Affärsnätverk    Organisationer    Medlemmar    Konsult    Om oss Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.
Gästartikel från Världens EkoGästartikel från Klimataktion

Mat övrigt    Bioenergi   

Klimatpåverkan från svenska växthus minskar

ELEONORA HORN 2010-03-19        #14137



Växthusodlade tomater förekommer som bekant ofta som det typiskt dåliga valet i affären i miljödiskussioner. Nu kommer en rapport från Jordbruksverket som visar att den totala energianvändningen i svenska växthus minskade med 34 procent för tomat- och gurkföretag mellan 2005 och 2008. Denna minskning kan dels förklaras av att växthusen blivit färre till antalet, dels att företagen blivit allt mer energieffektiva. Positivt är också att andelen förnybara bränslen har ökat även om de fossila tråkigt nog fortfarande står för den största andelen. Jordbruksverket anser att fler insatser krävs för att kunna nå klimatmålen. Detta kan utläsas av ett pressmeddelande från Jordbruksverket som dock inte förtäljer hur mycket minskat utsläpp per tomat som uppnåtts eller om det innebär att vi importerar mer växthusodlat istället. Kanske finns svar på dessa frågor om man lusläser rapporten?

Nedan följer ett klipp ur pressmeddelandet:

Användningen av biobränsle har ökat

Den största minskningen har skett i användning av naturgas och eldningsolja. Trots detta är den dominerande energikällan fossil. För tomat- och gurkföretag är naturgas den största energikällan och står för 37 procent av den totala energianvändningen. Hos prydnadsväxtföretagen är det istället eldningsolja som dominerar med 50 procent av den totala användningen. Användningen av biobränsle har nästan tredubblats för både tomat- och gurkföretagen och för prydnadsväxtföretagen. Andelen av den totala energianvändningen är nu 26 respektive 15 procent.

Styrmedel och investeringar krävs
För att driva på utvecklingen mot mer energieffektiva och fossilfria lösningar krävs styrning genom energi- och koldioxidskatterna men även ett ökat stöd för investeringar. Det konstaterades i en nyligen publicerad utredning av bland andra Energimyndigheten och Jordbruksverket.

— För att minska användningen av fossila bränslen inom jordbruk och trädgårdsnäringen satsar vi på stöd för förnybar energi inom landsbygdsprogrammet, säger Lena Niemi Hjulfors på Jordbruksverket. För växthusföretag kan pengarna bland annat användas till att öka användningen av förnybar energi och energieffektiviseringsåtgärder. Det finns även kollektiva stöd som producentorganisationer kan söka för energieffektiviseringar i växthus.




Logga in för att svara


Produkter

Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2764 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik
Bloggportalen