Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Närproducerat    Egenodlat    Från växtriket   

Vi har byggt en jättestor windowfarm på Kulturhuset i Stockholm

EJ LäNGRE MEDLEM 2011-08-06        #18631

Med en windowfarm kan man odla grönsaker hemma i sitt fönster, mitt i stan. Windowfarm är en bevattningsanläggning som byggs av vanliga PET-flaskor.


Grönsaker från din windowfarm kräver varken transport eller bekämpningsmedel. Du kan få färska  tomater, bönor, jordgubbar, sallad med mera, direkt från plantan, året runt.

Windowfarms baseras på en uråldrig odlingteknik som kallas hydroponisk odling. Hydroponiskt odlas växter i näringslösning istället för jord. Då krävs mindre rötter och växterna kan lägga all energi på att utvecklas och ge näring till frukt och blad. Näringslösningen är KRAV-märkt och framställd av växtdelar helt naturligt, för att säkerställa att både plantorna och naturen mår så bra som möjligt.

Här är en film vi gjort om vår windowfarm på kulturhuset i Stockholm:

JOHAN ERLANDSSON 2011-08-06        #18640

Intressant! Vilka är fördelarna med hydroponisk odling jämfört med "vanlig" odling i kruka med jord? Bifogar en bild på mina tomatplantor i ett söderfönster, odlade i en rätt stor kruka med möjlighet till vattning underifrån.

ZSOFIA GANROT 2011-08-07        #18641
Det finns många fördelar...om man kan tekniken, har en hel del nödvändiga tekniska prylar (t.ex. pumpar, luftfuktare och lampor som krävs för att få denna "året runt" skörd som Kristoffer här ovan utlovar) och kunskaper  (rätt avanserade kunskaper om näringsbehov för resp. växt, näringssammansättning och doseringar i vätskan, pH, syresättning av vätska, algbekämpning i vätskebehållare, mm, mm).

Att odla hydroponiskt är inte så lätt som reklamen ovan vill förmedla; energi och klimatpåverkan kan man nog ana (här i nordliga breddgrader i alla fall) då såväl värme (i ett vanligt växthus) eller luftfuktighet (i en lägenhet vintertid) som dagsljus (brist på denna ca 6 månader per år oavsett var man görs) är INTE tillräckligt för året runt odling.
Man kan undra t.ex. varför tomater, paprikor, rädisor, mm  smakar " ingenting" under de höst-vinter-vår månader som de odlas såväl hydroponiskt som i substrat (ofta neutral mineral som vermikulit eller perlit) i växthus i Holland, och varför smakar de lite mer i växthusodling från Spanien...trots mycket energikrävande, komplexa och belysta tekniska anordningar i dessa hydroponiska, kommersiella odlingar...
Fördelarna?
Hydroponisk odling tar mycket mindre plats än stora krukor (dock mycket mer teknisk utrustning och kontroll behövs, se ovan).
Hydroponisk odling är ofta fri från bakterier, parasiter, annat levande och oönskat som kan vara med i en komerciell standardjord. Skadedjursbekämpning behövs sällan. Därför är det så intressant och använt i storskaliga växthusodlingar.
OM du har kunskaperna och tekniken, då kan du dosera alla näringsämnen rätt nogrannt, enligt just din växts särskilda behov. Näringen förloras inte, utan recirkuleras hela tiden.
Om du har extremt bra koll på de kemiska (pH, näringsämnen) och fysikaliska förhållanderna (natt och dag förhållanden dvs ljusbehovet, luftfuktigheten och värmen), då hydroponisk odling är en vinnare i jämförelse.
Bortsett från energibehovet  här hos oss...då  plötsligt blir den dyr och klimatovänlig vid året runt-odling, tyvärr.

Bästa lösningen för oss entusiaster i statsmiljö - enligt mig, som annars har odlat hydroponiskt i 5 år under doktorandtiden- är fortfarande användning av vilken odlingsmetod som helst UNDER DEN ODLINGSBARA SÄSONGEN i detta land...och självfallet, att äta gröna saker årstidsbaserat om det bara går.

Kristoffer har rätt i att hydroponisk odling är urgammal teknik, MEN INTE under förhållanden som råder i norden eller nordligare breddgrader! Viktigt.
Att odla hydroponiskt kring Medelhavet eller södra Kina är INTE samma sak med att odla hydroponiskt under de artificiella ljus och värmeförhållanden som krävs annars för året runt skörd. Det har inte heller de gamla grekerna eller kineserna gjort, för den delen...
Hydroponisk odling (i växthus) fick en renessans i och med moderna tekniker och billig energi!

Logga in för att svara


Produkter

Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)
Matlagningskurser (1)
Hemleverans av mat (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3341 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik