Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekologiskt   

Lågpris slår ut ekologisk mat

JOHAN ERLANDSSON 2005-08-01        #653
TT rapporterar att lågprismaten slår ut satsningen på ekologisk mat. Kenneth Wall på Axfood säger: "- Är det hönan eller ägget? Dålig marknadsföring eller dålig efterfrågan? frågar han sig." Kenneth, här är min förklaring till varför vi ser att detta händer: Alltför klen styrning från myndigheterna. Med rätt lagar, ekonomiska styrmedel och information skulle valen bli betydligt lättare för både matkedjor och konsumenter.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=226494



BJöRN BRYNGE 2005-08-02        #657
Tror att det bästa och enklaste receptet är att ge folk mer pengar i plånboken att lägga på mat. Att dagens skenande boendekostnader och stadigt minskande förvärvsarbetande andel av befolkningen har negativ inverkan på försäljningen av dyrare men bättre råvaror är knappast förvånande. Förvånande är det dock att det är lika dyrt att köpa "direkt från bonden" som när det är både en distributör och en butik som mellanhänder. Borde i många fall gå att sälja ekologiskt i gårdsbutken till samma pris som lågprismaten i butik. Eller?

LARS SCHALE 2005-08-02        #658
Det är inte så lönsamt att vara bonde, dålig timlön så man försöker väl att bättra på inkomsten lite. Jag tycker det är märkligt att det är så många som sparar på maten och köper billig dålig mat för att kunna köpa fin bil eller åka utomlands på semestern. Bra mat (ekologisk) behöver vi för att hålla oss friska.

BJöRN BRYNGE 2005-08-02        #659
Tror de skjuter sig själva i foten (bönderna alltså). Tror att fler skulle välja gårdsbutiker, bondens marknad och liknande om det dessutom var prismässigt fördelaktigt. Kanske tillräckligt många fler för att de faktiskt skulle tjäna mer på att ha lägre priser. Att folk sparar på maten är väl inte så konstigt. Det är en löpande utgift som är enkel att påverka. Sen är det ju inte riktigt det enda folk sparar på. Vi har till exempel europas kanske äldsta bilpark.

JOHAN ERLANDSSON 2005-09-01        #841
Björn, tror du att folk skulle börja åka ut till gårdsbutiker om det var lite billigare där? Är inte folk bekväma och vill ha hela utbudet när man handlar, och dessutom i en affär som inte ligger så långt bort?

MAGNUS BILLBERGER 2005-09-02        #843
Njöt en stund igår av svt:s "Solens mat". I en intervju i programmet sades att det är främst intresserade och bildade (OBS! inte nödvändigtvis akademiker) människor som gör köper kvalitetsmat, dvs ekologiskt odlad, lokalproducerat och som är kräsna med smaken. Matvalet hade dock väldigt lite med inkomst att göra. "Rika människor köper annat" sades det. Stämmer för övrigt ganske bra överens med hur det ser ut i min bekanskapskrets. Oavsett inkomst är det vissa som är väldigt noga i sina val av livsmedel och andra som bara ser till pris. Lösningen är kanske att införa Gastronomi som kärnämne i skolan? För egen del skulle jag gärna handla i gårdsbutiker och motsvarande. Den närmaste jag känner till ligger dock en bra bit bort. Så man får väl erkänna att man är lite lat som inte pallrar sej iväg oftare. Kolla förresten in länken till Slowfood, en rörelse för en bättre matkultur.

http://www.slowfood.com/

PELLE FREDRIKSSON 2005-09-20        #951
Marknadsföring är viktigt. Jag tror att vi nu har fångat alla som äter ekologiskt pga övertygelse. Nu måste vi övertyga resten om den stora fördelen med ekologisk mat. Det kräver en helt annan typ av kommunikation. Då är det bra att flera organisationer, däribland Ekologiska Lantbrukarna och KRAV, har fått pengar för att informera konsumenter om fördelar med ekologisk mat. Men vi skulle behöva en motsvarande satsning från producenter och handel. Nu går det inte så bra för COOP Sverige, det är tråkigt eftersom de satsade seriöst på ekologisk mat. När de tappar marknadsandelar så minskar satsningen på ekomaten. Lyckligtvis har ICA blivit lite bättre, det kan göra en viss skillnad. Men som sagt, jag önskar att vi kunde få ekomaten att bli lika trendig som den är i England. Och vi är faktiskt på väg, Svenska kocklandslaget hade stora framgångar senast och det med i stort sett enbart ekologisk mat.

http://www.svenskakocklandslaget.nu/press_041025.html

JONAS INGRE 2005-09-20        #956
Jag tycker det är surt att det ska kosta extra att köpa ekologiskt. Under alla mina år som student och fattig egenföretagare så har jag levt till stor del av frystorkat och knäckebröd. Det känns surt att man måste vara rik för att inte skada miljön.. Jag tror dagens energikris endast försämrar situationen då hushållen drar in på exempelvis matbudgeten före att stanna hemma. Ett ökat energipris ger ju intäkter till staten så varför inte se till att ekologisk mat lönar sig?

MAGNUS BILLBERGER 2005-09-21        #968
Läste i ICA-Kuriren att det i Sverige dagligen går 40 (eller något sånt) långtradare med bröd. Detta för att distribuera vad som bakas i ett tiotal storbagerier. Brödbranschen hävdar i artikeln att det är mer rationellt, billigare och mer miljövänligt (transportkostnaderna kompenseras av att bagerierna är mycker mer effektiva när de producerar stora volymer). Skulle tro att det kostar några tioöringar per limpa i bränslekostnad. Dubbla bränslepriset skulle förmodligen bidra marginellt till den ekonomin. Däremot tror jag att det kan bli intressant om vi tvingas till bränsleransonering. Då kommer förutsättningarna för ekomat bli helt andra.

RAGNVALD NILSSSON 2008-12-03        #8332
Tillsatser i mat Det finns idag 316 ämnen med E-nummer som är godkända för tillsats i mat i EU och därmed också i Sverige. Sverige hade före EU-inträdet betydligt strängare regler, men tvingades efter en kortare övergångsperiod att godkänna samtliga ämnen som var godkända inom unionen. Varför är då tillsatserna i mat så många? Ja att frakterna är så billiga har möjliggjort att storindustrin har kunnat bygga upp ett antal gigantiska produktionsenheter som i stort sett kan förse hela världen med samma sortiment. Dessa produktionsenheter är oerhört hårt rationaliserade och för att hålla nere priset blandas råvarorna ofta ut med surrogat som är billigare. Det medför att näringsinnehåll och vitaminhalt minskar och maten måste därför berikas med konstgjorda näringsämnen och vitaminer. För att produkterna inte ska skämmas under de långa frakterna måste antimögelmedel tillsättas, och för att maten ska se trevligare ut på tallriken tillsätts färgämnen. Alla tillsatserna och de många produktionsstegen medför att maten inte smakar bra utan känns urvattnad. Därför måste i slutsteget konstgjorda smakförstärkare och aromämnen tillsattas. Det vi som konsumenter kan göra är i första hand att köpa närproducerat ekologiskt odlat, eller svenska produkter. Då blir frakterna kortare och de är oftast mindre besprutade tack vare vårt kallare klimat. Ekologiska produkter innehåller varken kostgödsel eller bekämpningsmedel. Om vi ändå väljer att köpa andra produkter är det viktigt att läsa innehållsförteckningen. Den bör vara kort och begriplig. Titta på produktionsland och försök hålla frakterna så korta som möjligt. Ragnvald Nilsson Naturskyddsföreningen skelleftekretsen

JOHAN ERLANDSSON 2012-03-27        #20320

Idag höll jag i en workshop på Utblick, miljövetarnas årliga arrangemang på Göteborgs Universitet. Vi arbetade med frågan "Varför är bara 3,5 % av den mat vi köper ekologisk?".

I huvudsak tre skäl kom fram:
  • Okunskap
  • Pris
  • Vana
Vi kan för lite om de negativa effekterna av konstgödsling och bekämpningsmedel. Det avhjälps genom att fler får lyssna på föredrag från ekologiska lantbrukare, genom att märka upp miljöeffekterna på maten bättre, genom att ha miljöcoacher i livsmedelsbutikerna och genom att visa teveprogram på bästa sändningstid där de negativa följderna visas upp tillsammans med lösningarna.

Vi har i decennier blivit itutade av media att mat ska ha lågt pris, med ideliga priskassejämförelser. Mat får inte kosta. Vi väljer också själva att lägga pengar på sådant som vi tycker ger oss mer tillbaks, som elektronikprylar, kläder, resor, bil och boende.

Vanans makt är stor. Om det inte finns en ekologisk variant av den vara vi är ute efter så tar vi inte något annat, utan istället den konventionella varianten. Vi har också vant oss vid att till exempel frukt ska vara stor och fläckfri, något som är betydligt vanligare bland den konventinellt odlade frukten.

Tack för timmen med er, det var givande!

LARS-ERIK LENNARTSSON 2012-03-31        #20346
Lågpris slår ut allt annat också, det är inget nytt för mig. Marknaden har aldrig varit miljösmart och kommer aldrig att bli det tyvärr, inte utan reglering. Därför krävs styrmedel för mer ekologiskt och närproducerad mat, men hur gör vi med allt det andra som många ggr tillverkas i Kina med höga utsläpp och ibland under slavliknande arbetsförhållande, men billigt blir det. Dessutom är kvaliten på de flesta produkter usel som medför att man får köpa nytt ganska snart. För mig är det fel på hela systemet. Vi skulle behöva styrmedel så att det lönar sig att vara miljövänlig men det minskar vår konsumtion som i sin tur påverkar ekonomin och den så kallade tillväxten som då ökar arbetslösheten kortsiktigt och då blir inte politikern omvald. Styrmedel var ordet om vi vill att samhället ska bli miljövänligt och på sikt hållbart med mer lokal produktion av allt inte bara mat. Sedan har vi alla dessa transporter av allt inte bara maten som är helt ofattbart, är energin fortfarande för billig? 

Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3225 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik