Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Markbunden kollektivtrafik   

Järnvägar behöver inte motorvägar

ERIK SANDBLOM 2008-08-03        #6659

I decennier har man pratat om ett sammanhållet transportsystem där man kombinerar tåg, bil, flyg och båt på bästa sätt. Ändå är det väldigt vanligt att påstå att en motorväg inte alls fyller samma uppgift som en järnväg. I Sverige har det inneburit att varje järnväg som nyligen fått dubbelspår även begåvats med en fyrfilig motorväg alldeles intill. Ett bra exempel är de 346 km Trollhättan-Göteborg-Halmstad-Malmö. Sista biten Göteborg-Trollhättan byggs nu och kallas "Banaväg". På hemsidan står det "Vår miljö är den stora vinnaren". I själva verket fördärvar man såväl miljö som skattepengar genom att dubblera varje dubbelspår med motorväg. Det är ju tyvärr inte så att järnvägen suger i sig biltrafikens utsläpp. Satsningen fortsätter troligen med en ny järnväg mellan Stockholm och Jönköping, med grenar mot Göteborg och Malmö. Dessvärre med motorväg längs varenda kilometer järnväg, om Folkpartiet får bestämma. Vill man verkligen ha ett integrerat transportsystem ska man satsa på kombiterminaler, resecentra och hyrbilar som kompletterar järnvägen, inte parallela motorvägar. DN idag: Björklund vill satsa på infrastrukturen Folkpartiledaren Jan Björklund vill ha både höghastighetståg och motorväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Infrastrukturen är vid sidan av forskningen folkpartiets satsningsområde i höstens budgetarbete. Banaväg Ett steg i rätt ritkning är däremot tankarna på att slå ihop Banverket med Vägverket. Att integrera dessa två verk är ett steg mot en verkligt integrerad trafikapparat. Anders Wikman, kristdemokrat, 5 juli 2008: Politiker vill slå samman Vägverket och Banverket Centerpartiet 12 juli 2007: Utveckla järnvägen för att nå klimatmålenERIK SANDBLOM 2008-08-21        #6897
Ekot: Grönare transporter svenskt EU-mål Inför Sveriges ordförandeskap i EU nästa år jobbar nu näringsdepartementet ihop med transportbranschen för att ta fram exempel på så kallade gröna transportkorridorer. – Det betyder att vi ska ha smidiga övergångar mellan de olika transportslagen. Det kan handla om kombiterminaler, det kan handla om hamnarna, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson. Min kommentar: Gröna transportkorridorer... ordet "järnväg" är lite för känsligt eller?

ERIK SANDBLOM 2008-09-22        #7255
Tomas Melin: Förbifarten behövs inte Inlägg mot Förbifart Stockholm med bra karta och länkar

ERIK SANDBLOM 2008-10-05        #7407
Infrastrukturpropositionen blir startskott för gemensam planering Trafikverken ska för första gången utarbeta en gemensam plan för utveckling av infrastrukturen. Det är innebörden av regeringens infrastrukturproposition. - Det här skapar nya möjligheter till ett transportsystem som sätter kunden och miljön i fokus samtidigt som det ställer större krav på oss som myndighet, säger Banverkets generaldirektör Minoo Akhtarzand. Regeringen avdelar särskilda medel för drift och underhåll för järnvägar respektive vägar. För investeringar finns en gemensam summa för utveckling av transportsystemet utöver de investeringar som redan pågår eller har beslutats. Totalt sett gör regeringen en större satsning på infrastruktur än i föregående plan. Trafikverken ska under första halvan av 2009 ta fram en gemensam trafikslagsövergripande plan för perioden 2010-2021. Planeringen ska ske i samråd med regionerna som även ska ta fram regionala planer.

ERIK SANDBLOM 2009-09-05        #11944
Regeringsbeslut om ett nytt trafikverk Banverket och Vägverket slås ihop den 1 april 2010 och bildar Trafikverket. Ekot: Jobb försvinner när SIKA upphör Även Sika läggs ner och ersätts av en ny myndighet, som ska heta Trafikanalys.

Logga in för att svara


Produkter

Elmotorcyklar (1)
Elcyklar (49)
Lastcyklar (4)
Konverteringskit elcykel (3)
Elmopeder (5)
Cyklar (6)
Konferenstjänster (2)
Cykelleasing (2)
Trikar (16)


FacebookBli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2760 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik