|
Närproducerat Egenodlat Från växtriket Vi har byggt en jättestor windowfarm på Kulturhuset i Stockholm
Med en windowfarm kan man odla grönsaker hemma i sitt fönster, mitt i stan. Windowfarm är en bevattningsanläggning som byggs av vanliga PET-flaskor. Grönsaker från din windowfarm kräver varken transport eller bekämpningsmedel. Du kan få färska tomater, bönor, jordgubbar, sallad med mera, direkt från plantan, året runt.
Windowfarms baseras på en uråldrig odlingteknik som kallas hydroponisk odling. Hydroponiskt odlas växter i näringslösning istället för jord. Då krävs mindre rötter och växterna kan lägga all energi på att utvecklas och ge näring till frukt och blad. Näringslösningen är KRAV-märkt och framställd av växtdelar helt naturligt, för att säkerställa att både plantorna och naturen mår så bra som möjligt.
Intressant! Vilka är fördelarna med hydroponisk odling jämfört med "vanlig" odling i kruka med jord? Bifogar en bild på mina tomatplantor i ett söderfönster, odlade i en rätt stor kruka med möjlighet till vattning underifrån.
Det finns många fördelar...om man kan tekniken, har en hel del nödvändiga tekniska prylar (t.ex. pumpar, luftfuktare och lampor som krävs för att få denna "året runt" skörd som Kristoffer här ovan utlovar) och kunskaper (rätt avanserade kunskaper om näringsbehov för resp. växt, näringssammansättning och doseringar i vätskan, pH, syresättning av vätska, algbekämpning i vätskebehållare, mm, mm). Att odla hydroponiskt är inte så lätt som reklamen ovan vill förmedla; energi och klimatpåverkan kan man nog ana (här i nordliga breddgrader i alla fall) då såväl värme (i ett vanligt växthus) eller luftfuktighet (i en lägenhet vintertid) som dagsljus (brist på denna ca 6 månader per år oavsett var man görs) är INTE tillräckligt för året runt odling. Man kan undra t.ex. varför tomater, paprikor, rädisor, mm smakar " ingenting" under de höst-vinter-vår månader som de odlas såväl hydroponiskt som i substrat (ofta neutral mineral som vermikulit eller perlit) i växthus i Holland, och varför smakar de lite mer i växthusodling från Spanien...trots mycket energikrävande, komplexa och belysta tekniska anordningar i dessa hydroponiska, kommersiella odlingar... Fördelarna? Hydroponisk odling tar mycket mindre plats än stora krukor (dock mycket mer teknisk utrustning och kontroll behövs, se ovan). Hydroponisk odling är ofta fri från bakterier, parasiter, annat levande och oönskat som kan vara med i en komerciell standardjord. Skadedjursbekämpning behövs sällan. Därför är det så intressant och använt i storskaliga växthusodlingar. OM du har kunskaperna och tekniken, då kan du dosera alla näringsämnen rätt nogrannt, enligt just din växts särskilda behov. Näringen förloras inte, utan recirkuleras hela tiden. Om du har extremt bra koll på de kemiska (pH, näringsämnen) och fysikaliska förhållanderna (natt och dag förhållanden dvs ljusbehovet, luftfuktigheten och värmen), då hydroponisk odling är en vinnare i jämförelse. Bortsett från energibehovet här hos oss...då plötsligt blir den dyr och klimatovänlig vid året runt-odling, tyvärr. Bästa lösningen för oss entusiaster i statsmiljö - enligt mig, som annars har odlat hydroponiskt i 5 år under doktorandtiden- är fortfarande användning av vilken odlingsmetod som helst UNDER DEN ODLINGSBARA SÄSONGEN i detta land...och självfallet, att äta gröna saker årstidsbaserat om det bara går. Kristoffer har rätt i att hydroponisk odling är urgammal teknik, MEN INTE under förhållanden som råder i norden eller nordligare breddgrader! Viktigt. Att odla hydroponiskt kring Medelhavet eller södra Kina är INTE samma sak med att odla hydroponiskt under de artificiella ljus och värmeförhållanden som krävs annars för året runt skörd. Det har inte heller de gamla grekerna eller kineserna gjort, för den delen... Hydroponisk odling (i växthus) fick en renessans i och med moderna tekniker och billig energi! Logga in för att svara |
Växtskydd (1) Vegetarisk catering (2) Hemleverans av mat (1) Matlagningskurser (1)
|