Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Avlopp   

Pinka och ersätt konstgödslet

JOHAN ERLANDSSON 2008-09-05        #7040

Jag fick på en kurs i ekologisk odling för ett par veckor sedan höra påståendet att mänskligt urin helt kan ersätta konstgödselanvändningen. Efter att ha sett diskussionen här på Ecoprofile om konstgödsel så lät det för bra för att vara sant. Kan det verkligen vara så enkelt? Nu har jag fått lite material, och nog verkar det lovande. Så här står det i slutsatserna från en studie som genomfördes av Institutet för jordbruks- och miljöteknik år 2000: Humanurin är ett snabbverkande gödselmedel som kan ersätta mineralgödsel i spannmålsproduktionen. Så här står det i en artikel i Gröna Fakta Utemiljö: Urinsortering har en rad fördelar: Vid urinavskiljning reduceras utsläpp av näringsämnen med avloppsvattnet. Den största delen av näringsämnena i hushållens avloppsvatten kommer från urinen (ca 80% av kvävet och 50% av fosforn). Urinens volym utgör knappt 1% av avloppsvattnet. Näringen är relativt koncentrerad i urinen och dessutom lätt tillgänglig för växterna. Urin är en ren näringslösning med mycket låga halter av tungmetaller och normalt låga halter av patogener. Och så här skriver Nacka kommun: Urin är ett snabbverkande, kväverikt gödselmedel som innehåller det mesta som växterna behöver i form av näringsämnen. Man kan med fördel använda urinen som gödselmedel i den egna täppan. Lagras (använd i så fall plastdunk med lock) urin minst 6 månader kan det i princip användas utan risk på alla sorters grödor. Om man använder urinen på t ex gräs, buskar eller andra växter som inte ska konsumeras råa så krävs ingen lagringstid ur hygiensynpunkt! Rester av läkemedel och hormoner kan finnas i urin, men marken är rustad med mikroliv för att bryta ned eventuella skadliga ämnen och nivån i urinen från en människa är ingen riskfaktor. Om man använder urinen för att gödsla grönsaker skall man låta en månad gå mellan sista gödsling och skörd. ... Det är mycket viktigt att inte övergödsla. Det är varken bra för växterna eller miljön. En kvadratmeter grönsaker och sommarblommor behöver ca 4 liter outspädd urin under säsongen, och gräsmattan behöver ungefär 8 liter. Urin har ungefär samma sammansättning av näringsämnen som flytande gödsel för krukväxter. Urinen behöver inte spädas utan kan spridas direkt på odlingen. Vattna sedan ovanpå för att minska lukt och kväveförluster. Jag har själv börjat testa i min egen trädgård och har redan sett att mina ledsna tomatplantor i kruka nu tar sig igen, bladen ser mörkt gröna och friska ut och den sätter nya blommor.



ELEONORA HORN 2008-09-05        #7044
Jag späder ut med vatten eftersom jag är rädd att det kan bli för koncentrerat annars och då "bränner" växterna. Förmodligen beror det på hur koncentrerat det är för tillfället/individ och allmän vattentillgång, men jag tar det säkra före det osäkra. Någon lukt har jag hittills inte störts av.

ELEONORA HORN 2008-10-21        #7654

Pipinette som finns på apoteket är lätt för oss tjejer att använda i och med den smala, men tillräcklig långa, ovala formen. Den har ett praktiskt lock också. Tror dessutom att den kan köras i diskmaskin även om det inte står i apotekets produktinformation (jag har i alla fall gjort det och det har gått bra).

http://www.apoteket.se/apoteket/jsp/polopoly.jsp?d=4623&ProductSKU=222384&p

JOHAN ERLANDSSON 2010-08-27        #15589
TreeHugger frågar sig varför vi inte har urinoarer i hemmen och tipsar om en som inte använder något vatten alls.

ZSOFIA GANROT 2010-08-31        #15598
Jätteroligt Johan och Eleonora att ni provar uringödsling!
Det ger alltid resultat och inte undra varför :-)... Jag hoppas att flera får lust att prova nu, under växtsäsongen, på sin lott, trädgård, rabatt, mm.
Det är ett 100% fungerande och bra sätt att ställa om från konstgödsling till hållbara medel med en absolut minimal ansträngning. Folk måste se och uppleva själva att detta fungerar, hemma eller i den närmaste omgivningen, för att förståelsen och insikterna skall leda oss vidare till nästa steg. Nästa steg? Ja, låt mig formulera såhär: "Vad skall jag göra med min urin under halvåret när växtsäsongen vilar eller är i princip slut?"
Det handlar ju om mängder på 200-250 liter som jag då kissar....
Om man nu har fått en hållbar, smart och ny vana (vattna med urinvätska) som fungerar, vill man nu inte sluta med den, eller? Det skall väl inte bli en "sommarkatt"-behov av det hela?
Vad är ert (eller andras med samma nyvunna erfarenhet) nästa steg?
Har ni möjlighet att spara dessa större mängder urin i sluten behållare (tank) för nästa säsong? Efter 6 månaders spar i sluten tank är urinen utmärkt även från hygienisk synpunkt (dvs under den tiden bryts ner ev. bakterier, virus och en del läkemedel, hormoner fälls ut i tankens botten). Viktigt med sluten behållare, eftersom urinens kväve annars sticker och förlusterna av N blir betydliga....

Alltså, hur ser ut nästa steg?

MAGNUS BILLBERGER 2010-08-31        #15601

Ur näringsbalansperspektiv är det ypperligt att pinka ute bland växtlighet och gärna att man sprider skvättarna för jämnare gödsling. Jag har hört att man förr i det gamla bondesamhället hade lådor med jord utanför huset att pinka i vilket kanske kan vara en princip att utveckla. Med lämplig sammansättning på substratet i lådan så förväntar jag mej en viss lagringskapacitet. Någon form av kompost kankse?

En annan sida av utomhuspinkandet är att många har behov att lätta på blåsan kvällstid i samband med sociala aktiviteter och intag av diverse drycker. Det är visserligen otillåtet och man kan väl till och med hamna i arresten, men likväl fortsätter folk att pinka. Varför inte ställa ut pinklådor på strategiska platser på så sätt gör den sanitära olägenheten till en nytta?


ZSOFIA GANROT 2010-08-31        #15603
Kolla in följande bilder (hemsidans adress här):
www.thedesignblog.org/entry/pee-tree-lets-you-piddle-in-the-streets-without-a-fine/

Pee-tree finns på riktigt i Tyskland i stadsmiljö. Förra året testades det, tyvärr vet jag inte vad blev gensvaret eller hur tyskarna nyttjade trädet + urinen.

En lösning på nattpinkandet mitt i staden?
Om man har en stor tank under trädet som töms då och då...ja, varför inte?

Logga in för att svara


Produkter

Miljökonsult (1)
Återanvändande/upcycling (1)
Böcker (2)
Magasin (3)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3228 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik