Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekonomisk tillväxt   

Ett nytt grönt kontrakt för Sverige?

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-06        #9687

Den uppmärksamme Ecoprofilebesökaren har kanske sett i kalendern att det är något intressant på gång i Stockholm. På måndag-tisdag 9-10 mars kommer en gränsöverskridande konferens att hållas. På svenska är titeln: Ett nytt grönt kontrakt för Sverige? En lösning på trippelkrisen: Tjugohundratalets omvandling av ekologi, energi och ekonomi Mycket spännande tycker jag det låter, och det blir bättre när jag ser en del av namnen på de som ska tala. Några exempel: Anders Wijkman Kjell Aleklett Isabella Lövin Annika Karlsson-Kanyama Johan Ehrenberg Mats Leijon Svante Axelsson Björn Hamilton Birgitta Dahl Konferensen, som kommer sändas i SVT24, är indelad i tre delar. Den första definerar problemen, den andra handlar om hur ett grönt kontrakt kan utformas och den tredje och sista hur det nya gröna kontraktet kan implementeras. Jag vet ett par Ecoprofilare som kommer vara på plats: Mattias Carlsson, jag själv, och Anton Steen en liten stund innan han drar vidare på klimatmöte i Köpenhamn. Är det någon mer?

http://www.ekohist.su.se/?page=anewgreendeal



ANTON STEEN 2009-03-06        #9693
Johan och Mattias, jag tycker att vi nu måste ta chansen och fånga Mats Leijon och fråga ut honom ordentligt om geotermisk energi. Jag håller fortfarande på att spricka av nyfikenhet gällande potentialen för storskalig elgenerering.

FREDRIK BERGMAN 2009-03-07        #9699
Exakt det som verkar vara ämnet för konferensen ni ska på avhandlas på ett välformulerat sätt i dagens GP av Lars Henriksson (själv Volvoanställd). Bristen på nytänk och alternativ för arbetarrörelsen (läs Metall m.fl.) när jobben minskar och planeten samtidigt mår pyton är temat. "När kärnkraftsdebatten stod som hetast på 70-talet gjorde miljörörelsen ett genidrag genom att ta fram MALTE - Miljörörelsens ALTernativa Energiplan. Med minimala resurser och mycket frivilligarbete lyckades den genom detaljerade förslag visa hur vi kunde avveckla kärnkraften utan att drabbas av energibrist. Rörelsen skaffade sig ett tungt redskap i debatten och stärkte sitt självförtroende. Några år tidigare myntade de lokala facken på den brittiska krigsmaterieltillverkaren Lucas begreppet "alternativ produktion" när de utarbetade en plan för hur hotade jobb skulle kunna räddas genom omställning till fredlig, samhällsnyttig produktion. Om arbetarrörelsen i-dag slutade backa och, tillsammans med miljö- och klimatrörelsen, satte sig målet att ta fram en egen plan, helt skild från de kortsiktiga "som vanligt"-planer som bara syftar till att återställa vinsterna, skulle det kunna ge ett verkligt hopp. En framtidsplan i samhällsskala för att sätta de resurser vi har, den arbetskraft som i-dag underutnyttjas genom arbetslöshet och själsdödande jobb och de överutnyttjade naturtillgångarna, i förnuftig verksamhet. Till nytta för den stora majoritetens behov och inom de ramar som naturen dikterar. Vår tids tragedi är att arbetarrörelsen i stort saknar självständiga alternativ. I rörelsens barndom pryddes standar och pamfletter med uppstigande solar, symboler för en självmedveten och framtidstroende kraft redo att ta över där upplysningen och den borgerliga revolutionen gjort halt när den väl befäst kapitalets välde. I-dag har denna rörelses ledning föga annat att erbjuda än uppslutning kring samma kapital. I Tyskland vill ledningen för IG Metall på Opel rädda företaget genom att GM gör sig av med Saab. I USA uppmanar facken medlemmarna att köpa amerikanskt och går med på sänkta löner, pensioner och sjukförsäkringar i fåfänga försök att rädda sina jobb. Och IF Metalls ordförande Löfvén försöker ingjuta hopp i oss bilarbetare: "Men en dag vänder det. Då gäller det att stå beredd inför den knivskarpa konkurrens som uppstår." Företag mot företag, nation mot nation och arbetare mot arbetare. När nu den ekonomiska krisen sammanfaller med en ekologisk kris riskerar denna alternativlöshet inte bara att bli arbetarklassens tragedi utan hela mänsklighetens."

http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=481136

ERIK SANDBLOM 2009-03-07        #9700
Men Fredrik, allt det där kräver att vi släpper taget om bilen. Utan bilen stannar Sverige vet du väl? Det är jätteviktigt att alla har en bil. Allt det där svamlet om kunskap, självförtroende, framtidstro, hållbar utveckling och så vidare spelar ingen roll så länge vi inte tillverkar jättemånga bilar. Som jag alltid säger: bilen, bilen, bilen framför allt!

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-09        #9708

Nu är jag på plats, i god tid, i G-salen på Stockholm Universitet. Dagens program som jag ser fram emot: Konferensarrangören Jonathan Feldman och Anders Wijkman går igenom de politiska, kulturella och ekonomiska utmaningarna med ett nytt grönt kontrakt Kjell Aleklett, Isabella Lövin m.fl. går igenom resurskrisen. Kjell Aleklett debatterar kärnkraft med Karen Svensson Smith (MP). "Den ekonomiska utmaningen av den ekologiska krisen och den ekologiska utmaningen av finanskrisen", med bl a Carl Tham och Göran Finnveden. Säkerhetsutmaningar och ett nytt grönt kontrakt, modererat av Annika Carlsson-Kanyama. "Labor Requirements" för ett nytt grönt kontrakt. Förkortad arbetstid kanske? Ett nytt grönt kontrakt som möjlighet, med bl a Johan Ehrenberg, Svensk Näringsliv, SNF och Energimyndigheten. Om jag har möjlighet att skriva på datorn under konferensen så startar jag nog en ny tråd för varje ämne. När jag tog anteckningar från Klimatforum i höstas märkte jag i efterhand att det blev väldigt mycket text i en och samma tråd...

LASSE KARLSSON 2009-03-15        #9841
Jag har gjort ett inlägg om konferensen på min blogg under rubriken "Grönt kontrakt - utan makt?" Det handlar mycket om de sociala krafter och rörelser som är nödvändiga (och som i hög grad saknas, både i verkligheten och på konferensen) och som intresserar mig mycket. (Jag är medlem i Attac och Folkkampanjen mot kärnkraft).

http://larsingemar.blogspot.com/2009/03/gront-kontrakt-utan-makt.html

MATTIAS CARLSSON 2009-03-15        #9846
Intressant inlägg Lasse. Passar också på att länka till Sverker Lenas kommentar i DNs kulturdel. "Problemet är att 30-talets nya giv ofta uppfattas som ett slags skänk från ovan från den upplyste president Roosevelt. I själva verket var new deal en uppgörelse som tvingades fram av en strejkande och starkt mobiliserande vänster. Den organiseringen och förhandlingspositionen har inte dagens miljörörelse. Det gör att politiker förgäves inväntar ett folkligt tryck, medan folket väntar på grönt ledarskap."

http://dn.se/kultur-noje/kronikor/sverker-lenas-klimatpolitik-maste-byggas-

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-23        #9938

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-24        #9981
"Upplevelseindustrin" får väl sägas kunna vara ett svar på trippelkrisen. Företagsinkubatorn Brewhouse Innovation fokuserar på upplevelseindustrin, som innefattar: Arkitektur, Dator- och TV-spel, Design, Film/Foto, Konst, Litteratur, Marknadskommunikation, Media, Mode, Musik, Måltid, Scenkonst, Turism/Besöksnäring och Upplevelsebaserat lärande Nu arrangerar de en affärsidétävling. Kanske har du nästa idé som hjälper oss hur trippelkrisen?

http://mymission.se/

LASSE KARLSSON 2009-03-24        #9982
Jag har bloggat ett par gånger till på temat helhet och fragmentering i krisdiskussionen. Ett helvete i taget. Klimathotet och finanskrisen. http://larsingemar.blogspot.com/2009/03/ett-helvete-i-taget-klimathotet-och.html Walden Bello om G20: Ska ni verkligen köpa en begagnad bil av den mannen http://larsingemar.blogspot.com/2009/03/walden-bello-om-g20-ska-ni-verkligen.html

JOHAN ERLANDSSON 2009-03-31        #10062
MP hakar på begreppet Green New Deal, men vänder på orden när, tillsammans med andra gröna partier i Europa. Tillväxt och nya jobb i gröna sektorer är budskapet alltså. Inget om arbetstidsförkortning eller ifrågasättande av evig tillväxt.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=485405

JOHAN ERLANDSSON 2009-04-02        #10099
Nu har konferensen börjat sändas på SVT 24. Nedan ett SVT Play-klipp.

JOHAN ERLANDSSON 2009-04-03        #10111
Jag tycker det har varit lite tunt med verkligt konkreta förslag för hur vi kan ta oss ur trippelkrisen. Nu kommer Birger Schlaug med ett: reformera skattesystemet. Sänk skatten på arbete och höj den på produktion och konsumtion. "Detta är en prioritering man gjort, en prioritering som bygger på värderingar - värderingar som säger att materiell tillväxt än idag är synonymt med att "få det bättre" och "standardökning". Men ingenting kan vara mer bedrägligt i ett redan materiellt moget samhälle. En övergång från hög skatt på arbetstid till mer generell skatt på produktion och konsumtion är ett nödvändigt steg för byggande av ett mer robust, kvalitativt och hållbart samhälle. Det är orimligt att den som tillverkar hundra handsydda skjortor skall bidra hundrafalt mer till den gemensamma nytto- och trygghetssektorn, än den som tillverkar 100 skjortor maskinellt. På det sättet kommer vi ju alltid, hur mycket vi än rationaliserar, att behöva driva fram lika mycket lönearbete som idag för att finansiera denna sektor. Hade jag startat ett parti idag hade det partiet drivit opinion för krav på stegvis reformering av skattesystemet, såväl nationellt som internationellt."

MATTIAS CARLSSON 2009-04-09        #10218
31 svenska miljödebattörer har skrivit en debattartikel på Newsmill, där de skissar på vad som borde göras inom en grön new deal för Sverige. De fem huvudförslagen är: 1. Skapa en plan för klimatneutralitet Sverige bör upprätta en konkret långsiktig klimatplan för hur vi ska eliminera vår klimatpåverkan. 2. Lägg en klimatbudget Gör liksom Storbritannien en klimatbudget som omfattar alla verksamhetsområden och som styr hur arbetet för klimatneutralitet ska finansieras. 3. Gör en klimatkonsekvensbeskrivning av all statlig verksamhet Det är orimligt att staten med ena handen genomför vissa klimatåtgärder och samtidigt sätter igång mångmiljardprojekt som kraftigt motverkar fastställda klimatmål. En årlig klimatkonsekvensbeskrivning bör omfatta statsbudgeten lika väl som alla statliga företag. 4. Tillsätt en finans- och klimatminister Sverige bör snarast få en finans- och klimatminister med ansvar både för klimatpolitiken och den ekonomiska politiken. Direkt under statsministern vill vi också att en särskild klimatkommitté tillsätts som övervakar och ger råd om klimatpolitiken. 5. Investera i gröna jobb

http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/19/programmet-en-ny-gron-deal

MATTIAS CARLSSON 2009-04-09        #10219
På länken kan man skriva på en namninsamling för en grön new deal

http://greennewdeal.se/

JOHAN ERLANDSSON 2009-04-16        #10279
De fem förslagen är ju ett steg framåt, men de tar inte upp grundproblematiken: ständiga produktivitetsökningar och evig tillväxt. Det är kanske inte politiskt möjligt att ifrågasätta detta idag, men samtidigt tror jag inte att de här åtgärderna räcker. Dessutom är väl åtgärderna lite ensidigt inriktade på klimatproblemen? Climate New Deal känns det som det handlar om. Lite mer radikala åsikter, med arbetstidsförkortning och ökad självförsörjning, hittar man som vanligt hos Birger Schlaug.

http://schlaug.blogspot.com/2009/04/slutet-rum-for-politisk-debatt.html

JOHAN ERLANDSSON 2009-04-17        #10288
Även Svante Axelsson nöjer sig med att låta tekniksatsningar ingå i en Green New Deal, och kritiserar regeringen för att göra för lite sånt. Sydkorea låter 81 % av stimulanspaketet gå till gröna satsningar, Kina 38 % och Sverige i princip inget, säger han.

http://blogg.naturskyddsforeningen.se/svante/2009/04/17/gor-som-sydkorea-an

JOHAN ERLANDSSON 2009-07-01        #11340
Maud Olofsson vill ta koldioxidskatten och ge billiga lån till småföretagare. Om det sker något slags miljöurval över vilka småföretagare som kan få de billiga lånen så är ju detta en slags Green New Deal. Fortfarande med tillväxt i fokus, men något annat är väl inte att vänta av regeringen. Och det är ju ett steg på vägen iaf, att sortera bort de värsta branscherna!

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.238051/sa-vill-maud-miljofralsa-varlde

MATTIAS CARLSSON 2012-01-04        #19748
Det har blivit märkligt tyst om den här frågan efter att den blossade upp för 2-3 år sedan.

Sverige, EU och västvärlden går nu återigen in i varierande grader av lågkonjunktur och recession men nu ligger nästan allt politiskt och medialt fokus på budgetsaneringar och åtstramningspaket snarare än på vägar ut ur krisen genom långsiktiga "gröna" investeringar.

Att länder med stora underskott i sina statsbudgetar väljer att fokusera på budgetsaneringar framför investeringar är på sätt och vis förståeligt även om det kanske inte är det bästa ekonomisk-poltiska vägvalet. Men att vi i Sverige, med stabila statsfinanser och väldigt låga statslåneräntor, inte diskuterar mer livligt vilka långsiktiga investeringar som kan göras nu är lite märkligt.

Det kanske är dags att väcka liv i den här tre år gamla rapporten från Svenskt Näringsliv.

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)
Miljökonsult (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3199 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik