|
Närproducerat Ekologiskt Mat övrigt Nässlor
Glöm inte att plocka nässlor nu innan de blir för stora och förvedade. De växer fort och blir snart mindre lämpliga till mat. Glöm inte att plocka nässlor nu innan de blir för stora och förvedade. De är oerhört nyttiga och mer smakrika än t.ex. spenat. Tips till nästa helg ersätt spenatstuvningen med nässelstuvning eller en kombination av de båda. Passar till äggen, men även rökt fläsk är gott till. Jag utgår från ett spenatrecept där spenaten ersätts till minst häften av nässlor. Ett tips är att tillsätta gräslök som ger en mjuk lökton, riktig grädd mjukar upp smaken ytterliggare. Det blir riktigt gott. Var inte rädd för att improvisera med andra ingreddienser http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4sselsl%C3%A4ktet http://receptbloggen.com/index.php/2009/04/13/nasselsoppa/
Vad i nässlan som har den förunderliga egenskapen att begåva människans luftintag vid ansträngning intill näranog gränslöshet, det vet jag inte, bara att det är så, faktiskt. Före mångmila cykelturer på 2-växlad hoj i bergig omgivning brukar jag finhacka en full näve nässlor (när de finns) och "dränka" dem i mjölken vid intag av gröt eller annat. "Dränkta" bränns de inte! Förvånande vore det inte, ifall de Norska skidåkarna funnit denna nässlornas hemliga gudagåva. Vilken härmed är avslöjad för alla. Prova, och du blir häpen! Logga in för att svara |
Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1) Vegetarisk catering (2) Växtskydd (1)
|