|
Från växtriket Fler svenska tomater har blivit klimatvänliga
Efter Naturskyddsföreningens utspel i våras som varnade för den negativa klimateffekten av svenska växthusodlade tomater har nu fler och fler tomatodlare i Sverige gått över till förnybar uppvärmning av sina växthus. Två av tre tomater som odlas i Sverige kommer numera från växthus som värms upp med förnybart bränsle. Det är dubbelt så mycket som året innan. http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=1369
Om ett par år kanske det dyker upp isländska tomater i våra livsmedelsbutiker. På Island planeras i alla fall växthusodling som värms av geotermisk energi, färmst för export till Storbrittanien Argumenten för att välja isländskt är enligt Geogreenhouse att tomaterna odlas utan bekämpningsmedel året runt utan några kvalitetsskillnader beroende på säsong. Bevattningen görs med ett av världens renaste vatten samtidigt som produktionen inte ska lämna några koldioxidavtryck. Odlingarna ska drivas med geotermisk energi. Logga in för att svara |
Vegetarisk catering (2) Hemleverans av mat (1) Växtskydd (1) Matlagningskurser (1)
|