylt vatten, kanske även kolsyrat för de som vill ha det, och ta typ en spänn för att fylla en flaska. Min lokala ICA-affär har precis börjat erbjuda take-awaykaffe och även kontantautomat. Varför inte också en vattenautomat? Några frågetecken för deras affärsidé bara, jag ser inget om att affärerna också erbjuder möjlighet att fylla vatten? 10 spänn verkar vara väl dyrt för en tom flaska. Och varför går det inte att panta flaskan? En helt ovidkommande anekdot: Jag har kört truck på fabriken i Lidköping där de tillverkar PET-flaskorna på bilden ovan. Jag glömmer aldrig ljudet från tusentals flaskor som studsar i betonggolvet från sex meters höjd när lastpallen gick sönder...

MATTIAS CARLSSON 2007-08-27        #2896
Artikel i dagens DN om åtgärder mot flaskvatten. Bland annat har San Franciscos borgmästare förbjudit stadens alla myndigheter att köpa in flaskvatten. Dessutom har flera välrenommerade restauranger i New York slutat med flaskvatten och använder nu bara kranvatten. En ny trend på gång miljödebattens kölvatten alltså. Även svenska restauranger hakar på trenden: "Kurs- och konferensanläggningen Sånga-Säby utanför Stockholm har redan lämnat flaskvattnet bakom sig. Sedan 2003 serveras bara vatten i glaskaraffer. Vattnet kommer direkt från Mälaren, via Sånga-Säbys eget vattenverk och en kolsyremaskin längst in i restaurangköket. Minst 75 karaffer om dagen går åt. – Tidigare gjorde vi av med 10.000 liter flaskvatten om året som alla skulle fraktas hit, säger Paula Cederberg, hovmästarinna och miljökoordinator. Beslutet sparade inte bara miljön utan också ekonomin. Paula Cederberg uppskattar att Sånga-Säby sparat runt en halv miljon kronor på att slopa flaskvattnet."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=685328

MATTIAS CARLSSON 2007-08-29        #2907

Studio ett, i P1, tar upp detta ämne idag. "Vatten på flaska Varför köper svenska konsumenter alltmer vatten på flaska, trots att vi har bland världens bästa kranvatten? Och är transporterna av flaskvatten verkligen en så stor miljöbov som vissa påstår? Mikaela Valtersson, riksdagsledamot (mp) och Peter Mattsson, vd Sveriges Bryggerier deltar."

http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1637

ELEONORA HORN 2007-11-20        #3650
SvD skriver idag om att KonsumentföreningenStockholm gjort en uppföljande undersökning (som pdf här) till den i media uppmärksammade rapporten i augusti. Nu, efter miljödebatten som följde, uppger 17% av de tillfrågade att de dricker mindre flaskvatten eller helt har slutat på grund av debatten. Samtidigt säger bryggeribranschen att den tidigare försäljningsökningen bara avstannat lite i oktober. "-Det är möjligt att det skulle ha ökat ännu mer om det inte var för miljödebatten", säger informationschefen på Sveriges bryggerier till SvD. Henrik Sjödin, som är doktorand i konsumentmarknadsföring, kommenterar detta i samma artikel "-Nästan alla säger att de tycker att miljövänliga produkter är att föredra, men inte alls lika många handlar miljövänligt." Suck, ja, sådana är vi människor. Vi säger ofta en sak, men gör en annan. Vad sägs om att göra Soda Streamer eller någon annan kolsyremaskin till årets julklapp till alla som inte kan vara utan bubbelvatten? Med en påfyllnadsbar flaska till. Konsumentföreningen Stockholm har tagit fram en etikett (se bild via länken nedan som går till pressmedelandet) man kan beställa och klistra på sin flaska, men jag undrar, jag, om det kommer ha någon större effekt. Vi får väl se. Annars tycker jag att Johans förslag om vattenautomater är utmärkt. Förr fanns ju små drickfontäner lite varstans utomhus, och automater skulle kunna vara den moderna (mer hygieniska också) motsvarigheten.

http://www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/page____3159.aspx

ELEONORA HORN 2009-09-29        #12296
En liten ort i Australien har förbjudit flaskvatten. Affärerna säljer påfyllningsbara flaskor istället och stan har försetts med vattenfontäner där flaskorna kan fyllas på. Det är lite intressant att det är i Australien detta skett, tycker jag. Förbudet har drivits fram av stadens invånare och kändes tydligen så betydelsefullt att flaskvattenförbudet inleddes med att hundratals människor marscherade genom staden!

http://www.dn.se/nyheter/varlden/australiensisk-stad-forbjuder-dricksvatten

JOHAN ERLANDSSON 2012-10-09        #21331
Om ett par dagar startar "Re-Fill-It". De har en app som visar de caféer där man kan fylla på sin vattenflaska.

Logga in för att svara


Produkter

Växtskydd (1)
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3269 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik