Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Kött   

Fem myror är fler än fyra elefanter...

EJ LäNGRE MEDLEM 2008-01-04        #4047
Think you can be a junk eating environmentalist? Think again! Save the planet – go sufficient! ... för att parafrasera någon som tyckte att man minsann inte skulle tro att man kunde vara en köttätande miljövän. Det är just här vi har problemet: uppdelningen i vi och dom, i "riktig" miljövän och "låtsas" miljövän. Låt alla vara med och känna att de gör något, med tiden kanske de börjar göra mer! Till skillnad från diverse snask, godis och kakor så innehåller kött faktiskt proteiner, vitaminer, mineraler och proteiner som människor behöver. Rent kött är ej heller förpackat i onödiga små färgglada plastförpackningar (som det godis och de kakor som många av mina vegetarianvänner sätter i sig för att de inte får i sig tillräckligt för att hålla sig mätta under en längre tid). Det är tråkigt att somliga vegetarianer anser sig vara förmer än köttätare, som om den enda vägen till himmelriket (läs: en värld där människan inte överutnyttjar jordens resurser) är att bli vegetarian. Det är helt absurt att köttätare nästan ska behöva be om ursäkt för sitt val. Det kan faktiskt vara ett mycket mer medvetet och mindre miljöbelastande val än att äta bönor importerade med lastbil från Turkiet, influgen ris odlad i Kina under tuffa arbetsförhållanden och där metanavgångarna vida överträffar några kors pruttande, paprika som besprutats och bevattnats och transporterats med lastbil från Spanien, avokado som besprutats och bevattnats och transporterats med lastbil från Israel, plus en massa godis och kakor med ingredienser från kors och tvärs till slut förpackade i plastiga små förpackningar. Det KAN faktiskt vara så att den som äter ekologiskt kött och ekologiska lokalproducerade rotfrukter och grönsaker har en mindre påverkan på miljön än den som äter en vegetarisk sallad med mer eller mindre besprutade ingredienser från väldens alla hörn. Trots det är det köttätaren som får sneda blickar kastade på sig. Hur kommer detta sig? Jag tror att vi måste arbeta tillsammans mot en hållbar värld, det får inte bli så att miljörörelsen ser ner på potentiella miljökämpare. Alla måste dra sitt strå till stacken, och viljan till det får inte kvävas av en hel uppsättning av normer för hur man bör vara som "sann" miljöengagerad . Många som gör lite kan förändra mer än några få som tror sig göra allt (rätt). Dessutom finns det många som faktiskt känner att de är piggare, friskare och mer på hugget när de äter en kost där kött ingår. Och det är väl inte håglöshet och ständig förkylning miljörörelsen behöver? I jul blev det en bit julskinka – från en glad (ekologisk) gris som INTE tärt på jordens resurser utan tvärtom förbättrat förutsättningarna att använda dem. En gris som går ute och bökar och bajsar ger jorden bättre struktur och näring, och gör att vegetabilier växer bättre nästa år. Kretsloppet är det finurliga med ekologiskt jordbruk. Förr i tiden kallades detta äng-är-åkers-moder-jordbruk. Jorden mår inte bra att odlas år efter år, så när den vilar är det bra att låta den återhämta sig med hjälp av en glad gris :) Under juldagarna diskuterades också miljöproblematiken flitigt med släkt och vänner - och min misstanke är att viljan att lyssna på mina argument om lokalproducerad och ekologisk mat, konsumtionsminskning och problem med ekonomisk tillväxt inte blev mindre av att jag i deras ögon inte framstår som en extrem vegetarian som moraliserar andra...



ERIK SANDBLOM 2008-01-04        #4049
För mig handlar det inte om antingen eller, det handlar om att minska köttätandet för djurens och miljöns skull. Om man inte äter kött mer än en gång om året, så tycker jag inte man har mycket att skämmas över. Sen är djur inte den enda källan till gödsel. Man kan ju kompostera. Höstlöven i skogen blir så småningom till jord. Även människor producerar gödsel.

JOHAN ERLANDSSON 2008-01-05        #4050
Även om jag tror att du är ute på lite tunn is i några av dina påståenden så tycker jag att det här är en mycket angelägen fråga. Hur stor miljöpåverkan ger köttätande? Ger all typ av kött samma miljöpåverkan? Kan kött ingå i en långsiktigt hållbar diet? Min personliga erfarenhet av vegetarianer jag känner är inte alls lik den du beskriver. Ofta är det mest etiska skäl som ligger bakom valet att inte äta kött, alltså frågan om det är rätt att ta livet av ett djur för att använda det som föda. Oavsett var man själv står i den frågan så tycker jag inte det finns någon anledning att inte respektera detta ställningstagande. Och jag har inte heller någon gång stött på någon som moraliserar (av mina vänner i alla fall). Frågan är iofs varför du tycker det är mer OK att moralisera över minskad konsumtion och ekologiskt producerad mat än över en köttfri diet? En annan sak jag kommer att tänka på när jag läser ditt inlägg är att vi har alldeles för dålig information om vad vår mat ger för miljöpåverkan. Det är ju en förutsättning att vi verkligen känner till vad olika dieter ger för miljöpåverkan om vi ska kunna göra matval som ger så liten miljöpåverkan som möjligt.

EJ LäNGRE MEDLEM 2008-01-05        #4053
Jag håller med om att vi borde försöka sluta kretsloppen bättre, och använda gödsel från mänsklig avföring och kompost. Svårigheten där ligger väl i att människans restprodukter innehåller så mycket tungmetaller, men jag vet inte - det kanske har kommit bättre reningsmetoder? Hos mig återför vi komposten till vår kolonilott, men vi samlar (ännu?) inte kiss och tar med ut. Hur stor miljöpåverkan olika typer av kött ger och om det kan ingå i en hållbar diet är självklart den centrala frågan, men som du också skriver Johan så har vi dålig information om detta. Det beror ju också på om vi jämför industriell köttproduktion med vegetabilier, eller om vi utgår från ekologisk köttproduktion. Det vore intressant att veta var du ser den tunna isen Johan! Jag tycker att det är dags att lyfta även annan onödig överkonsumtion, som av godis och kakor till exempel. Det kanske finns utrymme för mer kött om man äter mindre snask? Jag har mött alla möjliga skäl till varför människor i min omgivning är vegetarianer, men inom miljörörelsen (där jag rör mig) tycker jag att miljöskäl verka väga tyngre än etiska skäl. Det finns ingen anledning att inte respektera vilka skälen än är, men detsamma måste gälla beslutet att äta kött. Och där har jag många gånger mött en bristande sådan. Självklart tycker jag att minskad konsumtion samt ekologiskt kött vore det bästa, och det jag själv försöker leva efter, men jag tycker fortfarande inte att det är okej att moralisera andra. Och inte heller tror jag att det är särskilt konstruktivt. Det är egentligen detta som är mitt främsta argument: att man faktiskt uppnår större total förändring genom att påverka andra - utan att moralisera. Det är nog större chans att få gehör för sina argument om man inte själv framstår som för extrem. Många vill leva mer miljövänligt, men när alternativet som målas upp blir för "mycket" är det lätt att man helt skakar det av sig. Kanske kan ekologiskt kött och minskad konsumtion vara ett första steg? Kanske lokalproducerat ett andra? Detta knyter ju lite an till vad du Johan skrev om dina tankar kring det nya året - att vi måste uppmärksamma alla bra saker som människor faktiskt görs och skapa positiva alternativ.

MIKAEL JOHANSSON 2008-01-05        #4054
Caroline, vill man dra sitt strå till stacken så kan man gå halvvägs genom att bestämma sig för att äta högst en köttmåltid per dag. Det har jag gjort. För de som äter sin arbetslunch ute så finns det ju så många goda vegetariska rätter att välja på. Det kan väl inte vara någon stor uppoffring för människor att göra så.

EJ LäNGRE MEDLEM 2008-01-06        #4062
Absolut, en vegetarisk måltid om dagen är ingen uppoffring alls - utan snarare en möjlighet till ännu större variation! Själv lagar jag min vegetariska mat själv, då vet jag också vilka slags råvaror jag använder. Ännu bättre är också om denna vegetariska måltid inte kompletteras med snask och godis ett par timmar senare... Jag menar att hur miljövänlig kosten är genom att äta vegetariskt beror på VAD för vegetariskt man äter (avokado, paprika, bönor och ris eller kanske kålrot, vitkål och keso) - och hur man äter i övrigt (smågodis, kakor, bananer eller svenska äpplen). Dessutom är vegetarisk kost jämförelsevis olika miljövänlig beroende på vad man jämför med (industriell eller ekologisk animalieproduktion).

JOHAN ERLANDSSON 2008-01-06        #4064
Den tunna isen tyckte jag mig skönja i uttalanden om håglösa och förkylda vegetarianer, att vegetarianer i allmänhet äter mer godis, att ris flygs in från Kina (både köttätare och vegetarianer äter väl förresten ris och grönsaker, det är väl mest bönorna som är relevanta i jämförelsen), att godisförpackningar är relevant att ta upp i det här sammanhanget och att godiskonsumtion ger miljöpåverkan som är jämförbar med köttkonsumtion. Och som jag tidigare nämnt, att vegetarianer i allmänhet är extrema moralkakeleverantörer. Min uppfattning är snarare att köttätare blir provocerade av själva valet att inte äta kött. /Johan, för tillfället sprängmätt på falafelrulle... ;-)

MIKAEL JOHANSSON 2008-01-06        #4065
Caroline, du menar att det viktiga är inte att ett fåtal extremt miljövänliga människor gör rätt saker utan att det är att många lagomt miljövänliga människor gör rätt saker för att det ska ge ett bra resultat. Där håller jag med dig. Vi behöver en ny flockmentalitet. När det gäller flockmentalitet så har vi sett hur de tidiga larmen om peak oil och växthuseffet ledde till ett motsatt beteende där kulturen med stadsjeepar växte fram. Och alldeles nu nyligen så fick vi se hur semesterflyget satte nya rekord. Därför så håller jag det för troligt att "köttdebatten" kommer att leda till ökat köttätande. Med andra ord så är det rätt konstiga psykologiska beteenden som styr våra flockar av människor. Har du någon förklaring till denna typ av irrationella och destruktiva beteenden? Blockeras den normala visdomen av någon form av stressliknade galenskap?

EJ LäNGRE MEDLEM 2008-01-07        #4085
Johan. Jag vill bara få lite perspektiv på debatten. Självklart lever många köttätare också klimatovänligt på fler sätt än bara på grund av deras köttkonsumtion. Och många äter säkert också godis och snask förpackat i all världens (bokstavligen talat) kulörta platförpackningar. Men jag hävdar fortfarande att det ÄR relevant att ta upp detta - eftersom jag funnit att många nöjer sig med att äta vegetariskt och trycker sedan i sig avokado, paprika, växthustomater, ris, kakor, kex, choklad mm mmm utan att ens reflektera över detta. Jag tycker det blir ganska paradoxalt när jag bland mina vänner är den enda som opponerar mot detta, och samtidigt den som oftast får försvara mitt sätt att äta. Jag äter lokalproducerat (från kolonilotten 15 minuter hemifrån ändå in i januari (grönkålen och kålroten tar nog slut nästa vecka)) och ekologiskt (kött från Åloppe någon mil utanför Uppsala). Självklart gör jag undantag, men det är sällan. Och kanske är det just undantagen från idealen som gör att fler människor vågar komma oss miljönördar nära? Mikael. Håller helt med, vi behöver en NY flockmentalitet - en folkrörelse - en revolution! Vi kan konstatera att konsumtionen ökar samtidigt som larmen om världens tillstånd duggar tätt. Jag är dock inte säker på att det är larmen som gett upphov till dessa motstridiga effekter, och tror heller inte att kött-klimat-debatten kommer att göra att vi äter mer kött. Kanske skulle konsumtionen ökat ännu mer om debatten inte ägt rum? Den enda förklaring jag kan hitta är att människan är en vanemänniska, dagens ekorrhjul till ekonomiska system tycks ändå ganska tryggt.(Och en del miljönördar ter sig ganska skrämmande...). Vi måste skapa alternativ. Vi måste trycka på allt det positiva som en förändrad livsstil kan ge. Vi måste välkomna alla. Jag har funderat en del på det där med hur man kan kommunicera detta... och jag försöker testa hela tiden. Det är bland annat här som jag upplevt att det är lättare att nå fram om man inte upplevs som för extrem eller rättrådig. Om det nu är så att köttätare blir provocerade av valet att inte äta kött (oavsett vad detta beror på; köttätaren eller vegetarianen eller båda två) så kanske det vore smartare att kommunicera ett annat budskap? Detsamma gäller nog för hela livsstilsgrejen, vi måste visa vad vi väljer (fritid, gemenskap, kulturell uteckling, naturupplevelser, hälsa mm) och inte vad vi väljer bort (stressigt arbete, bensinbil, industriellt kött, importerade besprutade grönsaker mm).

ERIK SANDBLOM 2008-01-07        #4090
Stadsjeeparna var helt klart en motreaktion, men enligt asfaltdjungelns indianer så sjunker försäljningen nu. Samtidigt tycker jag småbilarna förökar sig som kaniner nu. På nittiotalet var alla bilar samma storlek, så är det inte längre. Så stadsjeeparna tror jag var en dödsryckning för bilkulturen. På samma sätt kunde man på nittiotalet köpa märkeskläder med cigarettreklam på. En något mystisk affärsidé som inte finns kvar längre. Det var också en dödsryckning.

LARS SCHALE 2008-01-09        #4108
Vi som debatterar och pratar miljö är redan intresserade av att göra vårt bästa, men hur får vi med alla andra? Här i Laholm har vi börjat diskutera vad vi skall ha för tema på Världsmiljödagen (den 5/6). Men vad kan man hitta på för att locka "vanligt folk". Vi har tidigare bl.a. haft fältvandringar på ekologiskt jordbruk, vandring i nyanlagda våtmarker och energiutställning. Jag är tacksam för alla ideer, för att få med nytt folk till årets världsmiljödag i Laholm. När det gäller köttdebatten. Vi har mycket med mark som inte lämpar sig för annat än odling av gräs ( p.g.a. för mycket sten, för vått eller mossjordar som har svårt att torka upp). Vi har själva en liten gård ( med 10 Fjällkor, KRAVgodkända) i södra Hallands inland på 13ha där högst 10% av marken går att odla andra grödor. Däremot är det olyckligt att nya stallar för mjölkkor, ofta på 200 kor eller mer, byggs ute på slättet med förstklassig jord.

EJ LäNGRE MEDLEM 2008-01-17        #4158
Lars, helt klart - att INTE ha djur på den för andra grödor än gräs obrukbara marken, DET vore slöseri med jordens resurser. Jag tycker vi ska ta tillvara de förutsättningar vi har lokalt (sedan kan man alltid diskutera vad som är lokalt) att producera vår mat. Här i norr är det svårt att hålla sig med en stor mängd vegetabilier på vintern, det är bara rotfrukter som går att lagra en längre tid. Därför har vi traditionellt kompletterat med kött, kanske lite mer kött än i sydliga länder eftersom detta faller sig naturligt så. Om alla levde av det som produceras lokalt så skulle det vara enklare att se hur mycket marken faktiskt kan ge, av vad, och hur länge.

JOHAN ERLANDSSON 2008-01-29        #4298
Apropå de tidigare inläggen om att vi vet för lite om hur mycket växthusgaser köttproduktion ger upphov till så har det nu startats ett svenskt forskningsprojekt om hur mycket växthusgaser en ko ger upphov till. Jämförelse mellan industriell och ekologisk produktion ska ingå i projektet.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=734922

Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2760 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik