Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekologiskt    Från växtriket    Egenodlat   

Du vill ha bra mat -vi vill odla den

JOHAN ERLANDSSON 2014-05-18        #23299

Idag invigdes Dahls trädgård, ett andelsjordbruk i Ucklum, en mil öster om Stenungsund. Anna Sonesson, Sara Jeswani och Carolina Bertilson är tre nybakade trädgårdsmästare som vill visa vägen för fler nygamla jordbrukare.


"Stödmust" som har sålts under vintern, ett slags minicrowdsourcing för att hjälpa Dahls trädgård att komma igång. Denna gång bjöds den dock som välkomstdrink! Dahls trädgård är ett andelsjordbruk, en odlingsmodell som är en nymodighet i Sverige men som är etablerat i USA och Storbritannien under begreppet Community Supported Agriculture (CSA). Jämfört med att gå att handla maten på den stora livsmedelskedjan så innebär andelsjordbruk en bättre koppling mellan jordbrukare och konsument, där konsumenten på olika sätt involveras i själva odlingen. Allra viktigast är kanske finansiering och riskdelning, där konsumenten stödjer jordbrukarna i ett tidigare skede, vilket sänker risken särskilt i uppstarten av ett nytt jordbruk. På hemsidan står en slagkraftig slogan: "Du vill ha bra mat. Vi vill odla den". 


Dahls trädgård drivs som en ekonomisk förening som man blir medlem i, och vill man ta del av skörden skriver man avtal på våren att köpa en viss mängd grönsaker. Kunderna finns framförallt lokalt, men det kommer också finnas utlämningsställe i Göteborg där man hämtar upp sin veckopåse.


Inte mycket att skryta med än i landet,  men det är mycket som ligger där under ytan och väntar på lite regn. Och det är ett imponerande antal olika grönsakssorter som har satts, 60 olika grödor är på gång! Anledningen till bredden är att de vill lära känna jorden, vilka grönsaker trivs bäst? Odlingen är planerad att följa ett tiostegs skiftesbruk. En del bäddar gröngödslas. Konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel har inget på Dahls trädgård att göra.


På hedersplatsen mitt i de tre kilometrarna odlingsbäddar står kvannen. Inte världens mest användbara grönsak tydligen, men ståtlig! Kan göra en rabarberpaj lite mindre syrlig i alla fall.


Dahls trädgård ligger vackert, och det finns en historia. Carolinas farfar var jordbrukare, men efter det har jordbruk efter jordbruk lagts ned. Så nyfikenheten är nu stor nu när en ny form av jordbruk startar. Carolinas pappa hade som tur var kvar en traktor och kunde förbereda jorden för odling.


Sambosar är bra att engagera i arbetet, till exempel med att inviga trädgården med en näverlursfanfar. Den lilla klippan alldeles intill odlingarna finns det många spännande idéer om bygga olika saker på (och jag kommer genast att tänka på Johan Ehrenbergs kulle).


Carolinas föräldrar Eva och Hans, som lånar ut den gamla jordbruksmarken till tjejerna och bistår med traktorkörning.


Hoppas att jag kan komma tillbaks och se om skyltarna stämmer om några veckor! :)


Det var roligt att få se det begynnande jordbruket, kanske mest för att det är skönt att se att det är några som GÖR något. Som Sara (tidigare chefredaktör på Effekt) sa, hon har hört så många bra idéer på seminarier och liknande som sällan förverkligades att hon till slut inte stod ut. I välkomsttalet så framgick det att deras främsta syfte är att bryta ny mark, inte bara bokstavligen utan för denna nya form av jordbruk i Sverige. De hoppas att fler inspireras att starta liknande verksamheter. Så vad väntar du på?Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Växtskydd (1)
Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3271 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik