|
Energi övrigt Därför sparar smarta nät in på smutsiga kilowattimmar
![]() Billig fin-energi kan användas till bergvärmepumpar, som sedan sparar värmen i ackumulatortankar för användning när elpriset är högt Smarta nät är hett, men hur kan de spara in användandet av de smutsigaste kilowattimmarna? Smarta nät är ett samlingsbegrepp för en hel mängd olika energirelaterade lösningar. Det är tekniska lösningar som långdistansöverföring och energilagring men också informationsteknik med förbättrad kontroll och styrning av energiförbrukningen. Mer detaljerad energimätning öppnar också för nya avtalsformer, där elpriset kan variera kontinuerligt. Hybridlösningar av både teknik, information och avtal ingår också, som vitvaror och energisystem som kan reagera på elpris och förbruka energi när den är som billigast, utan några större komfortförluster. Det går att tänka sig bergvärmepumpar som främst går på natten och lagrar energin i varmvattenackumulatorer som sedan värmer fastigheten på dagen. På så vis minskar efterfrågan på dagen och den elintensiva industrin får även de ett lägre pris. Smarta nät med variabla elpriser utnyttjar det faktum att kilowattimmar är olika smutsiga. Vid hög efterfrågan och litet utbud på hållbar förnybar energi är kilowattimmarna smutsigare och vice versa, och det märks på priset. Därmed kapar smarta nät efterfrågetopparna och sparar in på de smutsiga kilowattimmarna på marginalen. Ett smart nät på den riktigt lilla skalan, off-gridlösningar där energi lagras lokalt, frånkopplat från nätet gör hushållandet så synligt det bara går. När energin är slut i batterier eller vätgastankar slocknar lampan. Efter de senaste uppmärksammade höjningarna av nätavgifterna och ständigt sjunkande priser på batterier, vätgaslagring och bränsleceller så får nog nätleverantörerna se upp så de inte får för stor konkurrens av lokala, frikopplade nät med egen elproduktion.
I senaste numret av Energivärlden finns ett längre reportage om smarta nät (s.8-13) samt ett par mindre artiklar om den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och om Gotland som testlän för smarta nät. Logga in för att svara |
Vindandelar (2) Standby-stoppare (1) Hybridsystem solceller/vindkraft (4) Solceller (2) Belysning (1) El (3) Solfångarsystem (2) Värmeväxlare för varmvatten (2) Energimätare (3) Varmvattensparande produkter (4) Småskalig vindkraft (33) Energikonsulter (2)
|