Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Mat övrigt    Klimatfrågan    Konsumtion och livsstil   

Miljömålsrådet: Konsumtionen har stor påverkan på miljön i andra länder

JOHAN ERLANDSSON 2010-06-01        #14917




Jag klipper in Miljömålsrådets pressmeddelande rakt av:

Den svenska konsumtionens negativa påverkan på miljö och hälsa måste minska både inom och utanför Sverige. Det framhåller Miljömålsrådet i sin årsrapport till regeringen.

Miljömålsrådet har sammanställt kunskaper om vilken påverkan som konsumtionen av exempelvis livsmedel, kläder och annat som vi importerar från andra länder har på miljön där produkterna framställs.

– Några exempel: Utsläppen av växthusgaser orsakade av konsumtionen i Sverige är större än för produktionen i Sverige. Det går åt stora mängder vatten i andra länder för att producera det som invånare i vattenrika Sverige konsumerar. Stora markarealer tas i anspråk utomlands för att producera de livsmedel som vi importerar, säger landshövding Eva Eriksson, ordförande för Miljömålsrådet.


Utsläpp av växthusgaser

Enligt beräkningar för några år sedan är siffran för utsläppen av växthusgaser i ett konsumtionsperspektiv för Sveriges del minst 25 procent högre, totalt omkring 95 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

”Vattenfotavtrycket” visar hur mycket vatten vi använder för vår konsumtion – cirka 2 000 kubikmeter vatten per person och år. Det betyder att varje svensk ”använder” cirka 5 500 liter dagligen, ungefär 37 fyllda badkar. En del av vattnet tar vi konsumenter direkt ur kranen, men betydligt större mängder används i Sverige och andra länder för att producera de varor som vi konsumerar, bland annat kläder och mat.

Spridning av kemikalier

Konsumtionen bidrar också till att kemikalier används och sprids, både här och utanför Sveriges gränser. Det finns ingen samlad bedömning eller statistik över hur stor konsumtionens kemikaliepåverkan är. Kunskaperna är också dåliga om vilka ämnen som sprids med varorna. Det gäller bland annat kläder, där importen ökade med 28 procent 2002–2008.

Miljömålsorganisationen förändras

Miljömålsrådet har samordnat och följt upp arbetet med de 16 miljökvalitetsmålen sedan 2002. Regeringen föreslog i mars i år att miljömålssystemet ska ändras, och att Miljömålsrådet ska ersättas av en miljömålsberedning och ett särskilt råd till miljöministern. Naturvårdsverket får ansvar för att samordna bedömningen av möjligheterna att nå målen.
Miljömålsrådets årsrapport upphör som tryckt publikation, och uppföljningen av miljömålen presenteras endast på Miljömålsportalen www.miljomal.se. Riksdagen behandlar regeringens förslag den 22 juni.




ERIK SANDBLOM 2010-06-01        #14919



Alltså måste Sverige exportera vår miljöpolitik. Bort med bensinsubventioner i Kina, Indien med flera länder! Bra miljöpolitik handlar inte om uppoffringar utan en smartare utveckling.

Vad händer med världens energisubventioner?

Utvecklingsländer minskar bränslesubventioner (Den här rubriken visade sig bara stämma tillfälligt -- jag trodde något så dumt som bensinsubventioner skulle avvecklas permanent! Tji fick jag)

Billiga solugnar kräver inget bränsle

Scientific American: G20 fossil fuel subsidy push may aid climate talks


ZSOFIA GANROT 2010-06-11        #15012
Positivt, att detta har till sist nått fram till Miljömålsrådet. Får jag hoppas att så småningom börjar HÄNDA saker också?....
Det var många år sedan (närmare 8-10 år ?) MJV formulerade ett ytterligare miljömål för Sveriges dåvarande 15 st. och det kallades "Det saknade miljömålet". Det handlade just om hur svenskarnas konsumtion påverkar andra länders miljö.
En uppdaterad 2:a upplaga av skriften kan laddas ner här:
http://www.mjv.se/var-verksamhet/miljomalen

Ingenting är nytt under solen, eller rättare sagt även denna idé har sina osynliga rötter och det är särskilt roligt när den nu börjar växa.

Oj, för de som inte vet: MJV är förkortning för Miljöförbundet Jordens Vänner, Sveriges del i Friends of the Earth International(FOEI).
MjV är kanske mest kända i miljösammanhang som pionjärer med konsumtionsguiden "Mudi mums", för hållbarhetsberäkningar "rättvist miljöutrymme", regnskogsprojekt, klimatkamp och ihärdigt arbete mot greenwashing i multinationella företag, bl.a.?



JOHAN ERLANDSSON 2010-06-11        #15014
Ja, visst är det rätt ofta så att insikter hos miljörörelsen dröjer onödigt länge innan de får fäste hos de vanliga institutionerna. Är det "not-invented-here"-syndromet som gör sig påmint kanske? Kanske ska miljörörelsen ha en annan kommunikationsstrategi?

Logga in för att svara


Produkter

Hemleverans av mat (1)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)
Vegetarisk catering (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3164 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik